tiistai 2. lokakuuta 2012

Pitsiostoksia taas

Pari viikonloppua sitten Hietsun torilla oli jotkin myyjäiset, ostin antiikkiliikkeen kojusta satsin pitsiliinoja. Hinnoittelu oli epäloogista ja myyjä koitti väittää (varmastikin vilpittömästi tietämättömyyttään) leavers-koneella tehtyä liinaa käsintehdyksi. Toivon välillä, että joku antiikkiliikkeen pitäjä pyytäisi minua lajittelemaan tekstiilinsä. Yleensä tekstiilit on sysätty johonkin pahvilootaan, huippuarvokkaat 150 vuotta vanhat kirjailut sekaisin kömpelöiden 1970-luvun virkkausten kanssa. Onhan tuollaista hauska penkoa, mutta ei ostajillekaan muodostu käsitystä siitä mikä on oikeasti arvokasta, kun kaikki on samassa läjässä.Alempana todella pienisilmäinen filet-pitsiliina ja yllä kolme käsinnyplättyä pikkuliinaa. Mittakaavaa antavat perintösakset, isoäitini äidin aikoinaan mökin seinänrakoon sujauttamat. Nyt jo edesennyt mummoni löysi aikoinaan sakset, ja antoi minulle. Olen kiitollinen, ja kaiken lisäksi ne ovat hyvät paperisakset!

 Hyvin ohuesta (olisko 100-150 numeroista) langasta virkattu pieni liina ja konetekoinen tyllipitsiliina, laadukasta työtä sekin.


 Tylliosuuksien päälle on kiinitetty koneommeltuja pitsikukkia. Osa terälehdistä on taittunut mankeloitaessa kaksinkerroin, mistä tulee hieno kolmiulotteinen vaikutelma.

 Pitsi- ja kangasosiot on yhdistetty uskomattoman pienellä ja ohutlankaisella siksakilla. Joku melko varmakätinen ja tarkkasilmäinen tyyppi on tuossa ollut asialla. Olisi pitänyt laitta vertailuksi nykyaikainen ompelukoneen lanka. Ne ovat samanpaksuisia kuin kankaan langat, 4-5 kertaa paksumpia kuin tässä käytetty ompelulanka.
ps. sain blogitunnustuksen Neulanhaltijalta, joka tekee upeita sekä taide- että käyttökäsitöitä, mm. paljon isoja tilkkutöitä ja konekirjontaa. Käykää kurkkaamassa! Ja suuri  kiitos tunnustuksesta!!


4 kommenttia:

 1. Kyllä ennen ihmiset ovat olleet taitavia, nykyään monet eivät viitsi edes yrittää jos on hidasta ja vaikeeta. Ainiin taisin ihan unohtaa kiittää kivasta pussukasta.

  VastaaPoista
 2. Kauniita taidokkaita löytöjä olet tehnyt! Oletko huomannut, että Uusimmassa Glorian Antiikissa oli idea pitsimuseosta. Sinulla olisi sinne varmaan aineistoa yllin kyllin.

  Minä ostelen myös pitsejä kirppareilta, koska itse en osaa enkä jaksa väkertää jotain niin säntillistä. Yksi keräilykohteeni ovat myös käsinkirjotut pöytäliinat ja ristipistotyöt, joista on tarkoitus tuunata applikaationa jotain jännää. Tänäänkin löysin kirpparilta 1-3 euron hintaisia ristipistoja ja reunapitsejä. Ristipistot tosin jäivät suuritöisyydestään huolimatta kirparille, koska niiden pääsiäisteemaisistamalleista en saanut minkäänlaista visiota. Ehkä yön miettimisen jälkeen käyn ne kuitenkin noutamassa (?)...

  Kiitos blogivinkistä ; )

  VastaaPoista
 3. Kala, kiitos kiittämästä! Monet ajatelevat nykyään, että hidas = vaikea. Mutta ei se niin ole, ainakin monien ompelujuttujen kanssa tekniikka on suht helppo, suurin vaiva on jaksaa tehdä valmiiksi asti.

  Neulanhaltija, kiitos lehtivinkistä, en ollut huomannut! Pianpian pitää päästä lukemaan! Mielenkiintoisen kuuloinen projekti, odotan kuvia!!

  VastaaPoista
 4. Hello, here is Alexandra from Merci Papier. :)
  Thank you for your lovely comment on my blog! Yes, I do international shipping. If you like, you can send me your email address for detailed information. The shipping cost will be arround 6 Euros if the items fit in an envelope. A packet would unfortunately be very expensive. But many items do fit an envelope. Wishes from Switzerland Alexandra (you can of course delete this comment. I didn't find your email adress ;))

  VastaaPoista