maanantai 14. heinäkuuta 2014

Älyvapaa pitsimekko ja rapea nokkoskangas



Käväisin spekulatiivisen fiktion tapahtumassa Finnconissa, jota ennen sain massiivisen ompeluinspiraation ja lähestulkoon syömättä ja juomatta ompelin n. 12 tunnissa kuvassa näkyvän mekon alusmekkoineen. Olen jo vuosia himoinnut 1800-luvun lopun/1900-luvun alkuvuosien tyylistä koristeellista "tea gown"-mekkoa (mainitsen tämän mm. Hyvän mielen vaatekaapissa, kun listaan vaatteita joita en todellakaan tarvitse enkä oikein voisi missään käyttääkään, mutta silti himoan). No, nyt tämä tylli-ja-pitsikolttu suorastaan oma-alotteisesti pukertui ompelukoneesta ulos. Joskus näitä ompelioosikohtauksia ei kykene hillitsemään. Tämä ei tosiaankaan ollut se vaate, jota käytännössä eniten tarvitsisin...

  
Mekko muotoutumassa mallinuken ylle kaamean sekaisessa työhuoneessani.

Mekko onnistui varsin hyvin ja pääsi ensikäyttän Finnconin iltabileissä - sääli, etten älynnyt pyytää ketään ottamaan kuvaa. Päässä oli pitsikoristeinen olkihattu ja jalassa rusettiballerinat. Mielestäni mekko naytti ylläni varsin viehkeältä. Ainoa ongelma on vain se, että se on hieman haasteellinen tuoda nykypäivän pukeutumiseen (muualla kuin fandomissa, jossa ihmisen eivät täysmittaiselle historiallishenkiselle pitsikoltulle silmäänsä lotkauta, se kun ei ole lainkaan huomiotaherättävin puku). Yleensähän tälläiseen superromanttiseen pitsimekkoon on tapana yhdistää lyhyt farkkutakki tai nahkatakki, jotta ylenpalttinen söpöys hieman tasoittuisi, mutta kumpaakaan en omista enkä kyllä välitä hankkiakaan. Mitähän muuta rouheaa tähän voisi yhdistää niin, että näyttäisin olevan kotoisin tältä vuosituhannelta? Tai sitten vaan päästelen täysillä menemään pitseissäni ja hatuissani ja näytän kahjolta, mutta onnelliselta?

Mekon materiaalina ovat erilaiset puuvillatyllit, joita olen haalinut aina kun olen käsiini saanut. Isoreikäisen tyllin olen ostanut Pariisista, pienireikäisen tilanut Whaleys-Bradfordilta ja alin helmarimssu ja hihat on vintagetylliverhoa, jota joskus löysin nyt jo harmi kyllä lopettaneesta Wanhakartano-liikkeestä.
 
Etukappaleen pitsikoristelun olen applikoinut jo aiemmin (hyvä tapa hyötykäyttää pienetkin pitsinrippeet). Lehtikuvio on vanhaa koneommeltua pitsiä, ruusut viitisen vuota sitten eurokankaasta ostetun pitsin jämät. ("koskaan ei pidä heittää mitään pois").

 
Pitseinä on kirjottua tyllipitsiä 50-60-luvulta ja tämän vuosituhannen Leavers-pitsejä. Alusmekon tein Pitsikirjassa esiintyneeestä viskoosimekosta, joka onkin jo vuosia odottanut johonkin käyttöön pääsyä. Lankaa mekkoon muuten upposi yli 100 metriä, koko rulla meni ja ylikin!


Ainiin! Rapea nokkoskangas! Vilkaisin ihan vain ohimennen materials-kangaskaupan alevalikoimia. Siellä oli todella kiintoisa ohut ja siro puuvilla-nokkossekoite, 50%-50%, joka oli aivan erilainen kuin mikään aiemmin näkemäni nokkoskangas. Todella ohutta lankaa, "kuiva" olemus. Tälläisiä lisää! En ostanut, kun en yhtään tarvitse beigeä, mutta olen iloinen että pääsin tutustumaan siihen.

16 kommenttia:

  1. Suurehko pitsihuivi jokiseenkin paksusta langasta voisi antaa mekolle ihanaa morihenkeä, joka sopisi metsäkävelyille ja piknikeille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotta mekkouutuus osoittautuisi hyödylliseksi vaatekaapin osaseksi, on kai pakko lisätä pikniköintien tiheyttä! Metsäkävelyille ei tätä arvaa päälleen pistää, muutoin on helmasta pian jäljellä vain riekaleet. Mutta jos vaikka lähtisi käyskentelemään ruusutarhaan...

