tiistai 25. marraskuuta 2014
Miten määritellä eettinen vaate?
Pari päivää sitten oli toinen Vaateaamiainen (hyvin vapaamuotoinen tapahtuma, jossa vaatealan parantamiseen - kaikin mahdollisin eri tavoin - pyrkivät toimijat juovat kahvia ja teetä ja puhuvat suu vaahdossa innostuksen vallassa toinen toistensa suuhun alan epäkohdista ja niiden korjaamisesta). Tästä saattaa hyvinkin seurata jotain mainiota ja hyödyllistä, kun niin monta osaavaa ja innokasta ihmistä saatetaan yhteen!
Mietinnässä on mm. lista, johon koottaisiin Laura Pörstin kotimaisia vaatteita esittelevän alkuperäislistan hengessä suositeltavia paikkoja hankkia eettinen vaate. Selväähän on, että ns. eettisiä vaatteita ei tehdä yksinomaan Suomessa. Miksi siis rajoittaa lista vain suomessa valmistettuihin vaatteisiin? Mutta tässäpä kohtaamme heti ongelman. Miten rajata eettiset vaatteet? Vaatteen eettisyyteen sisältyy nimittäin kaksi aivan eri näkökulmaa, suppeampi ja laajempi. Kumpikin niistä on aivan validi, mutta minkälaiset listat niiden perusteella saa aikaan?
1) Eettinen vaate = vaate, jonka valmistamiseen osallistuneet henkilöt ovat saaneet 100% varmuudella kohtuullisen palkan ja työskennelleet hyvissä oloissa. Tämä on siis määritelmä, joka kuluttajalla lienee usein mielessään uutta vaatehankintaa miettiessään, ja siihen vastaa esim. juuri suomessa tai valvotusti lähialueilla valmistettu vaate. Juuri kotimainen vaate on satavarmasti peräisin tehtaasta tai ompelimosta, jossa ompelija on saanut OK palkan (tosin ehkä pienenpuoleisen, mutta kuitenkin sellaisen jolla elää, varsinkin kun huomioidaan esim. se, että hänen ei tarvitse maksaa vaikkapa jälkeläistensä peruskoulutusta tai hammashoitoa omasta pussista), työskennellyt turvallisessa ja ergonomisessa ympäristössä ja kaikinpuolin asiallisesti kohdeltuna. Vaate vaan ostoskassiin ja rahat tiskiin siis, eettisyys kunnossa.
Mutta,
2) Maailman ihmisistä valtaosa elää köyhissä maissa, samoin kuin maailman tekstiilityöläisten valtaosa. Heitä suomalaisen paidan ostaminen ei auta piirun vertaa. Siis se, että joku ostaa suomalaisen kyllä eettisen vaatteen, ei edistä esim. bangladeshilaisen tehtaantytön oloja. On siis jokseenkin harhaanjohtavaa markkinoida kotimaista tai eurooppalaista vaatetuotantoa mielikuvalla muiden alueiden hikipajan riistetyistä ahertajista – hikipajatuotanto ei parane sillä, että meillä Suomessa on asiat hyvin. En siis huom. mitenkään kritisoi sitä, että joku ostaa suomalaisen vaatteen saadakseen päälleen jotain jota ei ole ommellut kokoon täysin kohtuuttomasti työllistetty ja alipalkattu ompelija. Tämä toive on aivan oikeutettu ja kuluttajalla on oikeus valikoida hankkimansa vaatteet niiden kriteerien mukaan jotka hänelle ovat merkittäviä. Itsekin koen kovin vastenmieliseksi maksaa rahaa sellaisesta tuotteesta, jonka varsinainen valmistaja ei ole saanut kuin puutteellisen elannon (tätä ei pidä nyt tulkita niin, että varastaisin rättiketjujen tuotteita :D ). Jokatapauksessa ykköskriteerstä helposti mieleen johtuva ajatus "siirretään vaatetuotanto takaisin Eurooppaan" ei ole mikään eettisyyden kukkanen. Ompelutyöpaikat ovat tärkeitä, jopa epätäydellisinä. Joten laajemmin katsoen eettinen ratkaisu ei ole se, että kaikki ostavat vain kotimaista tuotantoa, vaikka se meidän oman yhteiskunnan toimimiselle onkin, tai siis olisikin, hyväksi ja hyödyksi.
