sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Wear lace every day


Solveig kaipasi vinkkejä, kuinka totutella pitsiin pukeutumisessa. Monella tuntuu olevan kaipuu pitsiin, mutta käytännön sovellukset tuntuvat hankalilta. Pitsi tuntuu liian fiiniltä, kruusatulta tai tyttömäiseltä.

Itse käännyn usein japanilaisten keski-ikäisten naisten muotilehtien puoleen (esim. kuvan Naturila), jos kaipaan naisellisia, mutta käteviä ja mukavia pukeutumisideoita arkeen. Pitsiä näistä löytyy aina. Suomesta puuttuu kokonaan tämäntyyppinen käytännöllinen tyylilehtigenre, muotilehdet ovat liian ... muodikkaita ja naistenlehtien tyylijutut taas ovat yleensä megatylsiä hohhoijaa. Jokunen vika japanilaisissa lehdissä on; niiden esittelemiä tuotteita ei tietenkään saa täältä ja japanilaisten ruumiinrakenne poikkeaa keskimääräisestä suomalaisesta (tarkoitan siis sitä, että kuvatut asut näyttävät pienirintaisen yllä elegantilta ja viehättävältä, mutta isorintaisen yllä kenties hemulin teltalta).

Asuehdotus Naturila-lehdestä, pitsihame ronskeihin
asusteisiin ja yläosaan yhdistettynä.

Alkuun pari varoitusta pitsipukeutumista suunnitteleville:
Ensimmäinen varoitukseni on välttää kaikkia sellaisia vaatekappaleita, joissa pitsi on rypytettynä tai poimutettuna. Tämä koskee siis teini-iän ylittäneitä ja niitä, jotka eivät tunne oloaan luontevaksi pitsipaljouksissa. Poimutettu pitsi n. satakertaistaa kaikki pitsin hankalat puolet. Sileä pitsi on paljon helpompi yhdisteltävä.

Toinen varoitus on hankkia luonnonkuituista pitsiä. Keinokuitupitsi näyttää vain harvoissa tapauksissa hyvältä, ja jos sen hanskaa niin ei näitä neuvoja enää tarvitsekaan. 100% luonnonkuitusisältö ei tietysti ole vaatimuksena, vaan sen verran puuvillaa/pellavaa/silkkiä, ettei tulos näytä muoviselta. Niin ja huom! Joustopitsi kuuluu vain alusvaatteisiin.

Sitten positiivisiin ehdotuksiin!

1. Farkut
Jos käyttää farkkuja, pitsikokeilut on helppo aloittaa väljästä pitsikoristellusta yläosasta tai tunikasta. Farkut taittavat liian söpöyden pitsiasuista, yläosa voi olla vaikka minkälainen eteerinen taidepitsiluomus kun jalassa on farkut.

Tämäntapaisen helpon yläosan voi ommella itsekin, jos ei löydä kaupasta sopivaa. Kaavaksi käy esim. Pitsikirjan mekko-ohje, vain sopivan mittaiseksi lyhennettynä. Tosin siinä ei ole hihoja ja hihat ovat kätevät, mutta ne voi lainata jostain toisesta kaavasta. Kankaaksi hankitaan ohutta puuvillaa tai pellavaa (mitä ohuempaa, sen kauniimmin paitanen laskeutuu) ja väliin pitsinauhoja mitä käsillä sattuu olemaan. Paras vaikutelma tulee, kun leikkaa kankaan pois pitsin alta.

Farkkujen kanssa kannattaa ehkä varoa pukemasta yhdistelmää brodyyriä ja mitään, missä on nahkanauhoja, niistä tulee heti lännensaluuna-look. Paitsi tietysti jos pidät länkkärityylistä.

Farkkujen kanssa käy myös pitsikoristeinen neuletakki, sellaisenkin askartelee itse parissa tunnissa (vanhasta neuletakista siis). Kaikenlaiset pitsineuleet ym. sopivat myös farkkujen seuraksi. Hmm, pitäisiköhän minunkin hankkia farkut? Ne alkavat vaikuttaa oikeastaan aika kätevältä vaatekappaleelta!


2. Pitsiset huivit
Pitsihuivit ovat helppo tapa päästä makustelemaan pitsiä. Itse käytän muhkeaa luonnonvalkoista pitsiryöppyä beigen takin kanssa, mutta virkattu pitsihuivi olisi myös mainio. Mallin voi ottaa mistä vain kivannäköisestä virkkuusta, ja tehdä sen villalangasta tarpeeksi isolla koukulla.
Pari vuotta kaupoissa näkyneet epäsymmetriset eri pitsejä ja kankaita yhdistelevät huivit ovat aika hauskannäköisiä yksinkertaisen, karheakankaisen takin kanssa.

Ensi kerralla lisää käytännöllisiä ideoita pitsin lisäämiseksi vaatekaappiin!

2 kommenttia:

  1. Kiitos näistä vinkeistä. Niin, olen minä käyttänytkin neulottuja pitsihuiveja, mutta kai jotenkin ajatellut, ettei niitä lasketa... Muut ideat taitellaan korvan taakse. Kesällä voisikin ajatella kauhtuneita farkkuja ja ohutta tunikaa brodyyripitsein.

    VastaaPoista
  2. Kyllä huivitkin lasketaan, jos ne ovat kunnolla pitsisiä. Olet siis piilopitseilijä!
    Lisää vinkkejä tulossa... kesää odotellessa, se vasta pitsin ominta aikaa onkin.

    VastaaPoista