perjantai 20. tammikuuta 2012

Löytö lähetyskirpputorilta


Poikkesin tässä pari päivää sitten pikaisesti tsekkaamassa erään lähetyskirpputorin pitsilaarin. Niitä kannattaa usein penkoa, sillä usein tekee huippulöytöjä. Nytkin lykästi; tosi viehkeä pitsinenäliina eurolla. Katsokaa kuinka ohutta keskuskangas on, aivan läpikuultavaa.


Kotona tartuin The identification of lace -kirjaan, ja aloin paikallistaa pitsiä. Pitsi koostui erikseen tehdyistä nauhoista ja kukista, jotka oli yhdistetty siksakkaavilla silloilla. Nyplättyä se selvästikin oli, joskin osa nauhoista saattoi olla konetekoisia. Luultavasti ei, mutta en pysty sataprosenttisella varmuudella sanomaan. Jokatapauksessa kyseessä on yksinkertainen versio rosaline-nimisestä belgialaisesta pitsityypistä.


Lähikuva pitsin osia yhdistävistä silloista.


Pitsi on ommeltu häkellyttävän kauniisti kankaaseen. Lähes aina kaunis käsinompelu kertoo, että kyseessä on myös käsintehty pitsi. Halpaan konepitsiin ei uhrata käsinompelun vaivaa, ja arvokasta (joko ostettua tai vaivalloisesti itsetehtyä) käsintehtyä pitsiä ei surautella huolettomasti ompelukoneen siksakilla paikalleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti