Pitsitutkimus on jäänyt pariksi viikoksi pienemmälle vaihteelle, kun minulle tuli pakottava tarve selvittää ja ratkaista globaalin tekstiiliteollisuuden ongelmat. Vaivaavia seikkoja ovat m.m.
- Miksi on niin vaikeaa saada tietoja siitä, missä oloissa ja millä palkalla ostamani vaate on tehty?
- Jos kaikille vaatteen tuottamiseen osallistuneille maksettaisiin kohtuullinen palkka, paljonko vaatteiden hinta nousisi?
- Miksi vaatekankaille ei ole edes vapaaehtoisina kestävyysluokituksia, kuten sisustuskankaille pakollisina on?
- Maapallon ekologisen kestokyvyn kannalta, paljonko käytännössä voi esim. vuodessa hankkia vaatteita? (keskityn nyt vain vaatteisiin, ihan koko maailman kaikkia ongelmia en vielä koita ratkaista) Onko mahdollista edellämainituissa rajoissa pukeutua sosiaalisesti hyväksyttävästi ts. aiheuttamatta kiusallista huomiota esim. ylikuluneilla vaatteillaan?
- Miksi ylipäänsä on laillista myydä todella huonolaatuisia vaatteita, aineksista jotka eivät parhaalla hoidollakaan säily siistin näköisinä paria pesua pidempään?
.... ja monia muita kiperiä kysymyksiä. Olen lainannut kirjastosta kilokaupalla aihetta sivuavia kirjoja ja pommittanut eri tahoja sähköposteilla. Tästä tulee ehkä kirja, jos löydän kustantajan.
Loppukevennyksenä (pimpeli-pom!)
Stokkan Svenska Teaternin puoleiseen kulmaan on avattu shamppanjabaari, jossa on aivan ihanat puuvillaiset pitsiverhot ikkunassa. Jos verhot ovat noin laadukkaat ja hurmaavat, minkähänlaista herkkua tarjoiltava shamppanja on?
tiistai 13. marraskuuta 2012
Maailmanparannusta
Tunnisteet:
book ideas,
fashion,
global economy,
production,
research,
responsibility
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Hyviä kysymyksiä esität tekstiiliteollisuudelle. Minuakin suunnattomasti ärsyttää, että esim. keinokuituisia yhden pesun kestäviä neulevaatteita saa valmistaa. Eivät maadu ja kuluttavat vain uusiutumattomia luonnonvaroja. Kauniit puuvillapitsiverhot olet bongannut!
VastaaPoistaAkryylineuleissa pitäisi olla jokin varoitustarra, ihmettelen minäkin miksi kallisarvoisia uusiutumattomia luonnonvaroja sallitaan haaskattavan moiseen moskaan.
PoistaOlen itse käynyt samaa pohdintaa hyvin paljon! Joskus sivusin sitä opinnäytteessänikin, jona valmistui silkkilangoista pitsimäiseksi ommeltu mekko ekologisin lähtökohdin.
VastaaPoistaMä voin itse aina pahoin kun edes käyn vaatekaupoilla. Etenkin alennusmyynnit ovat kauhistus. Miten paljon vaatetta on jäänyt kaupoissa turhaksi, miten paljon luonnonvaroja on kulunut kaatopaikkarätteihin. Ja millä hinnalla vaatteita myydään? Puoli-ilmaiseksi, kun ei kukaan enää tarvitse kaappeihinsa lisää. Kyllä maailmassa on paljon mennyt viksalleen tässä kulutushysteriassa - vaateteollisuus on niinstä yksi esimerkki.
Sanos muuta! Ehkä kaupoille pitäisi asettaa huomattava rangaistusvero myymättä jääneistä tuotteista, niin oppisivat tilaamaan hieman sopivamman määrän myytävää. Laadusta nyt puhumattakaan...
PoistaEt ihan pientä haastetta olekaan itsellesi ottanut. Jään mielenkiinnolla odottamaan, miten tutkimuksesi edistyy.
VastaaPoistaMonesti sitä ihmettelee, miksi kaupoissa on niin paljon huonolaatuisia tuotteita myytävänä. Yksi syy on ostajat, me haluamme ostaa aina vaan enemmän ja halvemmalla. Käytämme vapaa-aikamme shoppailuun. Se osa ostajia, joka oikeasti miettii ostoksensa tarpeensa mukaan on vielä liian pieni saamaan äänensä kuuluviin.
Toinen juttu on se, että tuotanto on valunut kaukomaille, siellä ei Suomen kokoisille markkinoille sopivia, pieniä sarjoja valmisteta.
"Se osa ostajia, joka oikeasti miettii ostoksensa tarpeensa mukaan on vielä liian pieni saamaan äänensä kuuluviin. " Eilisessä tapahtumassa oli puhetta siitä, olisiko jo pian saavuttu vaatetuotannon ongelmien ns "tipping point"iin, jolloin kuluttajien suuri massa ottaa asian omakseen. Toivottavasti, ja aion tehdä minkä voin tuon pisteen saavuttamiseksi mahdollisimman pian.
PoistaYhteen on kietoutunut monta ongelmaa. Uskon kyllä että ratkaisu on löydettävissä, kun 1) tarpeeksi monta ihmistä(kuluttajaa) osoittaa aktiivisesti haluavansa maksaa hieman enemmän laadusta ja eettisestä tuotannosta ja 2) tuottajat ottavat itselleen vastuun tuotteen laadusta, eivätkä sysää sitä asiasta kenties mitään tietämättömälle ostajalle. Mutta ei tämä kyllä helppoa ole.
VastaaPoistaIhanaa löytää samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä! Täällä on ainakin yksi ostaja sitten kirjallesi ;)
VastaaPoistaItse olen jo kauan aikaa pohtinut varsinkin noita kahta viimeistä kysymystä. Itsellenikin shoppailu on nykyään lähinnä tuskaa ja ahdistusta aiheuttavaa. Yhdessä vaiheessa yritin elää lähes mitään uutta ostamatta, mutta lopulta huomasin, että kaappi on täynnä pelkkiä nukkavieruja. Ikinä ei ollut tyylikäs tai skarppi olo.
Mielelläni kuulisin lisää, miten olet pommittanut yrityksiä ja vinkkejä siihen, miten me muutkin voimme vaikuttaa :)
Loistavaa! Koitan saada kirjan valmiiksi ja kustantajalle mahdollisimman pian, asia on mielestäni polttavan ajankohtainen.
PoistaEnsimmäinen juttu, minkä voi tehdä, on yksinkertaisesti kirjoittaa sille vaatemerkille, mitä eniten käyttää, sähköpostia mieltään vaivaavista asioista. Vaatteiden tuotannon eettisyydestä kannattaa kysyä, ja toisekseen tiedustella, että olisiko mahdollista vaikka hintaa nostamalla saada käytöön laadukkaampia materiaaleja. Jos on jokin konkreettinen esimerkki vaatteesta, joka on mennyt nuhjuiseksi liian pian, sitä parempi.
Ei vitsiläinen, sinäkin olit siellä tapahtumassa! Tsekkasin blogisi, ja muistan sinut ja kysymyksesi, sulla oli siisti kauluspaita. Vaatteiden arvon ja arvostuksen kohottaminen on mielestäni ainoa henkinen strategia, jolla on mahdollista saada aikaan muutosta kuluttajien käytännöissä. Minulla on tästä niiiin paljon sanottavaa ja mielipiteitä, luulen, että blogspot halkeaa jos koitan tunkea ne kaikki tänne :D
Poista