perjantai 14. lokakuuta 2016

Lehtikatsaus & farkkuesikuva



Uusi Huili on juuri ilmestynyt, mutta olenko muistanut mainostaa edellisessä kesä-Huilissa ollutta laajaa farkkukokonaisuutta? Paljon luettavaa minun farkkuarvosteluni lisäksi.

Olen kovasti ihmetellyt, kuka on se myyttinen farkkuhahmo, jonka reisistä hiutuneet denimpökät ovat miljoonien tehtaalla kulutettujen farkkujen esikuvana. Yleensähän farkut todellisuudessa kuluvat haaroista, lahkeensuista tai persauksista, eivät etureidestä. No, tämä salaperäinen muotiedelläkävijä paljastui olevan oma isäni! Kun tuli puhetta Huiliin kirjoittamastani farkkujutusta, isäni mainitsi farkkuharmikseen reisiin tulevat kulumat. Ja toden totta, näin näyttäisi olevan. Yliopiston dosentti/asuntoviljelystilallinen on siis se look, jota rei'ille hinkutetut muotifarkut tavoittelevat, jännää. Elämä on jatkuvaa uuden oppimista!


Etelä-Suomen Sanomissa oli laaja ja perusteellinen opas villakangastakin hankkimiseen, jossa olin mukana haastateltavana. Ajattaren myyjä kertoi, että alpakka on lämpimämpää kuin villa suhteessa painoon, ja siksi paremmissa villakangastakeissa on nyyään siirrytty käyttämään paljon alpakkaa. Sama lämpöteho, kevyempi takki. Vanhat talvitakit voivat olla totta tosiaan aikamoisen raskaita.

Vintagevaatteita esittelevä muotijuttu, tykkäsin!


Myös Trendissä oli hyvä talvitakkiopas, olen iloinen tälläisistä aidon hyödyllisistä ja valistavista jutuista muotilehdissä! Pidin myös kovin vintagevaate-muotijutusta, ihanaa että voidaan tehdä muotikuvaukset käytetyillä vaatteilla.


Ainoa valituksen aihe on omituinen kohta 2, skipatkaa sen ohi. Muuten ohjeet ovat toimivia. Ei todellakaan kankaan laatua erota siitä, näkyykö kude vai ei. Pörröiseksi harjattu tai hieman huovutettu villakangas, jossa yksittäiset langat eivät näy, voi olla hyvä, mutta niin voi olla rouhea tweedkin, jossa joka lanka näkyy selvästi. Jos paksussa, möyheässä langassa on esim runsaasti akryyliä, niin se kyllä nyppyyntyy juuri kuten tuossa varoitetaan. Mutta tanakkaa villaa oleva kangas ei. Ja epämääräinen villakankaaksi naamioituva tekokuitusekoite voi olla kudonnaltaan tyyppiä, jossa langat eivät erotu. Vai onkohan tuossa tarkoitettu sitä, että kudos on harvaa? Harvakin kangas voi olla laadukas, mutta arkikäyttöön tarkoitettuun talvitakkiin ei sopivin.



 Oikein hyvää ja takuulla kestävää villakangasta, jossa langat erottuvat selvästi.

Ylipäänsä hyvälaatuinenkaan talvitakki ei käy joka tilanteeseen, se pitää valita oma elämäntilanne mielessä pitäen. Oli siellä Ajattaressakin ihania pöwwöisiä hattaranvärisiä kashmirtakkeja, jotka kylläkin ovat laadukkaita ompelutaiteen tuotteita ja ihanan tuntuisia, mutta sopivat käytännön puolesta hyvin harvaan tilanteeseen. Kun kuivalla säällä sipsuttelee pitkin kaupunkia pikku väsky sirosti kädessä ja käy välistä kahvilla, oikein chic. Jos pyöräilee loskassa lapsen kanss leikkipuistoon kassin hihna takkia hinkaten, huono idis...


7 kommenttia:

  1. Mun äiti ei huonojen polviensa vuoksi pääse enää kyykkyyn ja tekee sen vuoksi puutarha-askareet, marjannoukkimiset sun muut hommat kumarassa, toisella kädellä/kyynärpäällä reiteen nojaten. Tämä asento aiheuttaa sen, että housut kuluvat aina puhki juuri siitä reiden kohdalta.
    Eli huonopolvinen kukkapenkeissä ja marjapuskissa kökkivä eläkeläismummo on ilmeisesti myös aika trendikäs look...

    Anna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan uudella silmällä alkaa katsoa muodikasta nuorisoa ym. kulutetuissa farkuissaan :D
      voisi tarjota asusteeksi tyyliin sopivaa talikkoa tai marjakoria!

      Poista
    2. Täällä yksi 46-vuotias johon em. työasennon kuvaus sopii täysin, mutta silti mun housut kuluu puhki ensiksi haaroista. Ja aivan liian nopeasti.

      En ymmärrä ollenkaan tuota rikkinäisten housujen muotia: samat ihmiset jotka koulussa pilkkasi toisia paikatuista ja parsituista vaatteista, antaa nyt omien lastensa kulkea aivan risoissa. Juuri eilen yritin keskustella asiasta perheen kanssa, kun joillakin oli luokkakuvan eturivissä rikkinäiset housut. Ripillepäässyt tyttö huusi kurkku suorana ja puolusteli niitä, ja mä sanoin että jos menee sellaisissa vaikka työhaastatteluun niin haastattelija tekee päätöksensä jo nähdessään hakijan ovella, siinä ei ole enää mitään väliä mitä vastaa ja kuinka pätevä on. En ottaisi edes raksalle hanslankariksi sellaista jolla on rikkinäiset vaatteet, sehän on jo työturvallisuusasia.

      Poista
  2. Trendi on mun pahe! Ja olin lukenut juuri sitä ennen brittiläisen Cosmopolitanin ja ajattelin, että Trendi on valovuoden sitä edellä! Edelleen hömpästä menevää mutta hyviä näkökulmia. Kerran ihastelin pitkään vinkkiä, jonka mukaan kannattaa laittaa kenkiin ohuet nahkapohjalliset, niin ne eivät ala haista. Olin aivan että täh, eikö mua kehotetakaan ostamaan kolmea uutta paria! Arkinen vautsi Trendille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivian poistuttua näyttämöltä olen kallistunu Trendin puoleen ja siinä on kyllä paljon hyvää! Sinne on välillä ujutettu suorastaan häkellyttävän radikaaleja mielipiteitä kohtuullisuudesta, verraten siihen muotilehtigenreen johon verrataan.

      Poista
  3. Mä niin haluan hattaranvärisen pehmoisen kashmirtakin hienostelukäyttöön.
    Ehkä sit joskus kun paino taas asettuu ja verottaja muistaa mätkyjen sijasta palautuksilla...

    Kiitos myös farkkumysteerin selvittämisestä, täälläkin asiaa on ihmetelty!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kashmrhattara on hyvä juuri hienostelutakkina, arkitakiksi se sopii vain ihmisille joiden arkea tuskin osaan edes kuvitella :)

      Viitta voisi olla herkempää kangasta halajavalle hyvä vaihtoehto, se kun ei joudu niin rasittavan hankauksen kohteeksi kuin takki.

      Poista