maanantai 17. maaliskuuta 2014

Kevään the Project 333

Kaksi käsilaukkua: itsetekemäni kangaskassi kaikkiin arkitoimiin ja Parikan kiiltonahkainen ruskea laukku jakkupuvun kanssa ja muuten siistimpään menoon. Huomasin, että kukkaroni käy myös juhlalaukusta, ainakin pienempiin juhliin, joten saatoin skipata juhlalaukun.
Neljä huivia: musta silkkivillahuivi, siniharmaa villahuivi (Tikau), harmaanruskea villahuivi valkoisilla pitsikoristuksilla (tein alunperin Pitsikirjaa varten) ja juuri siskoltani lahjaksi saamani peurakuvioinen vintagehuivi.
Kolmet käsineet (pitkät harmaanruskeat, pitkät mustat ja lyhyehköt harmaanuskeat) ja ruskea vintagehattu jota käytin viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa ja sain heti kehuja!

X piirroksen vieressä muuten merkkaa sitä, että sama vaate oli talvikaudellakin käytössä.


 Vaatetus jakaantuu kahteen päälinjaan:
1) Muhkuisen islantilaisvillapaidan kanssa käytttävät ja
2) Mustan "fiinin" takin kanssa käytettävät
ja lisäksi on vielä 3) jakkupuku.
Villapaidan kanssa käyvät kotitekoinen tyllihame ja pitsimekko - arkeen tai viehkoon oleskeluun. Samoin villapaidan kanssa sopii kotitekoinen lehtikuvioinen hame, joka on pakollinen kumppareiden kanssa -vaate. Runkopuku nyt sopii yleensäkin kaikkeen.
Musta takki vaatee meikkiä ja hieman normaalia huolellisempaa hiustenlaittoa sekä kiiltonahkaisen laukun. Takin kanssa käytettäviä vaatteita ovat musta pitsikoristeinen villakreppihame ja kukkakuvioinen vintagemekko puuvillavoileeta.


 Yläosat käyvät melkeinpä mihin vain alaosiin, ihan pari poikkeusta vain. Voi olla, että keväämmällä vaihdan jonkun näistä harmaanruskeaan t-paitaan.
 Kengät: nahkasaappaat, kumisaappaat, ballerinatossut, korkokengät. Ruskeat ja mustat nauhakengät, mustat avokkaat. Ruskeat nauhakengät ovat maailman kauneimmat, mutta ihmeen hankalat yhdistää käytännössä mihinkään. Jos tämä kevät ei tuo muutosta asian tilaan, voi olla että niistä tulee mustat nauhakengät...

Näistä vaatteista saan loihdittua kaikki tarpeelliset tyylini: arki, arki kumisaappailla, hieman siistimpi, bisnes-työ ja itsensä hemmottelu. Vaatteita voisi vielä vähentää muutamia, mutta nyt menen tällä ja pistän lepäilemään jos kyllästyn johonkin. Koruja en ole laskenut mukaan, pidän korulaatikossa esillä 6-8 korua kerrallaan, eli kokonaismääräksi tulee 32 vaatetta + 8 korua = 40 kpl. Tuntuu tällä hetkellä sopivalta määrältä.
EDIT: Hah, on niin helppo arvioida määriä alakanttiin. Tarkemmin laskien koruja onkin 11.

15 kommenttia:

  1. Olipa kiehtovaa nähdä tämä. Taidanpa karsia omaakin kaappiani vielä vähän (ongelmana on syvä velvollisuudentunto joitakin vaatteita kohtaan). Ruskeiden kenkien muuttaminen mustiksi jäi kiinnostamaan. Onko sulla kokemusta, että sellainen onnistuu? Mulla on nimittäin vähän sama ongelma, ihanat kevätkengät mutta lopulta vähän väärän väriset melkein kaikkiin mun vaatteisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suutareilta voi ostaa kenkämaalia, tai jos haluaa tulla palvelluksi (niinkuin minä) niin voi pyytää suutaria maalaamaan kengät. Kolme kertaa olen maalauttanut kengät (kaikki mustaksi) ja aina on tullut hyvä, vaikka joka kerta suutari on epäillyt ja empinyt. Näillä kokemuksilla suosittelen!

