torstai 2. toukokuuta 2013

Linkkejä ihmisistä, vaatteista ja muodista

Inspiraatioseinäni, alkuperäinen inspiraatiotaulu
tuskin enää erottuu kuvien alta...


Pari mielenkiintoista linkkiä vapunjälkeisiin tunnelmiin:



Clothes Relationships -blogi, jossa käsitellään
ihmisten vaatesuhdetta. Lue varsinkin 1 ja 2.


Hongkongilainen muotifani ja -bloggaaja
lopetti vaatteiden ostamisen vuodeksi


Viehättävän The Nife en l'Air-blogin wardrobe editing-aiheiset jutut.
Wardrobe editing on asia, jolle en vielä ole keksinyt
suomenkielistä luontevaa nimitystä, ehdotuksia otetaan vastaan!


Brittiläisen Ms Wanda's Closet - yhdistyksen (järjestön?)
"Let's fix fashion"-kampanja. Ihan huippu!
Linkin löysin pohjoismaisten muotialan ihmisten
eettisen yhteenliittymän NICEn kautta.
NICE tahtoo sanoa Northern Initiative Clean and Ethical,
ja se pyrkii koordinoimaan ja jakamaan tietoa eettisistä
ja ekologisista vaateteollisuuden pyrkimyksistä Pohjoismaissa.

6 kommenttia:

  1. Kivaa, lisää linkkejä! Tykkään niistä, koska minulla ei ole juurikaan aikaa koluta pukeutumislinkkejä, kun oma ala ei liity pukeutumiseen.

    Menen tutustumaan ostolakkoblogeihin myöhemmin, mutta se niissä noin yleisesti ärsyttää, että ikään kuin olisi jotenkin urhoollista olla vuosi ostamatta, jos on ensin ostanut vuosikaudet kuin viimeistä päivää. Joo, onhan se extremeä entiseen verrattuna, mutta eikös sieltä vaatekaapista pitäisi jo löytyä kaikki mahdollinen? Olen pyrkinyt nyt minimiostoksiin, ja välillä niin jurppii se, että vaatekaappi on niin nuhjuisen tuntuinen kokonaisuudessaan, koska laajamittainen shoppailu ei ole koskaan ollut harrastuksiani. Olen ihmetellyt myös sitä, että vaikka en edes tykkää värillisistä farkuista, niiden kadehtimisesta toisten päällä on tullut ihan urheilulaji siksi, että en aio sisällyttää värifarkkuja tuleviin ostoksiini. (Kylläpä tuo kirjoitettuna vaikuttaakin erityisen sekopäiseltä.)

    Kävin muuten taannoin mielenkiintoista keskustelua pellavan valmistuksesta. Onko pellavan ekovaikutuksista tietoa? Mitkä maat tuottavat tällä hetkellä pellavaa? Tapahtuuko pellavantuotannossa "viherpesua" sillä tavalla, että sitä tuotettaisiin ensin halvalla jossain ja sitten välittäjämaan kautta vietäisiin lähipellavana eteenpäin? Onko minusta tullut jotenkin epäluuloinen, vai?

    solveig

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se tavallaan hoopoa, että joku miljoona vaatekappaletta omistava pitää suuren melun vuoden ostolakosta - mutta jatkuva ostelu on aika addiktiivista, vähintäänkin tottumuksen murtaminen on todella hankalaa. Joten addiktion voittamismielessä se on hieno suoritus, vaikka niukan elämisen kannalta ei niinkään.

      Pellavan kasvattaminen on melko vähävaikutuksellista. Se ei ymmärtääkseni tarvi kovin paljoa kasvinsuojeluaineita, eikä erityisesti lannoitteita. Mahdolliset ekoturmiot tulevat liotusvaiheessa - jos se thedään luonnonvesissä, ne voivat pilaantua vakavasti. Raimo Kanta-oksa kirjoittaa Uudessa pellavakirjassa: "s.49 Varsinkin keski-Euroopassa pellavan liotus aiheutti haittaa jo 1700-luvulla siinä määrin, että esimerkiksi Baijerissa oli erityisillä lailla ja asetuksilla kiellettävä pellavan liotus järvissä ja joissa, koska kalat kuolivat niissä. … suomessa oli runsaasti pieniä lampia, joiden lämpimässä vedessä liotus onnistui hyvin. Tämän seurauksena maassamme on vieläkin noin 2500 huonokuntoista "Likolampi"-nimistä lampea, joista useimmissa ei ole kaloja, ja joissa uiminenkin on usein mahdotonta. Veden laadun voimakas huononemoinen liotuksen aikana johtuu pektiinin liukenemisesta veteen. … lisäksi liotusveden happamuus kasvaa."

      Viherpesusta en osaa sanoa. Kannattaa tsekata eurooppalaisten pellavankasvattajien ja -käsittelijöiden Masters of linen -merkintä ja niiden nettisivut, siinä on kai yhtenä kriteerinä ekologinen vastuullisus.

      Poista
  2. Vaatekaapin päivitys lienee käytetyin. Päivitä vaatekaappisi vastaamaan tarpeitasi Projekti 333 avulla..

    Kivoja linkkejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivitys olisi muuten hyvä - mutta valitettavasti siihen on iskostunut ostamisen leima muotikielessä. 'Päivitä vaatekaappisi kevääseen' vain harvoin tarkoittaa villahousujen arkistoimista kellariin ja liehumekkojen tuomista esille. Editing -sanassa on jotenkin enemmän mukana myös harkittu poistaminen.

      Poista
  3. Olisko vaatekaappikuri? Onhan tuossa lievä arjalainen leima, mutta ei ainakaan kuulosta hallitsemattomalta ostelulta.

    solveig, taas

    VastaaPoista
  4. Lisää ehdotuksia: vaatekaapin järkeistäminen ja vaatekaapin muokkaaminen itselle sopivaksi. Toimiva vaatekaappi on muuten yleisimpiä sanoja, jolla blogiini tullaan. Pitäisi varmaan ryhdistäytä kirjoittamaan enemmän pukeutumisesta

    VastaaPoista