tiistai 21. elokuuta 2012

Calais'n pitsihame


Viime syksynä ostin pitsikaupunki Calaisista, NoyonDentellen tehtaanmyymälästä kolme metriä nudenväristä tekokuitupitsiä. Yleensä olen hyvin kriittinen teokuitupitsien suhteen (poislukien tyllit & tyllipitsit), ja samaten Textronic-koneella valmistetut pitsit saavat karvani pystyyn, mutta tämä tapaus oli mielestäni oikein onnistunut.


Textronic on raschel-tyyppinen loimineuloskone, jota valmistaa suuri neulekonevalmistaja Karl Mayer. Sen etuja ovat nähdäkseni nopeus (= tuotteen halpuus) ja en tiedä mikä muu, kai se on helppo ohjelmoida, mutta varsin harvoin sillä tehdään mitään sellaisia pitsejä, joista olisi paljoakaan hyvää mainittavaa. Vaan tämä pitsi houkutti, sievät lehtikiemurat tekivät mukavan ilmavan vaikutelman ja hinta oli vain 3,3 euroa metri.


 Ja juuri Rovaniemen reissua varten, vain lähes vuosi ostamisen jälkeen, kankaasta tuli hame. Eurokankaan vuorikangas oli juuri samansävyistä nudebeigeä. Hame on 1 + 3/4 ympyrän levyinen, vuori tosin vain puoliympyrä. Mottoni on "mitä leveämpi helma, sitä onnellisempi tyttö". Kun olin pieni, pidimme kaverien kanssa hamekilpailuja, joissa voittajaksi pääsi se, joka pyörimällä sai hameenhelman kohoamaan korkeimmalle (siis levein helma voitti). Tällä hameella takuulla voittaisin!


Lähäri textronic-pitsistä. Yleensä niissä on mielestäni liian voimakas kontrasti ohuiden pohjalankojen ja kuviointilankojen välillä, joka tuo epäedullisesti esiin raschel-pitsien perustavanlaatuisen ongelman - kuviolankojen ruman ja monotonisen liikeradan. Mutta tässä pohjalangan ja kuviolangan ero on vähäinen, kuviolanka on vain hieman löyhäkierteisempää. Ja kiemurakuvio on iänikuista kukkakuosien kierrätystä kiinnostavampi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti