keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

ShockAbsorber ja Repetto viestivät

Raivosin tuolla pari kirjoitusta taksepäin ShockAbsorberin mykkyydestä. Kuulemma ovat lähettäneet minulle aiemminkin vastuaksen - kumma vain, että se ei ollut saapunut sähköpostiini (kun automaattivastaus kuitenkin oli). Nyt olen saanut sieltä vastauksen, joka sisällöltään edustaa tavanomaista keskitasoa:
"DBA requires compliance with applicable laws and regulations and adherence to fundamental human rights within its own and supplier facilities. In addition to Country applicable Laws, the DBA fundamental requirements are based on the core Labour standards of the International Labour Organization ( www.ilo.org ).
On a regular basis,  factories are audited with or without prior notice. In case of any detected non conformities, an action plan can be agreed and monitored to reach the expected level of compliance. Audits are done by a combination of independent and internationally recognised auditing firms, our own accredited auditors, and the Worldwide Responsible Accredited Production program www.wrapapparel.org/
".

Jatkokysymyksiini siitä, tukevatko he elämisen mahdollistavaa palkkaa (living wage) ja missä maissa tuotantoa on, ei ole kuulunut vastausta.
Mielenkiintoista on, että Shock Absorber kuuluu BDApparel yritysryppääseen - tieto, jota en ShockAbsorbein omilta sivuilta löytänyt. Samaan ryppääseen kuuluvat myös mm. Fila, Wonderbra ja Dim. DBA:n nettisiuilla heidän tuotantopaikoikseen on ilmoitettu Filippiinit, Sri Lanka, Romania, Slovakia, Etelä-Afrikka, Saksa ja Ranska. Nettisiujen alkusivulla on slogan "Made in Experience" (jaa-a, mitähän tuostakin olisi mieltä!). Eräällä alasivulla mainitaan "These principles include ethical sourcing requirements for suppliers from whom DBApparel sources products." mutta asiasta ei kerrota sen tarkemmin. Hei, DBA! Päivittäkää itsenne 2000-luvulle ja selostakaapa valmistusasiaa vähän selvemmin!!

Kirjoitin vielä Repettolle ja kysyin, mistä heidän kenkiensä nahkat tulevat. Sieltä vastattiin valon nopeudella ja mikäpä vastaillessa, kun heillä oli tälläistä sanottavaa:
"To answer your inquiry about our leathers, all of them come from Europe (France, Spain or Italy) and comply with the Reach regulation, which is a European regulation aiming at reinforcing the knowledge of the chemicals that are produced or imported in the European market, thus ensuring a better health and environmental protection."
Eli kaikki käytetty nahka tulee Euroopasta ja noudattaa näinollen Reach-säädäntöä. Fantastisen mahtavaa! Ilman huolellisia ympäristönsuojelutoimia todella saastuttava nahkan tuotanto on suurelta osaltaan keskittynyt maihin, joissa ympäristölainsäädäntö on onnetonta tai sitä ei juuri valvota, ja tärvelee ympäristöä todella rankasti. Joten tässä asiassa kannattaa ehdottomasti suosia eurooppalaista. Nyt vasta hinkuankin Repettoja, mutta kuinka saada ne käsiini? Onko tässä nyt pakko lähteä Pariisiin, voi voi...

6 kommenttia:

 1. Hyvä tietää noista tuotteista, kiva kun jaksat selvittää. Repejä saat myös Berliinistä. Itse pyörittelin niitä KaDe We-tavaratalossa viime syksynä, mutta kun ovat liian leveät minulla eikä pysy jalassa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, minulle repettojen ihanuus on juuri siinä, että mahtuvat leveään jalkaani ja näyttävät silti sirolta!

   Poista
 2. Kenkien ostaminen on lähes 'mission impossible'.. Huoh. Ja jos kenkien tekijöiden kohtelu on suht' ok, niin tuotantoeläinten kohtelu ei sitten välttämättä ole. Esim. Espanjassa ja Ranskassa teuraseläinten kohtelu on ollut todella huonoa, toivottavasti tässäkin asiassa mennään parempaan.
  Onneksi kesällä voi edes osan ajasta kulkea paljain jaloin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei euroopassakaan eläinten kohtelu ole sillä tasolla kun pitäisi, ja varsinkin eläinkuljetukset ovat välillä suorastaan kammottavia. Mutta uskoisin, että tilanne on vielä pahempi kehitysmaissa, jossa suuri osa nahkasta valmistetaan. No joo, ei mitenkään mieltä ylentävää. Vegaanikengissä on kyllä varsinkin eettiset puolensa, ja kuulemma Alcantara-niminen keinomateriaali on aivan laadukastakin.

   Poista
 3. Repettoja löytyy mm. Net A Porterin valikoimista. Itsekin yhdet omistan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Päädyin sitten kuitenkin ostamaan omani Nina's-kenkäkaupasta, kun en oikein uskalla ostaa kenkiä sovittamatta enkä jaksa palautusruljanssia. Onneksi löytyi sopivaa kokoa, viimeinen pari oli.

   Poista