maanantai 1. helmikuuta 2016
Miksi viskoosi kieltäytyy maatumasta?!!?
Olen nyt ajautunut sivuun kurssiltani ja päätynyt selvittämään miten eri tekstiilikuidut todellisuudessa maatuvat – alkoi niin kovasti ihmetyttää tuo viskoosin käytös mistä edellisessä postauksessa kirjoitin. Viskoosi kun on selluloosaa ja sen pitäisi maatua siinä kun muunkin selluloosan, mutta silti viskoosikuidut näyttävät käyttäytyvän kuin tekokuituiset, siis että ne säilyvät merivedessä ja tulevat pikku meriöppiäisten syömiksi, ja löytyvät sitten niiden suolesta ihan tunnistettavina väriaineineen kaikkineen.
Selluloosakuitujen valmistaja Lenzing on testannut omien viskoosiensa maatumisen, ja ne kuulemma maatuvat viikossa lähes olemattomiin. Ihan niinkuin sopii olettaakin, tietysti vähemmän ihanteellisissa oloissa kestää varmaan kauemmin, mutta maatuvat joka tapauksessa. Mutta tästä herääkin ajatus, että maatumattomuuden syy onkin väriaineissa tai muissa aineissa joilla viskoosia on käsitelty. Lenzing on luultavasti testannut viskoosiensa maatumisen käsittelemättöminä.
Li et al. testasivat kolmella eri tavalla käsitellyn puuvillan maatumista: käsittelemättömän, pehmentimellä käsitellyn ja resiinillä käsitellyn. Pehmennin edisti maatumista käsittelemättömään puuvillaan verrattuna. Resiini hidasti maatumista, vaikkakin verrokkina toimineeseen polyesteriin verratessa kaikki kolme puuvillaa julistettiin maatuviksi. (Tutkimusta on btw rahoittanut Cotton inc., vetäkää tästä ja verrokin valinnasta omat johtopäätöksenne...)
Resiiniviimeistyksiä käytetään tekstiiliteollisuudessa paljon, sillä niillä saadaan ominaisuuksia joita kuluttajat arvostavat, kuten rypistymättömyys, pesukonepestävyys villalle (superwash), ja viskoosiin pesunkestoa (siinä mielessä että pitää alkuperäiset mittansa pesussa, eikä levähdä omituisen muotoiseksi mikä oli viskoosin alkuvaiheen ongelma). Resiiniviimeistys näyttää olevan hyvin yleinen viskoosilla, tosin tarkkoja prosentteja on vaikea löytää. Joka tapauksessa googlailun perusteella näyttää siltä, että ehkä juuri resiinikäsittely hidastaa viskoosin maatumista sen verran, että viskoosikuidut ehtivät seikkailla miniäyriäisten ruuansulatukseen ongelmia aiheuttamaan. Mutta tämä pitäisi testata, toistaiseksi tämä on vain hypoteesi.
Loppupäätelmä 1: Tutkimusta tekstiiliviimeistysaineiden vaikutuksesta tarvitaan valtavasti lisää.
Loppupäätelmä 2: On kuluttajien hämäämistä kiinnittää huomio luonnonkuitujen oletettuun maatumiseen vaatteen elinkaaren lopussa, jos kyse ei ole todella luonnontilassa olevasta kuidusta. Värjäämätön, käsittelemätön luonnonkuitu maatuu varmasti. Mutta vain todella harva tekstiili on millään tapaa käsittelemätön – ja kuinka moni muka käy kompostoimaan loppuunkuluneet vaatteensa? Silloin pitäisi myös joko olla varma että ompelulanka on mysö luonnonkuitua, tai leikata kaikki saumat pois. Jos taas luonnonkuitu joutuu kaatopaikalle, ei se siellä ihanasti maadu mullaksi kukkien kasvualustaksi, vaan mätänee kasvihuonekaasuja päästellen. (No vanhempieni luona laitetaan marjapuskien alle vanhat villapaidat estämään rikkakasveja ja marjojen multaantumista, ja siihen ne hiljalleen maatuvat, mutta vaatteiden kohtalona tämä lienee sangen epätyypillinen).
Tunnisteet:
environmental concerns,
links,
microplastics,
pollution,
research,
science,
superwash,
viscose,
wool
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Vanhempasi ovat varsin kekseliäitä ;) en ole kuullut moisesta tavasta rikkakasvien välttämisessä.
VastaaPoistaMielenkiintoinen tämä kirjoituksesi maatumisesta, kuten myös edellinen...
Tutustuin joskus tutkimukseen jossa selvitettiin mitä suomessa eri alueilla jätetekstiileille tapahtuu. Maaseudun kohdalla oli joku prosentti, jonka kohtalosta ei saatu selvyttä: ei räteiksi, ei roskiin, ei käsitöihin, aivan selittämätöntä. Luulenpa, että puutarhaviljely on tämän mysteerin ratkaisu, kun siinä on monenlaisia käyttöjä tekstiileille.
PoistaHyvä kuulla että kiinnostaa, välillä kun äidyn uppoamaan todella syvälle tekstiiliteknologian suohon!
Kyllä vaan nämä jutut on ihan great. Tulee valitettavan harvoin kommentoitua, sorry.
PoistaPitääköhän mutu nyt paikkansa, kun arvelen että suurin osa loppuunpidetyistä vaatteistani poltetaan? Ainakin Helsingissä, jossa käsittääkseni kaikki jäte poltetaan nykyisin. Vaate muuttuu energiaksi, vaikka oletan että siinäkin saattaa syntyä epäsuotavia kaasuja sivutuotteena.
VastaaPoistaEn tiedä tekstiilijätteen loppukohtaloa, pitäisi kyllä selvittää. Pitää varmaan olla yhteyksissä asiasta tietävin tahoihin. Sekajätettä kumminkin vielä kerätään, voi olla että sinnekin tekstiiliä päätyy.
PoistaJoskus tulevaisuudessa päästään toivottavasti siihen pisteeseen, että tekstiilijäte kierrätetään yleisesti uusien tekstiilien lähteeksi. Polttaminen on ok, mutta muuttuu siinä turhan paljon vaatteeseen investoitua energiaa pelkäksi lämpöenergiaksi, jonka tuottamiseen kelpaisi alkeellisempikin roska.