tiistai 24. huhtikuuta 2012

Tutkijan touhuja ja touhotuksia


Pitsitehdastutkimus etenee valtaisin harppauksin. En ole ehtinyt ollenkaan kirjoittaa tänne mitä kaikkea olen puuhannut sen suhteen. Tänään kävin Lohjalla haastatteluretkellä. Viime viikolla sain käsiini pitsitehtaan mallikirjan. Näistä lisää myöhemmin!

 Ensi viikolla taas suuntaan haastatteluretkelle Vaasaan, jossa myös saan vastaanottaa Gustaf Svanljungin säätiöltä apurahan! Kyseinen herrahan rahoitti Vaasan pitsitehtaan perustamisen ja oli sen johtaja alkuvuosikymmeninä.
 Nämä kuvat eivät varsinaisesti liity aiheeseen - vietin noin 8 tuntia käymällä läpi neljä vuosikertaa 1800-luvun loppupuolelta Koti ja yhteiskunta -lehden Käsitöitä-liitettä hyvien pitsijuttujen toivossa. Vedin vesiperän, mutta en jaksa olla siitä harmissani, kun muuten kiinnostavaa tutkimusmateriaalia on karttunut läjäpäin.


Lehti on sinänsä todella kiinnostava, kuten mielestäni kaikki tarpeeksi vanhat käsityölehdet. Sain muutamia lastenvaateideoita ja lisää ymmärrystä aikakauden vaatekysymyksistä. Reformipuku on ollut kuuma keskustelunaihe myös Suomessa.

Muuten kuin tutkimuksia, elämääni on kuulunut mm. valkosuklaakakkua mansikka-basilikakastikkeella. Kevät tulee ja mustarastaat laulavat. Ei valittamista! Kun vaan vielä olohuoneen uuden seinämaalin sävyn saisi kohdalleen...

6 kommenttia:

 1. Onko tuosa ylimmässä kuvassa neuleohje vai mikä ruudukko?

  Ennen oli lehdet kauniita niin. Toivottavasti teet pitsitehtaiden jälkeen kirjan reformipuvuista. ;)

  VastaaPoista
 2. Ruudukko taitaa olla kangaspuiden luontiohjeesta puserokankaalle, mutta kuva rajatuuu sikäli hupsusti etten saa ihan selvää.

  Kauniita oli ennen juu! Varmaan olisi hittituote, jos joku alkaisi uudelleenjulkaista parhaita paloja vanhoista käsityölehdistä, mulle ainakin kelpaisi. Reformipukuidea huomoioitu!!

  VastaaPoista
 3. Vannon, bongasin tuon tokan mekkokuvan viime kesänä suomalaista muoti(valo)kuvaa käsittelevästä tiiliskivestä! Hassu sattuma. Ja onnea tutkimukseen!

  VastaaPoista
 4. Ohoo, mielenkiintoista! Minä nimittäin epäilen, että suuri osa tämän lehden kuvista on kähvelletty muista julkaisuista (anteeksi vain A. Gripenberg jos olen väärässä).

  VastaaPoista
 5. Hei! Kiinnostavaa! Odotan kovin, jos näyttäisit jonkin kuvan pitsitehtaan mallikirjasta!!
  Tutkimustyö on varmasti kivaa. En ole oikeata tutkimusta tehnyt, mutta jonkinlaisia lopputöitä. Esim. ent.työpaikkani työmenetelmien kehittymisestä tietyn teorian ja historiankin kautta. Se oli innostavaa. Olisin halunnut tehdä sitä enemmänkin,teorian mukaisia käytännön esimerkkejä ja hyödyllisiä kehityssuuntia pulpahteli esiin. Olisin kyllä varmaan jatkossa tehnyt sitä aika hitaasti.

  VastaaPoista
 6. Lupaan kotiin päästyäni ottaa kuvia mallikirjasta, se on todella kaunis ja täynnä ihania pitsejä.

  Tutkijan hommat ovat todella hauskoja, ainakin kun aihe kiinnostaa itseä näin paljon. Vaikea osuus onkin sitten koota kaikki löytynneet tiedot järkeväksi kokonaisuudeksi...

  VastaaPoista