Jos kesälomanne tuntuu liian leppoisalta, tässä muutamia mielenkiintoisia linkkejä liittyen Bangladeshin vaateteollisuuteen.
Tiesittekö, että jo ennen Rana Plazan katastrofia Bangladeshissa on romahtanut useita vaatetehtaita? Clean Clothes Campaign ehdottaa Spectrum-tehtaan 64 kuolonuhria vaatineen tuhon 5-vuotismuistokirjoituksessaan monia tekoja, jotka toteutuessaan olisivat estäneet Rana Plazan vielä paljon karmeamman kohtalon. Kunpa vain...
No, nyt lopultakin useat firmat ovat sitoutuneet tehtaiden turvallisuutta parantavaan sopimukseen, ja maksavat rakennusten tutkimisen ja parantamisen kuluja. Sopimus selostetaan kuvallisesti täällä. Ylläoleva osa on mielestäni todella oleellinen, jos työntekijöitä ei olisi palkan pimittäisen uhalla pakotettu takaisin tehtaaseen, luultavasti vain muutama ihminen olisi menettänyt henkensä.
Samaa kertoo Dhakassa oleskeleva vaatealan konsultti Ethical Trading Initiativen nettisivuilla:
"A key factor in both the Tazreen fire last year and the Rana Plaza
disaster was that workers knew there was a problem and did not want to
carry on working, but were compelled to do so. A fundamental right in
international labour law is the right to withdraw from work when there
is imminent and serious danger (ILO Convention 155, article 13 if you
really want to know). At Tazreen, the fire alarms were ringing, but the
supervisors told the workers to ignore them and carry on working. At
Rana Plaza, everybody could see the cracks, but the factory owners told
the workers to come into the building, or else."
Yksi Rana Plazassa toimineista tehtaista oli erään espanjalaisen perustama. Alunperin hänen aikomuksensa oli perustaa eettinen ja työntekijöitä reilusti kohteleva firma, mutta sitten kaikki alkoi mennä alamäkeen.
H&M:n pomon haastattelu Der Spiegelin (englanninkielisillä) sivuilla. Mielenkiintoinen tieto oli, että Henkkamaukalla on neljä vain heidän tuotannolleen varattua tehdasta. H&M ei ole todellakaan pahimmasta päästä vaatefirmoja, mutta ei toisaalta mikään enkelikään. H&M laittaa viiden vuoden aikana 2,5 miljoonaa dollaria tehtaiden turvallisuutta parantavaan projektiin - erinomaista. Mutta mietin kyllä, eikö samantien kannattaisi perustaa omia tehtaita, joissa voisi sitten valvoa kaiken. Jos Bangladeshin isoin vaateteollisuuden ostaja H&M ottaisi oman tuotantoketjunsa haltuun, niin se muuttaisi tilannetta koko maassa huomattavasti. Samaa kysytään haastattelussakin, johon Persson vastaa että se olisi aivan eri bisnesmalli kuin heillä nyt on. Voisiko bisnesmallia muuttaa?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti