tiistai 27. toukokuuta 2014

Reilut pöksyt


Olen jo vuosia etsinyt riittävän reiluja ja riittävän tyylikkäitä alushousuja. Kelpo olosuhteissa ommeltuja pöksyjä kyllä löytyy, mutta en halua kääriä takamustani räikeisiin raidallisiin pöksyihin edes reiluuden nimissä (esim. Pants to Poverty, vinkkinä niille joille pirteät raidat ovat juuri sopivat). Hillitty eleganssi on enemmän omaa tyylimieltymystäni. Testasin pitkän empimisen jälkeen ranskalaista Peau Ethique -firmaa ja tilasin kolmet alushousut. Olen tyytyväinen. Ne ovat kyllin tyylikkäät ja laatu vaikuttaa hyvältä, joskin sitä voi arvioida kunnolla vasta pidemmän ajan kuluttua. Vikapuolena täytyy mainita kallis postimaksu (14,5 e), joka ei kuitenkaan taannut pikapostia, vaan pakettia joutui odottelemaan kaksi viikkoa. Erityisesti silkkipöksyt ovat ihanat. Luontainen häveliäisyyteni estää kuvaamasta uusia hankintoja ylläni, mutta voin taata että tuntuu mukavalta.

Olen edistynyt myös sporttiliivirintamalla. Löysin Anita-nimisen liivifirman, joka ompeluttaa tuotteensa - ainakin osan niistä - Tsekeissä ja ostin heiltä uudet sporttiliivit (entiset ovat totaalisen räjähtäneet, ilo päästä niistä eroon). Nettisivuilla ei ole mitään tietoa mistään, mutta sain kysymykseeni vastauksen, että nettisivut uudistetaan tämän kesän aikana ja sinne tulee selvää tietoa liivien valmistuspaikoista. Odotan innolla!! Hankkimani liivit pitävät kummut ojennuksessa lenkkeillessäkin, eikä hinta ollut sen korkeampi kuin kilpaiijalla.

Olen tosi helpottunut tästä löydöstä, sillä kilpaileva sporttiliivimerkki Shock Absorber ei ole neljästä (4) yhteydenotosta huolimatta vastannut MITÄÄN tiedusteluihini liivien valmistuspaikasta tai siitä miten ompelijoiden kelvolliset olot taataan. Sieltä on kyllä tullut automaattivastaus "vastaamme 48 tunnin kuluessa", joten viestini ovat menneet perille. Olen todella, todella ärtynyt kyseiseen lafkaan - koskaan, ikinä ei ole näin epäkohteliaasti jätetty vaan vastaamatta. Viimeisimmässä viestissä annoin myös tosen sähköpostiosoitteen, puhelinnumeron ja Facebook-profiilin, joista minut tavoittaa, mutta hiljaisuus on jatkunut yhtä hyisenä. KAIKKI muut firmat, joille olen lähettänyt kysymyksiä, ovat vastanneet sentään jotain, mutta ilmeisesti Shock Absorberilla ei potentiaalisten asiakkaiden kysymyksiä pidetä muuna kuin roskana. Ja voi vain arvata, missä oloissa liivejä kasataan, jos siitä ei kehdata sanoa yhtään mitään. Mitä luultavimmin Shock Absorber on ulkoistanut tuotantopaikkojen hankkimisen ulkopuoliselle agentille/välittäjälle, eikä itse tiedä yhtään, missä heidän liivejään tehdään tai kuka niitä tekee, eikä näin ollen voi vastata asiaan liittyviin kysymyksiinkään. Mutta en kyllä käsitä miten voi kohdella mahdollista asiakasta näin epäkohteliaasti ja yliolkaisesti, ottaa päähän. IKINÄ en osta Shock Absorbereita, vaikka joutuisin sitten lenkkeilemään tissit maalarinteipillä tuettuina. PRR!

