perjantai 17. kesäkuuta 2011

Kirjaston aarteitaKävin ent. Käsityöopettajien laitoksen (nyk. käyttäytymistieteellisen) kirjastossa hieman penkomassa, pääsen nimittäin puhumaan aivan yleisön edessä suosikkiaiheestani* ja halusin virkistellä tietojani ja etsiä valaisevaa kuvamateriaalia. Törmäsin sitten aivan hurmaavaan kirjaan Nadelspitzen, vuodelta 1920 - ei liity sitten vähääkään koneelliseen pitsiin, vaan mahdollisimman hitaaseen käsintekemiseen. Ommeltu pitsi suomeksi, kaikilla muilla tietämilläni kielilllä "neulapitsi".

Tässä kansi kokonaisuudessaan. Kauniin kannen olet valinnut, Guffi von Reden!

Ommeltu pitsi on suosikkitekniikkani, kirjan sanoin "Die Krone aller weiblichen Handarbeit" elikkä kaikkien naisellisten käsitöiden kruunu. No juu, ovat miehetkin tehneet pitsiä, mutta naisten käsityön leima sillä on. En tiedä miksi, koska ammattimainen kirjonta taas on ollut miesten työtä, eivätkä ne niin kaukana toisistaan ole.

Mitä kirjapainotaidon eleganssia - pitsikuviot on kohopainettu!

Ällistyttävän tarkasti toteutettuja eläinhahamoja. Varsinkin kultakalan pyrstö on hieno!

Reticella-tyylistä ommeltua pitsiä, klassisia geometrisia kuvioita ja kukkavariantti.

Mielenkiintoisia reunapitsimalleja - joskaan en ymmärrä miten joku jaksaisi tehdä niin työläällä tekniikalla kuin ommeltu pitsi noin nopeasti kertautuvaa kuviomallia. Mutta kärsivällisyyttä voi kai opetella.

Luonnollisessa koossa oleva kuvanäyte hienosta ommellusta pitsistä. Tuon mittakaavan työ vaatii tarkkaa silmää ja vakaata kättä! Ainiin, myös ohutta lankaa, jonka hankkiminen tänä päivänä on haasteellista.


* Konetekoinen pitsi! Ja arvatkaapa missä: aivan mahtavassa tilaisuudessa, Pukkilan Puikkopäivillä!

2 kommenttia:

  1. Apua, miten noita edes tehdään? Käsinommeltu pitsi on uskomattoman näköistä ja vaatisi meikäläiseltä varsin suurta pokkaa laittaa sitä johonkin vaatteeseen - kys. vaatteen käyttämisestä puhumattakaan!

    VastaaPoista
  2. Varmaan irtokaulus, joka lähinnä vain lepää sametilla vuoratussa rasiassa, ja otetaan esiin suurina juhlapäivinä mekkoon kiinnitettäväksi, olisi se helpoin tapa käyttää ommeltua pitsiä.

    Mutta suht. kiinteästä langasta tehtynä se on ihmeen kestävää - pesin yhden ommellun pitsiliinan pesukoneessa, ja se tuli sieltä ihan ehjänä, joten miksipä ei pieninä annoksina arkivaatteisiinkin.

    VastaaPoista