Eettisin toimi minun nähdäkseni luonnollisestikin on, kuten blogin ja kirjan lukijat jo tietävätkin, toimi aktiivisesti pienten palkkojen korottamiseksi ja koko järjestelmän muuttamiseksi reilumpaan suuntaan, sekä aktiivisena kysyvänä kuluttajana että poliittisena kansalaisena...
...mutta aktiivisen kuluttajakansalaisen toiminnasta ei saa aikaiseksi "hyväksyttyjen" vaateyritysten listaa.
Ainakin "kotimaisuus" on suht. selkeärajainen asia, huoh...
Tunnisteet:
ethics of production,
global economy,
kunhan vaan mietin,
vaateaamiainen
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Yksi ratkaisu tähän olisi se, että ei tehtäisikään listaa. Sen sijaan tehtäisiin eräänlainen matriisi, jonne laitettaisiin vaatemerkit/yritykset, ja sitten toiselle akselille erilaisia eettisiä tai muuten hyviä ominaisuuksia. Tyyliin kotimainen/ sertifioitu/ kuuluu Accordiin/ Joutsenmerkki/ ja mitä kaikkea sinne nyt haluaa laittaa. Sitten kuluttaja voisi tästä taulukosta tutkailla, miten hänen ostamansa vaate kokonaisuuteen asettuu.
VastaaPoistaTai voisi tehdä oman kotimaisille ja ulkomaisille merkeille. Mitäs sanot?
Sanon, että idea on oikein hyvä, jonkinlainen tietokanta tässä täytyy olla kun määreet lisääntyvät! Seuraavaksi täytyy löytää ilmainen koodaaja :D
PoistaMun huomio kuluttajana on se, että toivoisin yksinkertaisuutta. Vaikka itse jaksan vähän paneutuakin tähän vaateasiaan, ymmärrän hyvin sen, että moni ei jaksa.
VastaaPoistaKotimaisuus (= Suomessa ommeltu) on vähän laiska määritelmä eettiselle vaatelistalle, mutta ainakin se on yksi mahdollinen määritelmä ja, kuten sanot, selkeärajainen... Varmasti keksitään vielä parempia ja havainnollisempiakin!
Jennin ehdotus voisi olla aika hyvä, jos sen onnistuisi toteuttamaan yksinkertaisesti. Tai sitten vaan hakukone, josta voi hakea aina tietyillä kriteereillä.
Just sen yksinkertaisen hahmotettavuuden ja ajanpuutteen takia ihmiset varmasti himoavatkin listoja (toinen syy on toki vähemmän hemaseva toive voida siirtää kulutustottumukset sellaisenaan johonkin "hyvien puolelle", mikä ei kuitenkaan toimi).
PoistaYritän muistaa Hyvän mielen vaatekaapin ohjeen ostaa eettistä, jos se on mahdollista. Yllättävän paljon tällainen linjaus on myös tuonut helpotusta maailmantuskaan. Ei täällä pökköperällä saa kaikkea kierrätettynä tai eettisenä. Seuraava ratkaisu on ostaa parasta mahdollista laatua.
VastaaPoistaSe on hyvä ohje, ja toivoisin että ihmiset mielummin ostavat sen, mitä todella tarvitsevat oli se sitten eettistä tai ei, mielummin kuin paljon kaikkea mitä eivät tarvitse vaikka se olisi kuinka eettistä. Mutta sen eettisen erottaminen ei ole aina helppoa, ja ymmärrän että monet kaipaavat lsitaa, jotta ei tarvitse laittaa aikaa taustatyöhön. Välillä kaipaan sellaista itsekin...
Poista..onko vaate eettinen, jos sen ompelu on eettisesti toteutettu? Entä langat, kankaat... mihin raja näiden suhteen vedetään? Tosi monisyinen juttu.
VastaaPoistaJos vaate on vaikka suomessa ommeltu ja valmistusmateriaali on esim. Reilun kaupan puuvilla, niin silloin melko varmasti voi sanoa vaatteen olevan eettinen - pelkkä kotimainen ompelutyö ei tietenkään riitä, materiaali on myös huomioitava, mutta onneksi nykyään on jo kankaitakin joiden materiaalin alkuperä on selvillä ja reilu.
PoistaRuotsin TV:n puolella tuli ohjelmasarja vaatteiden eettisyydestä: http://www.ur.se/Produkter/184059-Kvalitet-Syjunta#Om-serien
VastaaPoista