sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Pitsikirjan esiäiti

Tein torstaina kaksi loisto-ostosta: Iso-Roban Fidasta hieno vanha kirjottu pellavainen kenkäpussi (0,8 e!!) ja Yrjönkadun Kirjava Lintu -divarista Idi Lindholmin Pitsikirja vuodelta 1947. Olen koittanut saada omistukseeni tätä kirjaa jo vaikka kuinka kauan, mutta sitä ei oikein liiku missään. Painos lienee ollut aika pieni. Olen sitten tyytytnyt lainaamaan sitä uudelleen ja uudelleen Käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjastosta. Mutta nyt tämä 2000-luvun Pitsikirjan muinainen esikuva on vihdoinkin minun! Ja kohtuulliseen 35 euron hintaan kaiken lisäksi.
Kys. divarissa oli pari muutakin vanhaa käsityökirjaa, jos paikalla on keräilykärpäsen puremia.

Two great second-hand finds I made on thursday: a cute embroidered linen shoebag and the first (and until our book) the only book about lace ever written in Finland. It's by Idid lIndholm and printed in 1947. I've been trying to find it for my lace book collection for ages, but it's very rare. Finally it's mine!


Vanha Pitsikirja opettaa miten pitsiä ommellaan, kuten uusikin, mutta vaatii ohjeissaan ehkä sata ekrtaa enemmän eksaktiutta ja keskittymistä.
Old Lace Book shows how to make needlelace (as does the new Lace Book too!) but it expects a lot more patience and exactness from the lacemaker.


Kirja esittelee myös erilaisia pitsityyppejä ja kertoo perusteellisesti pitsin historiasta.
It shows also good variety of different lace types and tells about the history of lace.



P.S. Lähden huomenna viideksi päiväksi Wieniin! Odotan innoissani kauniita kahviloita, upeaa vanhaa arkkitehtuuria ja MAK-museon pitsihuonetta.
Tomorrow, I'll go to Vienna for 5 days. I'm excited about sitting in pretty cafes, seeing beautiful architecture & visiting the lace room in MAK museum.

P.P.S
Suosikkibloggaajani Prettygingham kirjoittaa Pitsikirjasta ja Pitsijuhlista!
My favourite blogger Prettygingham has a post about lace book & Lace Party!

6 kommenttia:

  1. Onnea kirjalöytösi johdosta! Kenkäpussi on kaunis.

    Hyvää matkaa Wieniin! Se on kaunis kaupunki.

    VastaaPoista
  2. I found your blog through Pretty Gingham. I know nothing about lace, but enjoyed visiting here very much. Wow, the book looks great. Beautiful blog, fabulous photos. Cheers.

    VastaaPoista
  3. Näin tuon kirjan kesällä kirpparilla. Mietin, hypistelin ja fundeerasin pitkään. Jätin sinne. Ajattelin, millainen aarre se olisi sellaiselle, joka on aivan hurahtanut pitseihin. Välillä on harmittanut, muttei enää. Kiitos postauksesi. Jospa joku kaltaisesi löysi sen!

    VastaaPoista
  4. Ooh mikä kirja. Katselin juuri ommeltuja pitsejä Emännän tietokirjan alkupainoksesta ja tuumasin, että taitaisi mennä ehkä tuhat kertaa enemmän aikaa kuin sinun malliesi tekoon.

    VastaaPoista
  5. Tässä olisi yksi lisää.

    http://www.huuto.net/kohteet/mary-ollonqvist--virkkuupitseja---150-mallia-wsoy-1930/130641761

    VastaaPoista
  6. Ulla-Kristiina, kiitos! Wien olikin todella kaunis.

    P.K, welcome! I think everyone can enjoy lace regardless of how much they know about it. And I'm glad you've enjoyed the photos!

    Outi, kauniisti ajateltu! Se kirja on varmaankin ilahduttanut jonkun onnellisen löytäjän aivan hurmioon, ainakin jos tyyppi on ythään samaa maata kuin minä.

    Matroskin, vanhoja ommellun pitsin ohjeita lukiessa ei juuri ihmetytä miksi tekniikasta ei koskaan tullut järin suosittu suomessa... vaatimukset ovat aika kovat ja määräykset ankaria. Mutta onneksi nyt 2000-luvulla voi aloitta vähän roisimmin ja jatkaa sitten halutessaan tarkempaan suuntaan.
    Minulta puuttuu Emännän tietokirjan se osa jossa on P -Pitsi. Harmillista!

    VastaaPoista