tiistai 27. joulukuuta 2011

Muoti-ilmiö: Puuterinvärinen tylli

Paljastus: Aikoinaan haaveilin urasta uusia tuulia haistelevassa trenditoimistossa ja olin sellaisessa työharjoittelussakin. Kiinnitän vieläkin huomiota mielestäni tuoreisiin muoti-ideoihin. Saatte nyt aivan ilmaiseksi lukea analyyttisiä havaintojani vaatetuksen ja tyylin saralta, jotka muussa tapauksessa löytyisivät vain ammattilaisille suunnatusta tuhansia euroja maksavasta trendikataloogista (jos siis olisin opiskellut ranskaa yläasteella ja muutenkin toiminut aktiivisen tarmokkaasti tässä trendinnuuskijan ura-asiassa, oi ja voi).

Nudenvärinen* tylli on viime aikoina putkahdellut esiin. Kiinnitin huomiota Pariisissa luksuslaukkukauppoihin jonottavien japanittarien yksinkertaisiin tyllihameisiin (siis tuollaista pehmeästi valuvaa tylliä, kuten kuvan Urban Outfittersin hame). Ja kun asian huomasin, niin nudea tylliä näkyy vähän viellä ja täällä.

Koko jutun alkuperä on varmaankin Comme des Garconsin 2009 kokoelma, jossa nudenväristä tylliä oli käytetty armytakkien, pitsin ja villahuopien seurana todella unenomaisin ja surrealistisin seurauksin. Tykkään tästä kokoelmasta todella paljon, se on niin runollinen:
Nudensävyinen (tai beige) tylli on samaan aikaan elegantti mutta sensuelli materiaali, joka sopii erinomaisesti mitä ylellisimpien kirjontojen ja säihkyvien kristallien taustaksi, eli aivan omiaan juhlavaatteisiin. Ihanteellisesti kyseinen tylli saisi tietenkin olla puuvillaa - tai silkkiä, ooh! - ja pehmeää, ei kovaksi tärkättyä. Mutta tylli ei ole pöhkömmän näköistä polyamidista tehtynäkään. Ohuus ja läpinäkyvyys on nyt kovasti ilmassa, ja tylli koristelemattomana sopii myös nousevaan minimalismi-teemaan. Pehmeä, ylellinen minimalismi taitaa olla yksi suurista tämän kauden muotiajatuksista.

Valkoinen Elefantti-kaupan ikkunassa todella kaunis luomus. Tässä kaupassa on aivan ihania vaatteita, mutta en ole koskaan mitään ostanut, sillä en tunne oloani lainkaan tervetulleeksi. Tai edes siedetyksi. Kokeilen joka toinen vuosi josko onnistaisi, mutta tähän mennessä kolme kertaa olen astunut sisään, ja tullut lähestulkoon pusketuksi ulos... ensi vuonna jälleen uusi koitos!


Lelaluxe-blogista löytyi kuvia Givenchyn syys-11 -kokoelmasta, alla muutamia herkkuja nude tylli -teemalla.Haute couturen hienoimpia luomuksia ovat nuo, käsityötaide upeimmassa kukoistuksessaan. Mutta valitettavasti lähes kaikkien ulottumattomissa, paitsi kuvina. Eli mikä osa nudenvärisellä tyllillä on ei-miljonäärin vaatekaapissa? Alla pari ideaa.

Lookbookista löysin tämän hauskan yhdistelmän: herkkä tyllihame plus löysä, rempseä paita jossa siroa mustaa kirjoitusta.

(Mustat, sirot muodot neutraalin sävyisellä pohjalla ovat nyt myöskin ajankohtaisia, esim. mustat rautalangasta väännetyt koristukset tai juurikin siro teksti.


Siro musta oikein viehättävä seinätarra Wholeportilta.

Samaa ilmiötä ilmentävä kangas eQuilterista.)
Tässä tyylikkään muotibloggaajan onnistunut näyte nuden tyllin yhdistämisestä a) kimallukseen ja b) rouheisiin asusteisiin.

Kotiompelijalle pehmeä tyllihamonen on kiitollinen ommeltava. Lopputulos näyttää ylelliseltä, mutta malliksi riittää aivan yksinkertainen kellohame tai laskosteltu suora pötkö kuminauhavyötäröllä (tai molemmat yhdistettynä, kuten itse tein). Tyllin määrässä ei tosin kannata pihistellä, oikea vaikutelma syntyy materiaalin runsaudella. Suosittelen pistoksi tiheää siksakkia aivan kankaan reunaan, jolloin saumoista tulee huomaamattomat. Saumanvaraksi riittää pari milliä, eikä reunoja tarvitse välttämättä huolitella, sillä tylli ei purkaudu.

Ja nyt kun vielä Eurokankaasta saisi nudenväristä tylliä! Eurokankaan tyllivalikoima on turhan räikeä, tosin viime aikoina saatavissa ollut "pin dot tulle" on aika kelvollinen ja lisäksi halpa kangas tälläisiin tarkoituksiin. Sitä on ainakin harmaana ja vanhanroosanvärisenä. Netistä löytyi Tulle factory, ja Mood Fabrics - pitänee kokeilla jompaa kumpaa, kun oma varastoni ehtyy.


*äh, keksikääpä parempi sana kuin "nude" tai "puuteri", naku värisävy riippuu tietenkin ihon väristä, kuten myös puuteri... aavistuksen verran ruusunpunervaan taittuva harmahtava beige on melko kankea ilmaisu. Mummon alushousun väri?

6 kommenttia:

 1. Nude on vaikea väri, ainakin minusta. Käytämme väristä nimitystä arse. Ei varmaan tartte selittää miksi :)

  VastaaPoista
 2. Hih hii, arse on kyllä ihan kuvaava värinnimi! "Kelmeä ahteri" lienee tarkka suomennos. Olen tällä hetkellä kovin viehtynyt kys. väriin, mutta ymmärrän hyvin niitäkin joihin se ei kolahda.

  VastaaPoista
 3. Kiitos mielenkiintoisesta tiedosta!
  En tosin pysty harrastamaan viimeistä muotia, mutta tykkään kovasti olla tietoinen siitä.
  Olen myös joskus (itse asiassa vuosien ajan) huomannut, että sitä vaan kaipaa jotain, vaikka pitsiä, ruudullista kuosia tai eläinkuosia, se tulee kohta muotiin.

  VastaaPoista
 4. Kirsti, minäkin olen muodin suhteen lähinnä penkkiurheilija, mutta sen seuraaminen on mielenkiintoista. Tavaton määrä ideoita, inspiraatiota ja työtä 3-4 kertaa vuodessa, huh!

  Ja vaikka ei aktiivisesti pukeutuisi muodikkaasti, kaikkiin ajan henki ja sitä ilmentävä muoti kuitenkin vaikuttaa (jos nyt ei asu erakkona metsämökissä). Toiset ovat sille herkempiä, kuten ilmeisesti juuri sinä!

  VastaaPoista
 5. Hei,
  jos nude tai puuteri ei innosta, niin olen kuullut käytettävän myös nutriaa. Nutria sopii oikein hyvin esim. mummon sukkahousuja kuvaillessa. Jos sanan googlettaa, niin löytyy hauskoja saukkoja...

  VastaaPoista
 6. Itse käsitän nutrian tummempana kuin "naku", enemmän ruskeaan viettävänä. Entisessä oppilaitoksessani oli kirjastossa kirja, jossa oli määritelty tarkasti numerokoodeilla sadat epämääräiset värit taivaansinisestä verenpunaiseen. Siitä olisi nyt apua...

  VastaaPoista