tiistai 3. kesäkuuta 2014

Kevyitä kenkäpähkäilyjä ja hyväntuulista hattuasiaa


Kävin tänään aamulla Eetti ry:n tapahtumassa, jossa käsiteltiin EU:n vaikutusmahdollisuuksia vaateteollisuuden vastuullisuuskysymysksissä. Kerron siitä sitten tarkemmin vaikka huomenna, koska nyt haluan esitellä uuden hattuni!

 Kaipasin söpöä coctailhattua, ja koska koitan ohjastaa budjetissa jäljelläolevat vaate-euroni vuoden loppupuolen pariin isompaan hankintaan (talvitakki ja kotelomekko), niin väsäsin sen itse kotoa löytyneistä materiaaleista. Miehen käytöstä jäänyt huopainen "pappalippis" oli ihan kelpo materiaalia, jonka sai höyryttämällä ja ompelemalla alkuperäisestä poikkeavaan muotoon (suosittelen kotimodistille vedenkeittimen nokasta tulevaa höyryä, toimii!). Hattuaharsoa olin ostanut Tokiosta ja pari vintagepitsinpalaa ties mistä. Lähden tänään ulkoiluttamaan hattuani Vaatevallankumouksen karonkkaan.


Kesää varten - kun se nyt tässä joskus kunnolla sään puolesta alkaisi - hakusessa on yksinkertaiset, siistit, sievät avokkaat tai korolliset ballerinat, jotka sopisivat uuden pilkullisen mekkoni kanssa ja tietysti mielellään mahdollisimman monen muunkin vaatteen seuraksi. Kenkien pitäisi antaa minulle siisti ja ryhdikäs olemus esim. luentoja pitäessä, ja olla tietenkin mukavat jalassa. Korkoa saisi olla pari senttiä, ei ihan lituskat mutta ei korkeakorkoisetkaan. Väri saisi olla punainen, tummansininen tai mahdollisesti luonnonrusehtava ja valmistustapa luonnollisesti sekä luonnolle että työntekijöille ystävällinen. 

Repeton ballerinat (yhdet tähän mennessä) ovat olleet kestävät ja kengät valmistetaan Ranskassa, joten työolot ovat varmastikin hyvät. Harmi vainen, että Repeton nettikauppa ei toimita Suomeen ja mistään muualta ei tunnu löytyvän siinä värissä ja korossa kuin haluaisin.
Vakiokenkämerkilläni Chie Miharalla ei ole mitään riittävän simppeliä, vaikka kaikenlaisia hemaisevia kenkiä muutoin onkin. Googlaamalla erilaisilla eco ja fair -tyyppisillä sanoilla löysin Ecotoe-nimiesn firman, jolla on aivan siistin ja sievän näköiset luonnonväriset ja vieläpä kasviparkitut ballerinat (kuva yllä). Mutta ostaa nyt kenkä sovittamatta - aivan mahdoton ajatus!


Samalla ekovarpaalla olisi tälläinenkin somistus:
Ihanat, hohhoijaa, miksi minua aina vetääkin 
juuri tälläiset suloiset kukkaniittypiknikin vaatteet ja 
asusteet? Onneksi sentään nykyään osaan jo pistää 
itselle stopin ennen kuin ostan
 (kyllä ihmisellä pitää toki olla piknikhepeneet, ja 
ihanat sellaiset, mutta kun minulla jo on ihan riittävästi 
niitä, ja ei vielä ole riittävän asiapitoista
esiintymisvaatetusta kesään, niin parasta keskittää 
eurot jälkimmäisiin eikä ensinmainittuihin. Mutta 
tulisipa joskus se päivä, että oikein tarpeeseen 
saisi ostaa söpöjä kesähepeneitä! Niitä vaan tuntuu 
keräytyvän ihan omia aikojaan eivätkä ne oikein kulu
pois.)


Blochilla on myös soman näköisiä ballerinoja, mutta arvaako 
niitäkään sovittamatta ostaa ja toisekseen minua vieläkin nyppii, 
että he eivät kerro nettisivuillaan mitään kenkien valmistus-
olosuhteista. Jotka siis tiettävästi ovat ihan hyvät, koska 
heillä sähköpostiviestittelyn perusteella on oma tehdas 
Thaimaassa - ei siis mitään epämääräisiä alihankkijaketjuja 
tai esim. palkanmaksun valvomisen mahdottomuutta, 
niinkuin yleensä. Mutta miksi ihmeessä piilotella 
tälläistä erinomaista asiaa?!? 

Niin että enpä vieläkään tiedä mistä kengät hommaisin. 
Saa ehdotella, jos tietää reiluja ja/tai ympäristöystävällisiä 
söpöjä avokkaita!Lopuksi vinkkaan, että uusimmassa Trendissä on juttu vaate-
kaapin siisteydestä ja sen saavuttamisesta vaatemääriä
kohtuullistamalla, johon myös minua on haastateltu. Ihana
lukea tästä aiheesta juttuja, vaikka luulisi että olen jo lukenut 
itseni aiheesta kyllästyspisteeseen. Mutta ei suinkaan! 
Aina kiinnostaa!

13 kommenttia:

 1. Kyllä on vaikeeta. Osanottoni.

  tv. Mailis

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On vaikeaa, *huokaus*
   Jos olisi määritellyt kenkätoiveensa "huonosti tehty kenkä, joka on epämukava, eikä sovi minään omistamani kanssa yhteen, ja hajoaa ennen kesän loppua, ja on tehty karmeissa oloissa ja luontoa turmellen" niin heti löytyisi vaikka tuhat kenkää.

