tiistai 12. heinäkuuta 2016

Hyvinvointia ilman kasvua

Kun kovasti vaikuttaa siltä, että tämänhetkinen maailman- ja talousjärjestys ei kykene motivoimaan esim. ilmastonmuutosta kunnollisesti hillitseviä tai globaalia epätasa-arvoa ratkaisevia toimia, niin olen aina löytäessäni lueskellut kirjoja, joissa mietitään mitä muita järjestelmiä voisi olla. Viimeksi käteen tarttui Tim Jacksonin Hyvinvointia ilman kasvua – rajallisen planeetan taloustiede.


 Hyvinvointi ilman kasvua kuulostaa minun korvaani oikein hyvältä. Itsehän en tarvitse yhtään enempää kuin minulla nyt on, kunhan vain voisin olla varma että henk. koht. taloustilanteeni jatkuisi vakaana siihen hetkeen asti jolloin asuntolaina on maksettu. Sen jälkeen sopii vähän heitelläkin, kun nyt aina saisi ruuan pöytään ja sähköä laitteisiin. Mutta jos nyt jotain olen muotisuunnittelijan aivoillani onnistunut taloudesta ymmärtämään, niin se on se että ilmeisestikin perustavanlaatuisella tavalla koko talous perustuu välttämättömään vaatimukseen siitä, että se kasvaa. Jos se ei kasva, niin sitten se taantuu tai peräti romahtaa, vakaata tasapainotilaa ei oikein pysty saavuttamaan. Tämä taas johtuu siitä, että raha ilmestyy maailmaan tyhjästä kun sitä lainataan, ja tähän kiinteästi liittyvä korko on seikka joka juuri kasvua vaatii.

 Näiden vakuuttavannäköisten kaavojen ohi tunnustan loikkineeni.

En Jacksonin kirjasta valitettavasti löytänyt selvää ratkaisua tai selostusta siitä mikä vaihtoehtoista talousmallia motivoi (ts. pitkäjänteisiin, tähänastista matalampiin tuotto-odotuksiin tyytyvää sijoittamista, jonka usein hoitelee valtio – suunnitelma sinänsä kuulostaa hyvältä mutta kuinka siihen on tarkoitus siirtyä??). Minkä lisäksi minussa herättää aina valtaisaa kiukkua senkaltainen kulutuskulttuurista valitteleva löpinä johon Jackson talousanalyysien lomassa tuon tuosta sortuu. Esim. "Kulutusyhteiskunnan materiaalinen pröystäily kuluttaa loppuun tärkeät luonnonvarat ja settaa ylitsepääsemättömän taakan planeetan ekosysteemeille" ja "Kuluttamisen kulttuuri on kehittynyt osittain keinona varjella kulutusvetoista talouden kasvua. Nykyisellään se kuitenkin edistää tuottamatonta statuskilpaa ja vahingoittaa ihmisten elämää sekä psyykkisesti että sosiaalisesti."

