lauantai 15. helmikuuta 2014

Guide to Modern Clothing & What Shall I Wear

Pari mahtavaa pukeutumisopasta löytyi kirjastosta, molemmat Yhdysvalloista ja 50-luvulta. Guide to Modern Clothing on kotitalous- ja käsityötunneilla käytettäväksi tarkoitettu koulukirja teini-ikäisille ja nuorille. What Shall I Wear on merkittävän muotisuunnittelija Claire McCardellin hilpeä opas/kevytesseekokoelma, josta on juuri otettu uusi painos (ilahduttavasti alkuperäisine kuvituksineen ja vielä lisättynä McCardellin vaatteiden muotikuvia ja mainoksia esittelevällä liitteellä). McCardellista myöhemmin lisää kunhan olen ehtinyt lukea kirjan loppuun.

 Guide to Modern Clothing on kirjoitettu sellaiseen päällepäsmäröivään ja kädestä pitäen ohjailevaan tyyliin, jota rakastan vanhoissa oppaissa ja joka saisi minut aivan raivoihini, jos vastaavaa ääntä käyttäisi joku tällä vuosituhannella. Ihanimpia ovat ehdotukset kouluokan yhteisiksi tehtäviksi, kuten "Promote a Good Grooming Campaign in the school. With the permission of the Principal, secure the cooperation of the school newspaper the assembly committee etc. for deleoping the program." Mitähän nykypäivän nuoriso olisi mieltä tästä reippaasta ja tervehenkisestä kampanjasta?

"Your emotions and appearance
Girls who are well adjusted emotionally, self-confident, and sociable tend to dress appropriately. Those who are ill-adjusted and have a negative outlook on life thend to be careless in their dress.
...
Your facial expressions reveal your mental attitude. You will be more attractive if your face shows serenity, friendliness, and interest. To improve your appearance, make the most of each day, smile and be happy."
" Cleanliness and fragrance make for daintiness and femininity. They are forms of loveliness available to everyone. "

"Well-gromed clothes are well-fitted clothes that are becoming to you and that are in good taste and good order."


 

Runsaasti ylellisiä värivalokuvia, ei vaan meikäläisissä koulukirjoissa tuolloin..!

"You cannot be well dressed by just wishing to be well dressed. It takes observation, careful study and an intelligent application of what you have learned. It takes a lively interest in fashion... Money is not as important as a knowledge of good grooming and smart shopping strategy."



 Teinittäret ovat olleet niin elegantteja ja hienostuneita, ainakin oppaan mukaan, että maailmannaisetkaan eivät oikein nykyään yllä samaan.

Esim. tämän tytön puvusto on hillitty ja hienostunut uimapuvusta kävelupukuun.

 Tietty rentous olemuksesta tosin puuttuu, ominaisuus joka ei vissiin ollut kovin korkealle arvostettu.


 Muutama ensimmäinen luku on mielenkiintoisinta antia, loppupuoli kirjaa neuvoo vaateompelun perusteet patakintaasta vuoritettuun jakkuun asti. Ompeluohjeet ovat ompeluohjeita vuosikymmenestä riippumatta.

Ohjeet hyvän, toimivan puvuston kokoamsieen ovat tuttuja, mutta jostain syystä jaksan lukea niitä yhä uudelleen. Se on jotenkin rauhoittavaa.
"HOW does one manage to be well dressed? Planning your wardrobe is the answer. A wardrobe of clothes which are becoming to you and which are appropriate to the occasion do not just happen to collect in your closet."
 50-luvun vaatetuksessa eniten pistää silmään kenkäosasto. Oli lumi taikka loska, aina pikku korkkarit jalassa. Teoriani mukaan nailonien keksiminen teki niin suuren vaikutuksen, että niitä piti esitellä pakonomaisesti pitkälle 60-luvulle asti.

 Ylhäällä vasemmalla oleva mekko on keihtovan kaunis. Minulla sattuukin olemaan hyvin samantyyppisesti kuvioitu kangas, vain odottamassa tullakseen kesämekoksi. Itse kaipaisin hieman avarampaa pääntietä.

Runkopuku kolmen erimittaisen tytön päällä ja kolmin erilaisin asustein. 

Vielä muutama suosikkilainaukseni kirjasta:

"A girl must have knowledge and information about clothing if she is to choose the most appropriate clothes for her circumstances, obtain hte greatest satisfaction from the clothes she wears, and gain an understanding of the place of clothing in her life in relation to her goals as a person."