      Ehkä tosiaan jonkinlainen huiviratkaisu sopisi tähän, tutkistelenkin huivivalikoimiani sillä silmällä.

      Poista
  2. IHANA mekko! Olisipa minullakin ompelukone, joka pukertelee tällaisia ihanuuksia ihan itsestään! Luulen kyllä, että taisit sittenkin olla asiassa osallisena myös itse :) Tahtoisin samanlaisia!!

    Ja siitä vain kulkemaan ihanuus yllä pitkin katuja - minä ainakin vain ihailen ja pidän poikkeuksellisen täysjärkisenä (plus onnellisena!) jos satut tulemaan vastaan :) Ihana ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minä hiukkasen avustin ompelukonetta, kun ei se vielä osaa saksia itse kappaleita :) Mekon malli on sinänsä aika helppo, se ei ole juuri lainkaan istuva. Ja puuvillatylli on kiitollisen helppo ommeltava.

      Ehkä ei haittaa, että näyttää anakronistiselta aikamatkustajalta, kun vaan mekko on tarpeeksi kesäinen ja suloinen!

      Poista
  3. Ihana mekko! Tosi romanttinen ja kaunis. Esittelin blogissani äsken Pitsikirjasi. Otin kirjasta myös kuvia ja mainitsin lähteen. Katsotko, että on ok.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oooh, tottakai on OK kun kirjaa noin mukavasti kehutaan! Olen vieläkinhuippu tyytyväinen Pitsikirjan ihaniin kuviin (kiitos valokuvaaja Riina Peuhu Honkimäki), vaikka pari juttua tekstissä haluaisin korjata jos joskus tulisi uusi painos. Olen oppinut pitseistä vielä paljon lisää kirjan kirjoittamisen jälkeen.

      Poista
  4. Kyllä mun mielestä mikä tahansa lyhyt takki tai jakku modernisoisi ilmettä, jos niin haluaa tehdä.

    Mulle itselle farkkutakki on ehdoton vaatekaapin perusosa. Se on mummolan vintiltä löytynyt James, ei mene koskaan muodista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aijai, tää on just vaarana kun tulee uusia vaatteita taloon - ne saattaa aiheuttaa hallitsemattoman hankintakierteen! Koitan toistaiseksi pärjäillä tälläisenään, kun ei taida olla mitään niukkamittaista takkia.

      Poista
  5. Tosi hieno! Ihailen myös tuota ompelukohtausta! Mäkin sain niitä kohtauksia ennenmuinoin. Tiedän sen tunteen ja flow:n. Iloja!
    Terv. Yksi fani Porista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Vaatii ihan tietyt erikoiset olosuhteet, että tulee "kohtaus", mutta jos sen tullessa saa ommella rauhassa niin olo on kuin taivaassa!

      Poista
  6. Mekko on ihna! Toivottavasti keksit tapoja käyttää sitä. Uskon sen kyllä ilahduttavan muitakin. Olisin kuvitellut tuota hankalaksi ommeltavaksi, mutta kerroit ettei se ihan niin ollut kuin luulin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puuvillatylli on yllättävän helppo ommeltava - ei lipsu ei luista eikä pahemmin venykään. Otan asiakseni käydä mahdollisimman paljon piknikeillä ym oleskella ihanasti, mihin tämä kolttu sopiikin oikein erinomaisesti!

      Poista
  7. Nokkoset paita-aineksina muuten esiintyvät kirjallisuudessa, ei kylläkään scifissä, vaan sadussa. Mikä se oli, jossa oli joutsen-veljiä ja nokkospaitoja kutova sisko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu! Olen itsekin muistellut tuota satua, siinä oli seitsemän veljeä jotka muuttuivat joutseniksi ja sisko jonka piti tehdä nokkospaidat! Ensimmäinen nokkosen vaatekäytöstä kertova lähde, johon olen koskaan törmännyt.

      Poista
  8. Mekko on kaunis! Oliko Whaleys-Bradfordilta tilattu puuvillatylli valkoinen? Tilasin myös sieltä ja kangas on jotenkin "harmaa", ikään kuin olisi likainen :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minun tyllini oli kyllä aivan priimavalkoista, ei yhtään harmahtava. Toivottavasti reklamoit!

      Poista