Uutuuksien shoppailu statuksen saavuttamiseksi on hänen näkemyksensä mukaan nykyisen konsumeristisn kulttuurin kivijalka, josta pitäisi päästä eroon keskittymällä henkisempiin mielenkiinnon kohteisiin kuten ihmissuhteet, puutarhanhoito, musiikki ja niin edelleen.  Itse asiasta en sinänsä ole eri mieltä. Mutta Jackson puhuu sietämättömän ärsyttävällä tavalla aina vain muista ihmisistä, onnettomista ostoskulttuurin uhreista, jotka vain haalivat kamaa saadakseen nostettua statustaan. En tiedä elänkö sitten jossain kuplassa, mutta minusta tuo statusjankutus on täysin väärä tulkinta ihmisten tavaroiden ja muiden hankintojen tarpeesta. Esim. lähtevätkö ihmiset ensisijaisesti lomailemaan ulkomaille statusta kohottaakseen vaiko siksi, että on ihanaa matkailla, olla uudessa ympäristössä ja vaikka uida lämpimässä meressä? Onko Jackson itse hankkinut kotiinsa tietokoneen statuskilpailun sumuttamana, vaiko siksi että kirjan kirjoittaminen vain kertakaikkiaan sujuu kätevämmin tietokoneella kuin sulkakynällä tai edes kirjoituskoneella? Ihmiskunta on vuosituhansia tullut toimeen ilman kännykkää, mutta nyt kun se on keksitty, niin siitä kieltäytyvä kertakaikkiaan vaan on erikoinen ja lähimmilleen hieman hankala tyyppi (tai erakko). Ehkä on ekologisesti mahdotonta, että koko monimiljardinen ihmiskunta hankkii jokainen ulkomaanmatkoja, tietokoneen ja kännykän, mutta miten vetää raja pröystäilyn ja sellaisen kuluttamisen väliin, joka vain ihan oikeasti tuntuu hyvältä eikä omassa elämässä yhtään liioittelulta? Ja kun kirjan kirjoittaja ilmiselvästi kuitenkin kuuluu siihen globaalisti katsoen varakkaaseen väkeen, jolle nuo asiat ovat taloudellisesti mahdoliisia, niin miten hän motivoi itsensä olemaan hankkimatta niitä, sikäli kuin noudattaa omia ohjeitaan? Olisipa mielenkiintoista tietää.

Voi tietysti olla, että toistaiseksi suhteellisen tasa-arvoisessa suomalaisessa ympäristössä statuskilpailu ei ole kovin merkittävää. Kirjassa kyllä käsitellään sitä, että suurten tuloerojen ja heikon turvaverkn yhteiskunnissa statuksen osoittaminen korostuu. Mutta oli miten oli, jos aletaan tuohon sävyyn moralisoida, niin silloin kyllä haluaisin kuulla miten kirjoittaja on itse ratkaissut nämä asiat omassa elämässään.

Kirjassa perustellaan kyllä erittäin vakuuttavasti se, että tämänhetkinen malli ei vain kertakaikkiaan ole kestävällä pohjalla, sillä kuten järkikin sanoo – mikään jatkuvasti kasvava systeemi ei voi loputtomasti perustua rajallisiin resursseihin. Ja kun ihmisiä tulee koko ajan lisää mutta planeetan resurssit eivät lisäänny eikä uusia elinkelpoisia planeettoja ole näköpiirissä... Ei mitään kevyintä kesäluettavaa, eräänlainen ahdistuspilvi siitä jälkeen jäi.

Kevyempinä uutisina voin ilmoittaa, että päädyin tekemään pitsitunikan (mm. Sonam Kapoorin pitsisarien aiheuttaman statuskilpailun aivopesemänä). Keskikesän pitsihöyrähdys, tuttu jo aiemmilta vuosilta...

Bollywoodnäyttelijätär Sonam Kapoor ja yksi hänen viehkoista pitsiasuistaan.

Niin ja Sonam Kapooriin päästyäni ei voi kuin ihmetellä kuinka samannäköinen on hänen yllään oleva pitsimekko merkiltä Self-portrait kuin se "reikäkolttu" joka Ruotsin Victorialla oli lapsensa ristiäisissä! Vertailkaa ja hämmästykää!!

Sonam Kapoor / Self-portrait


 Kruununprinsessa Victoria / By Malina

6 kommenttia:

  1. Tuo samainen mekko oli tänä iltana all sång på skansenin juontajalla päällä. Löytynee yle areenasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä on varmasti tullut Ruotsissa hitti sen jälkeen kun Victoria sitä käytti!

      Poista
  2. Mekon pitsi näyttää minusta kauempaa katsottuna samalta kuin tietty rottinki(?)-punonta, jota näkyy esim. wieniläistuoleissa.

