keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Pohdintoja Lontoon kevät2013 muotinäytöksistä

antonio berardi


Daks

Dion Lee


Jos Lontoon kevätkokoelmien kiinnostavin anti pitäisi tiivistää muutamaan teemaan, ne olisivat
"Purity romance" ja "Gernsback continuum" (linkeissä kokoilemani "lookbookit").

Purity romance tutkailee läpikuultavuutta viileän vähäeleisessä, mutta pehmeässä hengessä. Kankaat ovat ohuita, sileitä, teknisiä. Yksityiskohtia on niukasti. Vaikutelma on - hämmästyttävää kyllä - yhtäaikaa kliininen ja naisellinen. Läpikuultavuudesta huolimatta vaikutelma on enkelimäisen siveä, ei seksikäs.
Mikään ei näytä hiukkaakaan käsintehdyltä, nämä vaatteet ovat putkahtaneet jostain high-tech vaatesyntetisaattorista. Pitsillä on tässä sijansa, jos se malttaa olla kyllin modernia ja unohtaa kukkakuviot. Koko homma on jatkoa minimalistisen ylellisyyden teemalle, jota jo viime kaudella näkyi paljon.
Lyhyesti sanoen, tämän teeman voi tiivistää ideaan "jos iPadisi tai Macbook Airisi ruumiillistuisi naiseksi". Kukapa ei haluaisi olla Applen suunnittelema!

Gernsback continuum (William Gibsonin novellin mukaan) taas tuo mieleen 1900-luvun varhaisvuosikymmenien scifi-utopiat, mutta ei missään tarkoituksellisen lainailevassa retrohengessä, vaan tyylikkään modernisti. Mukana on pieni, aavistuksenomainen ripaus cyberpunkin tietokonevisioita, mutta säihkyvän valkoisena (ei nahkatakkeja eikä peililaseja - joskin monet mallit oli kammattu muistuttamaan Matrix-elokuvan Trinityä). Ymmärrän kyllä hyvin motivaation tämän teeman takana, minulle ainakin iskee minikokoinen tulevaisuusshokki joka kerta kun kirjoitan vuosiluvun 2013. Auts! Huh!
Tähän teemaan pukeutunut sopisi hyvin jonkin uuden lähtiulevaisuuteen sijoittuvan elokuvan tai tietokonepelin piinkovaksi dna-analyytikoksi, mutta ei silti näytä naamiaisasuiselta vuoden 2013 Helsingissäkään. (Katsoin hiljattain elokuvan Babylon A.D., jossa oli pöhköhkön juonen alla todella mielenkiintoisesti mietitty lähitulevaisuuden maailma. Näitä pukuja voisi kuvitella elokuvan pahisjohtajattaren vaatevarastoon).

Pidän, älyllis-esteettisellä tasolla, näistä kahdesta teemasta. Mutta käytännössä en kyllä näe itseäni lähiaikoina pukeutuneena sen puoleen iPadiksi kuin scifileffan hahmoksikaan. Omassa vaatetuksessani taidan pysyä pesunkestävänä traditionalisti-romantikkona.

Ainiin! Jos visioimani trendit olivat liian korkealentoisia,  lopuksi on vielä paljon helpommin hahmotettava teema "Paljetit". Siinä laitetaan paljetteja sinne ja tänne ja vähän tuonnekin. Ja sitten säkenöidään. Prööt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti