torstai 3. toukokuuta 2012

Ja Seuraavaksi Reportterimme Vaasasta!

 
Lököilen Omena-hotellin sängyllä, pehmittelen nauttimaani hampurilaisateriaa napostelemalla suklaata ja nautiskelen omasta rauhasta niinkuin vain vähän vajaa kaksivuotiaan lapsen äiti ensimmäisellä omalla yön-yli reissullaan voi. Hih!


Olen Vaasassa pitsi-haastattelumatkalla, kävin myös pokkaamassa Gustaf Svanljungin säätiön apurahan (kiitos kakustakin!). Apurahanjakotilaisuus - josta minä olin vain pieni osanen - oli Vaasan yliopistolla. Osa yliopiston tiloista ontisen vaasan puuvillatehtaan rakennuksissa. Komeaa teollisuusmiljöötä!Kävin moikkaamassa Pitsitehdasta, jonka tiloissa nykyään asuu alakerrassa Siwa ja yläkerrassa asuntoja. Vähänkö oli hienoa päästä käymään samassa paikassa, jossa isot pitsikoneet aikoinaan pyörivät! Siwan vieressä on ennen ollut Alko mutta nyt tyhjä liiketila johon saisi vaikka mitä hienoa - vinkki vaasalaisille!Pääsin tapaamaan erästä tehtaan perustajan Paul Malmlundin jälkeläistä. Hänellä oli paljon mielenkiintoista tietoa tehtaan asioista, suurista linjoista pieniin asioihin (esim. harmia tuottanut voimansiirtoremmi, joka hajotessaan pysätti kaikki pitsikoneet). Sinänsä Pitsitehtaan historia on mollivoittoinen juttu, kun pitsin kysynnän vähentyessä 1970-luvulla ja halpojen ulkomaalaisten pitsien vallatessa vähenevätkin markkinat tuotantoa oli pakko supistaa ja lopulta se lopetettiin 80-luvulla kokonaan. Mutta aikoinaan Vaasan pitsitehdas on ollut aivan poikkeuksellinen lajissaan.Tehtaan logo-pitsineito on ollut olemassa myös nukkena, joka on ollut mm. somisteena tehtaan myymälässä.Haastateltavallani oli myös upea aarrearkku - täynnä pitsejä tehtaan historian varrelta! Huomatkaa päätäpyörryttävän söpö pupukuosi, joka olisi varmasti hittituote tänä päivänä.Vaasan pitsitehtaan erikoisuus ovat olleet pitsiverhot, -päiväpeitot ja -pöytäliinat. Niitä on tehty puuvillan ohella silkistä - silkkinen pitsiverho on jotain niin kaunista ja ylellistä, että sitä on vaikea sanoin kuvailla.


Pitsejä on tehty valkoisen ja beigen ohella monissa suloisissa pastellisävyissä, jotka ovat juuri tämän kesän muotivärejä!

Vain yksi monista todella ihanista verhoista. Yksi mieltäni askarruttaneista kysymyksistä on ollut se, mistä pitsimallit on tehtaalle hankittu. Nyt selvisi, että ainakin osan on piirtänyt tehtaan johtaja (ensimmäisen johtajan poika) itse! En tosin tiedä mitä malleja hän on suunnitellut.


Sain myös lahjaksi runsaan kokoelman pitsinäytteitä, varmaan parikymmentä metriä reunapitsiä ja ison palan maitokahvin väristä puuvillatylliä. Jee! Aivan upeita aarteita. Olen onnesta soikea!

Omenahotellin ikkunasta näkyy auringonlasku, vielä on pari palaa suklaata jäljellä ja Elle-lehti on käden ulottuvilla. Rauhallista iltaa myös kaikille blogin lukijoille!

7 kommenttia:

 1. Näyttää ihanalta! Oli varmasti hieno retki. Upeaa, ihanaa käsinkosketeltavaa historiaa.

  VastaaPoista
 2. Olen kyllä kertakaikkisen tyytyväinen reissuuni. Sekä tieteellinen että lomailullinen anti olivat huikeat!

  VastaaPoista
 3. Voi valtava koko pitsitehdas asiaa! Mitä taitoa ovatkaan alalla olleet hankkineet!

  Voimakkaasti tulee mieleeni Hyvinkään Villatehtaan historia! Siellä sain katsella mallikirjoja. Niissä ei ollut aika ajanut ohitse! Muodikkaita ja upeita kankaita edelleen. Villatehtaalla oli suuri ja laaja määrä osaamista upeiden villakankaiden tekemisestä! Se taito loppui/menetettiin tehtaan myötä. Suurella rahallakaan ei vastaavaa saa.

  Sama tällä hienolla pitsitehtaalla. Kuvissasi on ihanan ohuita ja äärettömän kauniita pitsejä!!

  VastaaPoista
 4. Kirsti, samat tunteet juuri pitsitehtaista mulla kuin villatehtaasta sinulla! On suuri harmi ja murhe, että tuo tietotaito on kadonnut - sen kerran unohduttua sitä ei voi enää keksiä uudestaan.
  Pitääkin tutustua hyvinkään villatehtaaseen, muiden tekstiilialan firmojen historiasta saa hyvää taustatietoa / ymmärrystä myös pitsiteollisuuden vaiheille.

  VastaaPoista
 5. Hei, olen pahoillani,että löysin pitsiblogisi vasta tänään. Olen järjestämässä Vaasan Loftetiin pitsinäyttelyä, joka avataan 8.2.2016 eli aivan pian. Minulla on pieni pala Vaasan pitsitehtaan pitsiä logoineen ja osakekirja. Olisin kiitollinen, jos lainaisit minulle näyttelyyni jotain tai ilmoittaisit haastateltavasi nimen. Voit lähettää viestin osoitteeseen marhieta@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Hei, olen pahoillani,että löysin pitsiblogisi vasta tänään. Olen järjestämässä Vaasan Loftetiin pitsinäyttelyä, joka avataan 8.2.2016 eli aivan pian. Minulla on pieni pala Vaasan pitsitehtaan pitsiä logoineen ja osakekirja. Olisin kiitollinen, jos lainaisit minulle näyttelyyni jotain tai ilmoittaisit haastateltavasi nimen. Voit lähettää viestin osoitteeseen marhieta@gmail.com

  VastaaPoista
 7. Hei, oli mukava lukea juttusi, jota olet ollut tekemässä. Oma äitini oli aikoinaan Pitsitehtaalla töissä, mutta itse olin aika nuori, joten en muista juurikaan mitään. Mutta tuohan se muistoja mieleen.

  VastaaPoista