maanantai 13. lokakuuta 2014

Kankaita on hinkutettu

Käväisin viime viikolla Salossa tapaamassa Riinaa, joka oli testannut ensimäisen erän kankaita. Tulokset olivat mielenkiintoisia mutta mitään tarkkoja johtopäätöksiä en voi vielä vetää. Jotkin kankaat, joiden oletin nyppyyntyvän pysyivät ihan siisteinä.

Tutkittavina ovat takkivillat (ja -sekoitteet), trikoot, puseropuuvillat (ja -sekoitteet), sekä villamaiset neulokset. Uutena tutkimuslinjana vielä viskoosit, koska ne kiinnostavat minua henkilökohtaisesti.

 Tämä italialainen takkikangas nyppyyntyi räävittömästi, toinen melkein samanmoinen pysyi siistinä. Tutkimukset jatkuvat!

 Kahta eri paksuista villalaatua mikroskoopissa. 

Oikeast olen keksinyt koko kirjan ja projektin vain päästäkseni käymään Salossa, koska siellä on ihanainen Toinen Keksi...

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa mielenkiintoiselle tuo projekti..Onpa kaunis kahvi, raskiiko edes hörpätä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisen keksin vahvuus on herkkujen tarjoilun kauneus, jota ei mikään helsingin monista ihanista kahvilosita kykene ylittämään.

   Tämän projektin myötä olen kehittänyt halun päästä opiskelemaan tekstiiliteknologiaa, on sen verran kiehtovaa hommaa!

   Poista
 2. Jännitys tiivistyy, miten käy kankaiden... Itse olen huomannut että tietyt materiaalit nyppyynnyttävät muita materiaaleja enemmän kuin toiset. Case in point: melkein pilasin kaksi viskoosineulosmekkoa kun en huomannut heti että yksi kangaspintainen kesäkäsilaukkuni hankasi ne ihan nyppyisiksi todella nopeasti. Mikään muu materiaali kuin tämä yksi laukku ei ole mekkoja vasten liikkuessaan aiheuttanut vastaavaa. Nyt harkitsen, pitäisikö heittää vesilintua laukulla (joka on muutoin ihan mahtava) vai mekoilla (joita ei enää näköjään saa täysin pelastettuakaan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, mielenkiintoinen huomio! nämä näytteet on kaiki hinkattu standardinmukaisella villakankaalla, mutta tosiaan elämänkokemus opettaa että joskus jotkut kankaat tuhoavat toisiaan. Mitä materiaalia kesäkassisi on?

   Poista
  2. En ole ihan varma, kassissa ei ole mitään valmistajan lappuja, mallista päätellen veikkaan että 70/80-luvulta peräisin. Kangas ei kovalla yrittämiselläkään sähköisty, joten ei ehkä ole keinokuitua? Kankaan nurja puoli on paksusti muovitettu. Pinta ei joka tapauksessa ole karhean tuntuinen...

   Poista
  3. Luin aivan juuri Joseph's Introductory Textile Science -kirjasta, että polyamidi on pahamaineinen muiden kankaiden hieromalla tuhoaja. Voisiko kassi olla siis nylonia?

   Poista