   Poista
 2. Arvaas mitä! Podin kaikenlaisia kenkätarpeita jo syksyllä, mutta päätin, että ostan uutta sitä mukaa kuin vanhaa hajoaa. Arvaapa vain, onko hajonnut? Nyt rakkaimmat kenkäni tosin vetelevät viimeisiään, mutta tuntuu vain, että eipä haittaa. Niin monessa ovat olleet mukana, että ei ole ihmekään, että ratkeavat.

  Mutta trendin menen lukemaan. Tiedä vaikka riehaantuisin ostamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin paljon kuin puhutaankin nykyisestä vaatteiden ja kenkien ym huonosta laadusta, niin kun tekisi mieli jotain uutta niin varmasti vaatteet kestävät ja kestävät :D

   Poista
 3. Minä käytän Aran kenkiä, ja vasta nyt älysin, että en tiedä, miten ne on tehty! Aralla on ballerinoja ja pienellä korolla olevia kenkiä. Teen enimmäkseen työtä seisomalla ja nuo kengät ovat minulle kaikista parhaimmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aralla on nettisivuillaan selkokielinen "Code of Conduct" (englanniksi) http://www.ara-shoes.de/english/company/codeofconduct0.html joka vaikuttaa ihan hyvältä. On jo positiivista, että he ovat katsoneet aiheelliseksi laittaa nuo periatteensa kuluttajien nähtäville. Nahan alkuperää ei kerrota, sitä kannattaakin kysyä! Valmistusmaita ei varsinaisesti kerrota, mutta factory outletteja löytyy Saksasta ja vissiin Kroatiasta.

   Vilkaisin Aran tarjontaa, ja mallit ovat kyllä kauniita, mutta niissä on liikaa yksityiskohtia tähän tarpeeseeni. Esim http://www.ara-shoes.de/english/collection/jenny.html?cat=3&sort=abc - kunpa nuo koristenyppylät saisi pois, niin olisi just hyvä!

   Poista
  2. Kävin eilen Kuopion Carlsonilla ja siellä oli mustia pienikantaisia siis matalakantaisia mustia avokkaita ilman härpäkkeitä. Tavarataloissahan voi olla vielä jotain vanhaa mallia, joka on yksinkertaisempi. Siellä muuten oli sellaiset mustat balleriinat kiiltonahkakärjelläkin. Tarkoitus olisi ostaa mustat ballerinat, kun entiset on hirveen rötväset ja ne onkin sellaiset, joilla käyn musaklubeilla jne., kun ei haittaa, jos joku kaataa kaljat varpailleni jne. :) Ei viitsi lähtee missään nappaskengissä sinne tungokseen seilaamaan.

   Poista
 4. Hei Rinna! Olen seuraillut blogiasi pitkin kevättä ja viihtynyt!

  Ihana hattu!! Ihailen aina taitavien ja aikaansaavien ihmisten luomuksia - itse lähinnä haaveilen ja suunnittelen, vaan en saa aikaiseksi juuri muuta kuin villasukkia :)

  Hyvän mielen vaatekaappisi on erinomainen kirja täynnä ajatusta ja asiaa ja vieläpä kaunis katsella, kiitos siitä! Pitsikirjakin on kerrassaan ihana - jo ihan vain ihailtavaksi:)

  Ja niin - kenkien ostaminen ON haastavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hattukehuista, kirjakehuista ja myös blogin seuraamisesta!

   Minä loihdin hatun mikä päivä vaan, mutta sukkien kutominen taas ei onnistu. Parhaimmillaankin tulee "kirveenlämmittimiä", olen luopunut koko hommasta :D
   Jokaisella on omat erikoiskykynsä...

   Poista
 5. Hei Rinna, katso täältä: http://www.w4tler.at/geaneu/gea-produkte/schuhe tai täältä: https://www.thinkshoes.com/de/home ehkä niillä on sopivia?

  VastaaPoista
 6. Hitsi miten mie saan aina vaan kaikenlaisia uusia ajatuksia kun tuun tänne lukemaan siun postauksia!

  Mutta ensin: en kestä. Nuo Ecotoen ruskeat balleriinat ruseteilla... Melkein itkettää kun ei oo tarvetta tuollasille just nyt :(

  Sitten se tämänkertainen oivallus, joka tuli oikeastaan vastauksestasi ekalle kommentoijalle. Tajusin, että omat vaikeudet vaatteiden, kenkien ja asusteiden löytämisessä johtuu nykyään usein siitä, että tiedän niin tarkkaan millaista haluan, mutta kukaan ei semmosta juuri nyt tarjolle tee. Ja jos ei ole halua uusia vaatekaappia joka sesonki tai joka vuosi, niin ei todellakaan halua ostaa "ihan kivaa" mieluummin kuin sellaista, joka olisi juuri sellainen kuin haluan ja tarvitsen.

  Valmisvaate ja -kenkäteollisuus ovat siis tuoneet valtavan määrän valinnanmahdollisuuksia, mutta samalla vähän nurinkurisesti vieneet valinnanvapauden. Jos ennen saattoi mennä ompelijalleen tai suutarille ja kertoa, millaista on vailla, niin nyt voi haahuilla tuntisotalla kaupoissa etsimässä vain todetakseen, että suunnilleen kaikkea muuta olis, mutta ei just sitä tiettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, totta! Nykytilanne hellii sellaista ostajaa, joka ei ihan tiedä mitä haluaa ja kaipaa ostoksiltaan lähinnä vaihtelua. Mutta hän, jolla on tietyt vaatimukset ja tarkka ihannekuva hakusessa olevalle tuotteelle, jää ylenpalttisuyden kskellä ärtyneenä ihmeteelemään. Tuhansia variaatioita esim. balleriinadta, mutta ei juuri sitä mitä minä haluain, miksiiiiiiii????

   Poista