tiistai 10. kesäkuuta 2014

Kauneinta orimattilan pitsiä pulteissa

Ehdin Oulun reissuun sisällyttää pikapoikkeamisen hauskaan divariin (Lehtitoukka nimeltään), jossa olisi voinut viettää pitempääkin. Sieltä tarttui mukaan vanha suomalainen romanssikirja, Helga Nuorpuun Pirkon uusi ystävä. Painos on vuodelta 1945, mutta kirja alunperin jo 1928. Kun kaikki liittyy kaikkeen ja eritoten pitsi liittyy kaikkeen, niin eikös tästäkin aivan sattumanvaraisesta kirjasta löytynyt pitsin kulttuurihistoriaa valottava pätkä, jossa koulutyttö esiintyy voimisteluasussaan:

"'Kaikkein kauneinta orimattilalaista pitsiä pulteissa (=lahkeissa) ja hän katsoo kuin olisi jotakin markkinapöydältä ostettua tehtaan tavaraa.' Tytöt nauroivat. ' Olkoon vaikka raumalaista, niin et kai sinä saisi sittenkään tuolla tavoin esiintyä' huomautti eräs tytöistä."

Sekä raumanpitsi että Orimattilan pitsi on siis ollut niin tunnettu asia, että niihin liittyvät viittaukset katsotaan kaikkien lukijoiden voivan ymmärtää, ja tehdaspitsi on vielä 30-luvun lähestyessäkin ollut ala-arvoiseksi katsottua korvike. Mielenkiintoista!

4 kommenttia:

  1. Uudempaa orimattilalaista pitsiperinnettä ylläpitää Marko Suomi. Mikäli nimi/tuotanto ei sinulle vielä ole tuttua, googlella löytyy :)

    Hämmentäviä taideteoksia, monellakin tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen nähnyt mainitun herran varsin omintakeisia pitsituotoksia, mutta nimi oli kyllä unohtunut mielestä, joten kiitos muistutuksesta!

      Poista
  2. Millaistakohan se voimistelu on ollut? Olin tänään juuri salilla personal trainerin rääkättävänä, ja pukkariin päästessäni kaikki vaatteeni olivat läpimärät hiestä. Kauhea ajatella, että olisi käsinnyplätyt pitsit hiestä märkinä :/

    Hauska yksityiskohta tuo "olkoon vaikka raumalaista" - raumanpitsihän oli ja on edelleen reilustikin Heinämaan (Orimattilan) pitsiä ohuempaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen käsityksen perusteella mikä minulla on 1900-luvun alkupuolen naisliikunnasta, luulenpa että ei ole pitsi paljoa hikeentynyt. Eikös silloin ollut suosiossa plastillinen naisvoimistelu, jossa hieman hypähdeltiin ja heilutettiin käsiä?

      Tässä muodostuu pitsilajien vissi arvoasteikko: hienointa raumanpitsi, orimattilan pitsi hyvää mutta niin edullista että sitä voi laittaa koulutytön voimisteluhousuun, ja tehdaspitsi alle arvostelun.

      Poista