      Poista
  2. Tosi kivoja piirrustuksia. Sinulla vaatetus on paljon naisellisempaa kuin minulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Lapsi nukkui kuumettaan ja minä piirustelin vaatteita, oikein rauhoittavaa...

      Olen tyyliasioissa sikäli onnekas, että kirjoitustyö pääasiassa kotona sallii käyttää juuri niin pitsisiä ja helmaisia vaatteita kuin mitä kaipaankin. Luulen, että vakuuttavuutta vaativissa asinatuntijatehtävissä nämä vaatteet eivät tulisi kysymykseen.

      Poista
  3. Tämä oli todella valaisevaa! Ensimmäinen asia jonka tajusin tämän postauksen ansiosta on, että mähän pukeudun aina, 100% ajasta useaan kerrokseen vaatetta. Ei siis ole mahdollista, että paita + hame, vaan aina vähintään paita+ hame + neuletakki tms. Ilmankos on aina tuntunut hirveän vähälle tuo 33 kun olen asiaa ajatellut!
    Tuntuu, että muitakin havaintoja on vielä tulossa, en vaan saa niistä vielä ihan kiinni...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerro seuraavatkin havaintosi kun ne selvenevät, kiinnostavaa tietää! Meinasin vastata, että minullakin on aina jokin "päällysosa", mutta itse asiassa se onkin kovasti vähentynyt viime aikoina (ehkä juuri 333:n takia?). Tänäänkin musta hame, tummanharmaa neule ja päällysosana vain pitsikaulus. Usein kuitenkin kääriydyn johonkin huiveistani jos ei muutoin tunnu riittävän kerrosteiselta.

      Poista
    2. no voihan..! tuli sit mieheni tunnuksilla.

      Poista
    3. Lisää havaintoja...
      1) Pyykkääminen: meillä eletään taloyhtiön pyykkikoneiden varassa, 33 vaatteen kanssa olisin monta kertaa ilman mitään puhdasta ja ilman pyykkivuoroa... Miten olet ratkaissut sen, että vähien vaatteiden pyykkäyskierto on jotenkin järkevä, eikä käy niin että yhtäkkiä on kolme puhdasta hametta eikä yhtään paitaa? "Vertailetko" vaatteiden pesuohjeita, että ne pystyy laittamaan samaan koneelliseen ilman, että tarvitsee kokea huonoa omaatuntoa pelkästään kahden paidan pesemisestä koneessa kerrallaan?
      2) Vaihtelunhalu: kolme kuukautta tuntuu minusta kamalan pitkältä ajalta siinä mielessä, että en osaa kuvitella pystyväni valitsemaan nyt ne vaatteet, joita haluaisin käyttää sitten parin kuukauden päästä.Tietenkin tässä auttaa se, että ihan jokaisella on varmasti luottovaatteita ja suosikkeja, jotka on käytössä ympäri vuoden tai joka kesä/talvi, mutta esim. värien suhteen oon kauhean huono ennustamaan omia mieltymyksiäni edes lyhyellä tähtäimellä (paitsi sen iänikuisen mustan, mutta sitä ei lasketa).

      Poista
    4. Pyykkääminen: meillä on onneksi oma pieni pesukone. En ole kovin tarkka pesuohjeiden suhteen, meillä on käytössä oikeastaan 3 pesuohjelmaa, 40C kirjava, 60C valkopyykki ja hienopesu (rintaliivit ja muu herkempi). Hienopyykkiä lukuunottamatta koneet on aina täysiä, muksun paita- ja mekkopyykkiä tulee lähes päivittäin. Muuten pyykkäämisen salaisuus on kohtuullinen aluspaitavarasto. Pidän kaikkien paitojen alla (paitsi kesähelteillä) hihallista aluspaitaa. Niitä pyykkään koko ajan, päällyspaitoja harvemmin (tuuletan usein).

      Vaihtelunhalu on tullut 333:n tielle vain viime kevätkaudella, kun keseken sesongin kyllästyin mustaan ja harmaaseen ja vaihdoin joukkoon värikkäämpää. Muuten 3 kk on mennyt ihan helposti. Kun ei ole liikaa vaihtoehtoja, kokee vaihtelua saavansa niistä vähistäkin.