    Postauksen pääaihe on tosi mielenkiintoinen. Usein siitä vain puhutaan niin vaikeaselkoisesti ja/tai ihan omalla tyylillään (jargonillaan?), että on vaikea ymmärtää sitä ja alkaa epäillä itseään tyhmäksi. Muotisuunnittelijana olet sulatellut ja muokannut asiaa sellaiseen muotoon, että tuntuu siltä, että voi rohkaistua osallistumaan keskusteluun.

    Minäkään en ymmärrä sitä status-perustetta kulutukseen. En varsinkaan aiemmin ymmärtänyt. Mutta näkemys siitä, että suurten tuloerojen ja heikkojen turvaverkkojen yhteiskunnissa statuksen osoittaminen korostuu sopii havaintoihini siten, että olen joutunut monelta osin hankalaan tilanteeseen, jossa yhteiskunnan turvaverkoista ei olekaan sellaista apua, kuin olen aiemmin kuvitellut. (minun kohdallani mm. kosteusvaurioista sekä töissä että kotona yhtäaikaa havaitut ja syntyneet ongelmat, jotka ovat sotkeneet terveyden, talouden ja sitä kautta muunkin elämän)

    Tuntuu siltä, että asioita katsoo silloin aika lailla eri näkökulmasta, ihan kuin kuopasta alaviistosta. Ei jotenkin ole mahdollisuutta ajatella asioita pitkälle ja pitkäjänteisesti. Ei ole aikaa ja energiaa selvittää mahdollisuuksia. Ei jaksa(?) seurata periaatteitaan ja tavallisia toimintamallejaan, vaikka on niitä miettinyt ja muodostanut. Olikohan viime perjantaina, kun oli Hesarissa artikkeli tutkimuksesta, jonka mukaan köyhyys heikentää ihmisten kognitiivista ongelmanratkaisua.

    Tilanteestani huolimatta pidän elämää Suomessa aika turvattuna. Jos minun kokemukseni on tällainen, en ihmettele, jos toisenlaisissa yhteiskunnissa on vielä vaikeampaa ajatella maailmanlaajuisesti ja maapallon tulevaisuutta.

    Aika laajasti keräsin tässä asioita yhteen asiantuntemuksellani ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taloutta käsittelevissa kirjoissa on minuun nähden sellainen ongelma, että ensin niissä selostetaan mielestäni itsestäänselvyyksiä, ja sitten yhtäkkiä loikataan minulle liian monimutkaisiin asioihin. Mutta ehkä tarpeeksi lukemalla jotain aina päähän tarttuu!

      Ehkä tosiaan olosuhteissa, joissa kaikilla on enemmän tai vähemmän pelko persiissä siitä että jos putoaa yhteiskunnan kelkasta niin putoaa sitten todella pohjalle, on oman mielentasapainon takia pakko alleviivata omaa taloudellista hyvinvointia. Itse kun en onnekseni ole joutunut tälläistä kokemaan, koko ajatus tuntuu absurdilta. Sen sijaan hyvin ymmärrän, että jos joutuu jatkuvasti miettimään välitöntä selviämistä, se imee mehut ja haittaa pitkän tähtäimen suunnitelmien tekemistä ja toteuttamista.
      Kiitos laajasta ja ajatuksia ruokkineesta kommentista!!

      Poista
  3. Jos et ole jo lukenut, suosittelen Maria Joutsenvirta ym. Talous kasvun jälkeen -kirjaa, joka varsin tehokkaasti rusikoi kasvutalouden myyttejä. Minulle kirjasta jäi jopa toiveikas olo; kasvutalous ei välttämättä ole ainoa eikä paras vaihtoehto. Turun Sanomien kriitikko kyllä torppasi kirjan, minusta tosin perusteettomasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole lukenut! Kiitän vinkistä. Olen kyllä otollista maaperää mille hyvänsä ajatusmallille, joka tarjoaa ulospääsyn tästä johdonmukaisesti ajatellen pitkällä tähtäimellä mahdottomasta talousmallista.

      Poista