8 kommenttia:

 1. Kiitos tästä postauksesta ja vinkesitä. Vaikka vaatepuolella on yleisesti ottaen helppoa olla eettinne, on sitten tällaisia ihmeellisia kompastuskiviä kuten vaikkapa urheilurintsikat. Ja kun poistutaan vaateteollisuuden alueelta niin tuntuu, että homma vaan vaikeutuu. Tänä keväänä halusin hankkia tyynyt meidän parveketuoleihin eikä mulla ollut aavistustakaan, saako sellaisia eettisinä. Lopulta päädyin ostamaan omani H&M:ltä helppouden ja kauniin kuvion vuoksi vuoksi.. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Kuluttajalle harmittavasti reilut/eettiset/ekologiset yritykset tuppavat keskittymään samoihin tuotteisiin, kuten vaatteissa T-paitoihin ja söpöihin mekkoihin tai tunikoihin - rintaliiviosastolla ei ole tunkua. Ja muista tuotteista sitten puhumattakaan.

   Tikaulta (tikau.com/) voisi saada parveketuolin tyynyjä jotka on tehty reiluissa oloissa (sitten kun tarvitset uudet!).

   Poista
 2. Minäkin kiitän, urheilurintsikat on nimittäin ostoslistalla :)

  Alushousuista jäin miettimään, että eikös Patricialla ainakin joskus ollut ompelimo Suomessa. Eipä taida ehkä olla enää, kävin nettisivuilla enkä löytänyt sanaakaan tästä asiasta :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olkaa hyvä! En tiedä onko enää mitään muita kotimaisia alusvaateompelimoita kuin Tam-Silk (http://www.tamsilk.fi/) ja hekään eivät tee rintaliivejä. Alushousuja ja aluspaitoja on kyllä monenmoisia. Mutta ties vaikka jokin paikka olisikin, suomessa on yllättävän monenlaista pienimutooista vaateteollisuutta, joka ei pidä melua itsestään ja jonka tuotteisiin törmää yleensä sattumalta.

   Poista
 3. Entäs Icebreaketin tuotteet? En tiedä miten hyvin ne soveltuvat hikiliikuntaan enkä tuotanto-olosuhteistakaan, mutta olen asiaa miettinyt. Ne ovat siis merinovillaisia tuotteita, löytyy sporttiliiviä/toppia ja alushousujakin, ja ainakin se toppi on oikein pätevän oloinen ja napakka. Mainostavat villaansa eettisenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Icebreakerin sivuilta löytyi selostus heidän ympäristötoimistaan ja eettisistä periaatteistaan: http://us.icebreaker.com/en/icebreaker-ethics/what-is-our-supply-chain.html, joista ensimmäiset näyttäisivät tämän perusteella olevan erittäinkin kunnossa, jälkimmäiset vielä kaipaisivat hiukan säätöä (esim. vaatimusta elämispalkan maksamisesta ei ole, vaikka mainitaan että usein heille ompelevat saavat paikallista minimipalkkaa paremman palkan, ja työajoista ei myöskään mainita mitään). Joka tapauksessa ei varmastikaan pahimmasta päästä.

   Poista
 4. Vähän myöhäisesti huomasin tämän postauksen, mutta: American Apparel? Mitä siitä pitäisi ajatella? Niillähän on tehdas Ameriikassa ja sitä innolla mainostavat (palkoista ei tietoa, mutta kai niitä sitovat jonkinlaiset tes-henkiset säädökset).

  Laatu on oman kokemukseni mukaan ollut vaihtelevaa, mutta satuin juuri tilaamaan urheiluliivit (tai onko tuo pikemminkin toppi, en oikein osaa näitä nimityksiä, mutta juostessa sopii kuitenkin jos ei ole tosi anteliaasti rintavarustettu henkilö), jotka kesäkäytön jälkeen vaikuttavat oikein toimivilta.

  VastaaPoista
 5. Tämä kommentti nyt tulee kanssa vähän myöhässä, mutta American Apparel on mielestäni parilla muulla tavalla hiukan epäilyttävä yritys.

  Suurin ongelmani on mainostaminen eli he mainostavat tuotteitaan aina puolialastomilla naisilla, vaikka siihen ei olisi mitään syytäkään.

  Esim. http://thesocietypages.org/socimages/2013/08/07/men-need-clothes-women-need-to-look-sexy-in-clothes/

  Toinen on sitten yrityksen toimari, jonka seksistinen käytös on ollut lehdissä.

  Esim. http://www.usatoday.com/story/money/business/2014/06/19/dov-charney-american-apparel-fired/10849697/

  Eli näiden syiden takia en halua olla missään tekemisissä American Apparelin kanssa, vaikka he olisivat kuinka ekoja tai reiluja.

  VastaaPoista