perjantai 12. helmikuuta 2016

Villa villallaa lallallaa



Kävin eilen vetämässä vaatelaatutyöpajan Keravan opistossa (kiitos kaikille paikalle tulleille!) ja sen jälkeen tuli sellainen olo että kyllä tästä kirjankin saa aikaan. Hehkutin hiukan suomenlampaan villaa – ja sain esityksen jälkeen kuulla, että myös Gotlannissa puhutaan heidän omista lampaistaan tasan samoin sanoin: upea villa, jota kuitenkaan ei osata arvostaa tarpeeksi ja joka menee suurelta osalta nykyään hukkaan. Mitä lammaskantoja sitten osataan arvostaa villan kannalta? Ainakin islantilaiset ovat osanneet tuotteistaan omat lampaansa. Merinosta kuulee kyllästymiseen saakka. Mutta muutoin maailman monilukuiset ja monipuoliset lammasrodut ovat valitettavan huonosti kuluttajien tietoisuudessa. Villa on "vain villaa".

Luen juuri hurmaavaa pikku kirjasta ison-Britannian lammasroduista, joita on saaren joka kolkassa omansa. Joka rodulla on erilainen, eri käyttöön sopiva villa. Villa on selvästi aines, joka hyötyisi paremmasta brändäyksestä ja eriyttämisestä. Mahdollisimman ohutta (=kutittamatonta), kiharaa villaa tuottavat rodut ovat tällä hetkellä suosiossa, kun taas paksua ja karheaa esim. mattoihin tai ulkopukimiin sopivaa villaa tuottavat ovat sukupuuton partaalla (koska mattoihin ym sisustustarpeisiin käytetään nykyään enimmäkseen tekokuituja). Mutta jos osattaisiin kiehtovasti esitellä mitä jännittäviä, erilaisia kankaita voidaan tehdä karkeamistakin villoista, niin ehkä asianharrastajat ainakin innostuisivat. Esim. Herdwick-lampaan kovasta, karkeasta ja suorakuitusesta villasta tehdään (tai siis tehtiin vielä 50-luvulla, jolloin kirja painettiin) kestävää Hodden Grey -nimistä kangasta. Kuinka mahtavan kiinnostavaa olisi esim. takkikaupoilla saada kuulla että tämä harmaa takki on tehty Cumberlandin maakunnassa paikallisten perinnelampaiden villasta ja samaa kangasta käyttävät tietyt brittiarmeijan regimentit uniformuissaan.

Islanninihme-villatakkini on osoittautunut todella hyvin sekä kylmää, tuulta että sadetta pitäväksi, ainakin pöyhöävää tihkua se pitää erinomaisesti. Ihoa vasten islanninvilla ei olisi kovin miellyttävää, mutta ulkovaatteessa juuri paikallaan – käy järkeen, koska juuri tuulisessa ja märässä ilmastossa sen pitää lammastakin lämmittää. Mitä kaikkia muita juuri tiettyyn käyttöön sopivia villoja maailmassa mahtaisi ollakaan, jos vain tietäisi ja löytäisi?

Swaledalenlampaat katoamassa
Islanninlampaat muodissa 
Musta Welshin vuorilammas ei ilmeisesti ole vaarassa

Kyllä taas saa kadehtia klassisesta herrainpukeutumisesta kiinnostuneita miehiä - mahtava opas tweedin moniin lajikkeisiin
Wovember – villanarvostusprojekti 
Lista brittiläisten lammasrotujen villatuotteita myyvistä firmoista

2 kommenttia:

  1. Tukuwool on suomalainen yhden naisen yritys, joka kehräyttää ja värjää Suomessa suomalaisesta villasta aivan mahtavaa lankaa. Kannattaa ehdottomasti tutustua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, Tukuwool on uusi tuttavuus! Suomessa on onneksi muutamia ihania pienimuotoisia lankafirmoja, jotka käyttävät suomenlampaan villaa. Seuraava askel olisi suunnitella ja toteuttaa näistä langoista villan ominaisuuksia mahdollisimman hyvin hyödyntävää päällepuettavaa!

      Poista