      Poista
  4. Pitsiasiaa: Tänään oli Ilkka-lehdessä juttu pitsinkerääjästä, jonka pitsejä on kerätty näyttelyksi Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseoon. Rouva vaikutti hyvinkin hengenheimolaiseltasi.
    Solveig

    VastaaPoista
  5. Hei! Tuo runkopuku on jo jonkin aikaa vilahdellut blogissa ja se on kiehtonut minua kovasti. Ja nyt kun kangasvarastooni kotiutui pariinkin pukuun riittävä määrä villakangasta, niin käynnissä on armoton suunnittelu. Siihen liittyen ajattelin kysäistä: Miten päädyit juuri tuohon malliin? Mistä tulee nimitys runkopuku? Kun haen sillä sanalla tietoa, niin tyhmä hakukone ehdottaa että tarkoitatko runkopuuta, eli kyseessä ei ole ihan yleisesti käytössä oleva nimitys, vaikka minusta se onkin todella kuvaava.Onko se käännös jostakin? Sitä vain ajan takaa että jos haluaisin katsoa millaisia runkopukuja muilla kuin sinulla on, niin mitenköhän pääsisin sen asian jäljille?
    Hei, ja muistathan taitoviikon haasteen! Taitoviikko on ensiviikolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimityksen runkopuku löysin jostakin 50-luvun pukeutumisoppaastani, en nyt muista oliko se Hyvin pukeutuva nainen vai hyvän pukeuutmisen opas. Nerokas ilmaus minustakin, joskaan en ilmeisesti kovin laajalle levinnyt. Joissakin saman aikakauden englanninkielisissä oppaissa käytetään samasta asiasta nimitystä basic dress. Mutta sillä googlaamalla tulee vastaan jos jonkilaisia mekkoja, ei pelkästään asusteilla joka tilanteeseen muunneltavia runkopukuja.

      Mallin mietin sellaiseksi, että se on mahdollisimman helppo pukea päälle eikä siinä ole mitään huomiota kiinnittävää osaa itsessään: ei röyhelöä, ei kaulusta, ei nappilistaa, ei niin yhtään mitään. Silloin sitä voi käyttää yhtä lailla saappaiden ja paksun arkivillatakin kuin korkokenkien ja pitsihuivin kanssa.

      Kiitos muistutuksesta! Se olikin tarpeen :)

      Poista
  6. Kiitos erinomaisen hyvästä ja hyödyllisestä kirjasta! (Kurkkaa arvio jos uskallat http://ehdoton-ehka.blogspot.fi/2014/04/hyvan-mielen-vaatekaappi.html)

    Kirjasi sai minutkin kokeilemaan project 333. Alkuun jätän laskuista pois korut, hatut ja muut asusteet - tosin luulen, että minulla on niitä kaikkia käytössä nyt liikaa.

    Vaatteiden säilyttämisestä kysyisin, kuinka huolella pakkaat säilöön menevät vaatteesi? Itselläni ei ole kellarissa hurjasti tilaa, joten nyt tuli vähän sullottua vaatteet kassiin ja kengät laatikkoon: vähän pelkään, ettei moinen sullominen tee vaatteilleni hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos mahtavasta arvostelusta! Luen aina mielelläni arvosteluja (tietysti kaikkein mieluimmin kehuvia :) ) koska on tavattoman mielenkiintoista saada selville mitkä eri asiat lukijoille ovat nousseet merkittävimmiksi. Suunnitelmatalous oli itsellenikin aikoinaan mullistava oivallus, koska siihen asti olin vain jokseenkin sattumanvaraisesti törmäillyt hankintoihin päähänpistosta tai juhlia-edeltävän-illan pakosta.

      Koitan pakata säilövaatteet niin hyvin kuin voin, vaikka parantamisen varaakin vielä olisi. Mutta ainakin kenkien sisään paperia, takit takkihenkareille ja pukupussiin, villavaatteet isoihin minigrip-pusseihin ja eri vuodenaikoijen vaatteet omiin laatikoihinsa. Vaatteet pysyvät näin mahdollisimman hyvässä kunnossa, ja toisekseen ne on mukava ottaa käyttöön kun eivät säilöstä otettuina ole ryppyisiä ja ankeita. N. "pakolaiskassi", muovisuikalieista kudottu litteäpohjainen kassi on mielestäni aika kätevä, sinne saa vaatteet väljästi. ja se vie sen verran tilaa kun siellä on sisältöä.

      Poista