maanantai 22. maaliskuuta 2010

Äitiysmekko-ohje


Ompelin tämän mekon Pitsikirja juhliin ja odotan lämpimämpiä säitä jotta sitä pääsisi käyttämään muutenkin. Kaava on sovellus Pitsikirjassa olevasta mekkokaava C:stä, ja mekko varsin helppo ommella. Nythän on hirmu vauvabuumi meneillään joten oletettavasti siellä ruutujen toisella puolella on useampikin odottava äiti!

Kangas on Eurokankaasta ostettua pellavaviskoosisekoitetta, nimi taisi olla August. Upea kangas, pellavan hyvät puolet mutta viskoosilisä tekee kankaasta notkeamman ja vähemmän rypistyvän kuin satprosenttinen pellava. Kangas myös pysyy kiitettävän napakasti laskoksella vain silittämällä.


Helmassa on 1950-60 -luvun vintagebrodyyri ja Osavacon pellavapitsiä. Lisäsomisteena Japanista ostettuja koneommeltuja pitsejä. Rinnanalusleikkauksen päälle ompelin brodyyriä, johon on pujotettu pellavanväristä intianauhaa Nappitalosta.

Ainoa vaivalloisempi kohta on pään- ja kädenteiden huolittelu vinokantilla, joka on toisesta reunasta kiinnitetty käsin.


Tarvittavat kaavanmuokkaukset:

Piirrä mekkokaava C. Sovita etukappaleen kaavaa päällesi ja leikkaa se katki rinnan alta.


Lisää helmapalaan keskelle lisää leveyttä laskosta varten, minun mekossani ylimäärää on yhteensä 15 cm.

Siromman muodon yläosalle saa, jos tekee etukappaleen yläosaan pienet muotolaskokset myös alareunaan. Muotolaskosten koko riippuu poven koosta, minä tein alareunastaan noin 2 cm leveät ja vähän vajaa 5 cm pitkät. Kun yläetukappaleen alareuna näin kapenee, helmapalan laskosta voi vastaavasti syventää.

Leikkaa myös takakappale katki ylä- ja helmapalaan. Takakappaleen helmapalaan voi lisätä pari senttiä pientä laskosta varten. Yhteensä siis neljä palaa: yläetukappale, etuhelma, ylätakakappale ja takahelma.

Yhteensä tarvitset siis yläetukappaleen, etuhelman ja takakappaleen. Leikkaa yläkappaleet kankaasta tavalliseen tapaan suoraan langansuuntaan mutta helmapalat täysvinoon (näin ne laskeutuvat kauniimmin pyöreän masun yli).

Ompelu sujuu tavallisessa järjestyksessä: ensin muotolaskokset, sitten helmat kiinni yläkappaleisiin (laskos helman keskelle) ja lopuksi etu- ja takakappale yhteen. Vetoketjua tai nappeja ei tarvita koska malli on väljä. Huolittele pään- ja kädentiet vinokantilla ja kuorruta kakku lopuksi pitsillä.

Jos saan itsestäni mekko päällä esittelykelpoisen kuvan, lisään sen tänne!

2 kommenttia:

  1. Terveisiä Islannista! Aivan mahtava tämä teidän blogi, selasin pitkälle taaksepäin ja inspiroiduin hurjasti! Ihania kuvia, mahtavia ideoita. Harmi etten ole hetkeen Suomeen tulossa, olisi mukava päästä selailemaan kirjaanne :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Ei voi kuin tulla hyvälle mielelle jos kuulee inspiroineensa jotakuta. Ja terveisiä sille upealle saarelle johon vielä joskus toivottavasti pääsen matkustamaan.

    VastaaPoista