maanantai 6. tammikuuta 2014

Vaatekaapin suunnitelmat 2014

Viime vuodesta vielä. Rahaa meni rutkasti enemmän kuin suunnittelin, tosin jos poistan laskelmista japaninmatkan hankinnat niin en ylitä alkuperäistä budjettiraamia 1200 e kovinkaan merkittävästi. Ehkä voin todeta budjetin jokseenkin onnistuneeksi, ja varaan alustavasti melkein saman summan tälle vuodelle (1300 e), mutta katson siitä jo käytetyksi japaninostosten summan. Riippuu toki siitä miten tässä rikastuu, jos esim. saan valtavan rahamäärän lohkaisen siitä samantien muutaman tonnin saappaiden teettämiseen.

Edelisen kirjoituksen hankinnosita unohtui yksi: sateenvarjo. Löysin Tokiosta aivan samanlaisen käyräpäisen kokoontaittuvan sateenvarjon kuin edellinenkin oli, tosin tummansinisenä tummanruskean sijaan. Hintakin oli lähestulkoon sama, vain 400 jenin inflaatiokorotus (tai sitten hienouskorotus, kun ostin uuden varjon Lowry's Farm -putiikista, edellisen Tokyu Hands sekatavaratalosta).


Linkki: Sarjakuvapiirtäjä piirsi vuoden aikana ostamansa vaatteet ja paljonko ne maksoivat, mielenkiintoinen vertailukohta!

Tämän vuoden hankintalistalla ovat

1- Uusi lompakko. Vanha alkaa olla tiensä päässä; kulunutta nepparia ja huonokuntoista vetoketjua ei kannata enää korjata, sillä (teko)nahka on jo nuutunut. Keksin, että voisin teettää vanhoista saappaistani uuden lompakon, pitää selvitellä asiaa.

2- Hattu. Ihastuin niin perinjuurin kesällä ostamaani vintagehattuun, että haluaisin lisätä hattu-ulottuvuutta pukeutumiseeni muutenkin kuin vain sään ääri-ilmiöiltä suojaavana välttämättömyysvarusteena. Kaipaisin välikauden hattua, joka toisi vanhahtavaa eleganssia olemukseeni esim. jakkupuvun tai mustan takin seurana. Tosin sitten tarvitisisn kaksi hattua, sillä ruskeaan jakkupukuun ja mustaan takkiin tuskin soveltuu sama hattu… mahdollisuuksia ovat vintagekauppojen koluaminen tai sitten teettäminen. Ongelma: Viime vuosisadan hattuvuosikymmeninä tukkamuoti suosi varsin lyhyttä kampausta enkä haluaisi saksia tukkaani vain hattujen takia niskamittaan. Nutturaa ja hattua on viimeksi yhdistelty yleisesti noin vuonna 1909, ja sen ajan hattumuoti alkaa olla jo hieman liian muinaista jopa minun makuuni. Tai taisi 40-luvullakin olla jotain. No, tutkiminen ja suunnitteleminenhan on lähes paras osa vaate-elämää!

3- Lisäksi uusi olkihattu kesäksi kelpaisi, jos onnistun paikallistamaan laadukkaan ja mielestäni sopivan mallisen. Nykyinen hattuni on ilmeisesti joutunut edellisessä elämässään tylsistyneen kissan harjoitusvastustajaksi, ennen Fidaan joutumistaan. Saman mallinen, mutta tuore ja laadukas olkihattu on siis listalla.

4- Alushousuja. Tylsää, mutta välttämätöntä. Kaipasin uusia alushousuja jo viime alkuvuodesta, mutta tässä sitä ollaan edelleen saman ongelman edessä. Peau Ethique vaikuttaa hyvältä, saatan myös kokeilla alushousjen itse ompelemista!

5- Koirankarvainen hattu-huivi-kombo, joka sopisi tumman sinivihreään pakkaskelin takkiin. Tai ehkä jonkinlainen kauluri. Pitää vielä miettiä.