"Whether or not you are beautiful is not as significant as whether you are well groomed and whether your appearance is pleasing. Making the most of your looks is not vanity. It merely indicated proper self-regard and consideration of others."


Kuunneltavaa: Johanna Korhonen puhui tänään Ylellä ohjelmassaan vaatteista, pikamuodista ja Elisabeth Clinen kirjasta Overdressed (ohjelma löytyy Areenasta). Pitäisiköhän minun postittaa hänelle yksi Hyvän mielen vaatekaappi?

8 kommenttia:

  1. Kohtuullisen paljon pukuja on ollut amerikkalaisen teinin vaatevarastossa. Äitini, joka oli 1950-luvulla oppikoululainen Kemissä, on kertonut, että hänellä oli yksi ja sama hame monta vuotta käytössä. Mummi lienee nokkelasti tehnyt siihen alun perin kasvunvaraa. Pitäisi muuten kysyä, perikö joku äidin pikkusiskoista vielä sen saman hameen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, on ihan toisesta maailmasta nämä vaatemäärät kuin meillä sodanjälkeisenä aikana. On ollut hame hyvää ja kestävää kangasta, jos on monta vuotta putkeen käytetty!

      Poista
  2. Kuuntelin Korhosen ohjelman. Tuttua tavaraa, mutta on hyvä, että asiasta puhutaan. Ajattelin kyllä, että seuraavan project 333:n kausivaihdoksen yhteydessä voisin tosiaan laskea vaatteeni. On niitä edelleen aika paljon.

    Tunsin kyllä oman vaatetouhuni piiperrykseksi, kun perheen pojat katsoivat Sotsin avajaisia. Oikeesti - mitä merkitystä? Kun en ennenkään lukeutunut himoshoppaajiin. Toisaalta palasin Immanuel Kantiin: jos kaikki ostaisivat vähemmän, asiat todella muuttuisivat. Ja minä voin vaikuttaa ensisijaisesti omaan meininkiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olisin halunnut tietää, montako vaatetta Korhonen löysi omasta kaapistaan (/kaapeistaan?).

      Monesti sitä tuntee oman puuhansa maailman parantamisen suhteen pikku kikkareeksi aavan meren äärellä. Mikä mittakaava varmaan pitää paikkansakin. Mutta pitää tehdä se minkä voi ja ehkä vielä puhua siitä, niin että joku toinenkin innostuisi.

      Poista
  3. Tyylikkyydestä (tämä on _vain_ oma kokemukseni): olen omalla kohdallani huomannut, että jos vain itsevarmuutta riittää, saa aikaan erittäinkin tyylikkään vaikutelman tarvitsematta hirveän kalliita tai erityisen muodikkaita vaatteita.
    Pitää olla "vaatteidensa herra(tar)" eikä antaa asun piilottaa itseään. Jos ihmiset katsovat ensin asua ja sitten vasta sitä käyttävää ihmistä, ei vaikutelma ole onnistunut. Jos taas ensin katsotaan ihmistä ja ajatellaan että onpa tyylikäs (ja sitten vasta aletaan etsiä vaikutelman syitä asusta, kampauksesta jne) ollaan asian ytimessä. Don't let your dress wear you!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokemuksesi osuu aivan oikeaan - jos joku koittaisi väittää, että tyylikkään vaikutelman saisi aikaan vain kalliilla tai erityisen muodikkailla vaatteilla, hän paljastaisi vain oman puutteellisen ymmärryksensä siitä mikä on tyylikästä.

      Poista
  4. Lähinnä kirjan kuvissa pisti silmään naisten Barbie-vyötärö. Kuinkahan monella oli silloinkaan sellainen? Ehkä nykymalleillakin on samanlainen kroppa, mutta muoti ei samaan tapaan korosta vyötäröä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alusvaatetus on tuolloin 50-luvulla ollut varsin voimaperäisesti muotoilevaa laatua, mikä selittää pajunvitsavyötäröt. Kyllä sitä varmaan nykyäänkin saisi samat mittasuhteet, jos söisi yhtä niukkaa ravintoa ja olisi käyttänyt 14-vuotiassta lähtien kiristävää vyötäröliiviä joka päivä. Onneksi ei tarvitse... Barbivyörö olisi kiva, mutta ei päivittäisen puristusliivin voimalla.

      Poista