6- Aurinkolasit. Nykyiset on hankittu jostain ketjuliikkeestä halvalla, ja mikäpä siinä muuten mutta. Pienenpieni ruuvi, jolla sanka on kiinnitetty irtosi, ja optikko ei löytänyt mittavista ruuvivarastoistaan yhtään täsmälleen samankokoista. Hätäruuvi pitää sangan kiinni kehyksissä kunhan sitä muistaa kiertää noin 2 kertaa päivässä pikkusormenkynnellä takaisin paikalleen. Koska nämäkin lasit ehtivät käytössä vaurioitua sen sijaan että etsisiin uusia hukkaan joutuneiden tilalle, ehkäpä rohkenen investoida enemmänkin kuin kympin seuraavalla kerralla.

7- Kesäjakkupuku? Kotelomekko ja jakku? En ole tästä vielä varma, mutta harkitsen siistin työasun teettämistä kesäkäyttöön. Jakkupukuni vaatii alle noin 15 asteen ulkolämpötilan, jotain samantapaista mutta kevyemmästä kankaasta olisi lämpimille keleille kiva. Tosin kesällä on vähemmän työasioita kuin kylmillä säillä, mutta sattuu sitä joskus haastatteluja helteilläkin.

8- Trikoinen alusmekko sen neulemekon alle, joka on luvannut valmistua tämän talven aikana. Kangas on jo Tiinalla, pitäisi vain sopia malli.

9- Harmaanruskehtavat avokkaat, jotka sopivat jakkupuvun kanssa. Minulla oli yhdet tosi kauniit 40-luvun avokkaat, ostettu hetken huumassa vintagekaupasta, mutta kun niitä oikein huolella sovittelin jalkaani, huomasin niiden olevan ainakin numeroa liian isot! Niin myin ne sitten pois.

10 - urheilurintaliivit. Tylsyyden uuvelo, mutta nykyiset ovat aivan nuuvahtaneet.

Muuta ei nyt tule mieleen, mutta lista tietenkin elää tilanteiden mukaan.

6 kommenttia:

 1. Sitten kun minun alusvaatelaatikkoni kaipaa täydennystä, aion testata tätä kaavaa, joka on pyörinyt Etsy-suosikkilistallani jo iät ja ajat. https://www.etsy.com/listing/97089672/ohhh-lulu-the-betty-high-waist-panties?ref=favs_view_20

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wau, todella söpikset! Muutama pari hemaisevia vintagetyylisiä (silkki?)pöksyjä olisi ihan tervetullut lisäys alusvaatelaatikkoon.

   Poista
 2. Mahtava tuo piirretty lista ostetuista vaatteista, ehkä pitäisi itsekin ruveta pitämään kirjaa tuolla tavalla!

  VastaaPoista
 3. Rinna kiitos ihanasta kirjasta! Sain sen joululahjaksi ja luin alle viikossa. =) Olen myös jo tormistunut korjaamaan useita vaatteita, mm farkut paikkasin, ompelin napin paikalleen neuletakkiin ja ratkoin yhden mekon liian kireät hihansuut löysemmiksi!

  Jos lasien sangan ruuvi löystyy, kokeile kiristettyäsi laittaa siihen (väritöntä) kynsilakkaa. Ja urheiluliiveistä; itselläni on Lindexin panssari mikä kelpaa ainakin lentopalloon (on kireä!) no en kyllä tiedä sitten onko Lindex shopppailusi arvoinen paikka, täyttääkö kirjasi mukaiset kriteerit...?

  -Ciara

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiittämästä! On ihana kuulla, että kirja on aiheuttanut heti positiivisia vaikutuksia (pidän myös kovasti sanasta "tormistunut" - uusi tuttavuus minulle, ja otan sen heti käyttöön!).

   Olen tivannut Lindexiltä heidän vaatteidensa tuotanto-olosuhteista, ja vastaukset olivat samaa tasoa kuin muillakin pohjoismaisilla ketjuliikkeillä: ongelmat myönnetään (hyvä) ja valitellaan, että niiden korjaaminen on vaikeaa ja hidasta (no niin on, hommiin siis hop). Olen kuullut kehuvia kommentteja Shock Absorber -liiveistä, joiden nettisivuilla ei ole yhtä ensimmäistäkään sanaa yritysvastuusta, tuotantopaikoista, tuotanto-olosuhteista tai yhtään mistään siihen viittaavastakaan. Lähetin kyselyn, katsotaan mitä vastaavat.

   Poista