lauantai 18. lokakuuta 2014

Vastuullisia vaatteita? -julkaisu suomalaisten vaatemerkkien tuotantotavoista

"Pointti ei ole se, etteikö riskimaissa saisi tuottaa vaatteita. Pointti on se, että voidaan tuottaa riskimaissa, muta se pitää tehdä vastuullisesti". -Anna Härri, Eetti ry

 Kiitettävästi mediahuomiota saanut Eetti-yhdistyksen julkaisu Vastuullisia vaatteita? - Ihmisoikeudet suomalaisten vaateyritysten tuotantoketjussa julkistettiin pari päivää sitten aamiaistapahtumassa Kymppikirjastossa. Anna Härri avasi julkaisun sisältöä ja pohjusti aihetta. Tutkimus avaa kuluttajalle yritysten itse antamia vastauksia, siis kääntää suomeksi mitä vastuakset oikeasti tarkoittavat. Positiivinen juttu on, että kaikki vaatefirmat, joiden käytäntöjä tutkimuksessa selvitetltiin, vastasivat kysymyksiin (jotkut tosin turhan suppeasti, mutta kuitenkin jotain). Eli simpukkapuolustusta ei harrastettu.

Mikään tutkituista firmoista ei ole sitoutunut living wage tasoiseen palkkaan, mikä on selkeä puutteellisuus. Nanso ja Stockmann saivat eniten plussia.

Julkaisusta ilmenee vaikka mitä mielenkiintoisia numeroita, kuten se että Suomeen tuodaan vuosittain n.51 miljoonaa kg vaatteita. Iso läjä. Tapahtumassa mainittiin myös, että vain 5% riskimaiden vaatetehtaista maksaa korkeampaa palkkaa kuin minimipalkka - loput 95% maksaa juuri säädetyn minimipalkan tai sen alle.


Vastuullista tuotantoa tutkiva Kaisa Sorsa Turun ammattikorkeasta, Anna Härri ja tutkimuksen toinen tekijä Outi Moilala keskustelivat vastuullisen vaatetuotannon problematiikasta ja vastailivat yleisön kysymyksiin. Sorsa painotti yritysten vapaaehtoisia omia toimia, Moilala taasen pakkotoimia. Molempien tueksi on hyviä pointteja - "Trendinä on deregulaatio, sääntelyn purkaminen, joka jättää sääntelyyn aukkoja, jolloin yritykset ovat keskeisessä asemassa" vs. "Kaikkia yrityksiä ei saada ikinä vastuulliseksi, vaan aina on vapaamatkustajia, joten pakollinen sääntely on tarpeen". Varmaankin molempia tarvitaan, pakolline sääntely olisi toki kattavampaa. Harmi vainen että tosiaan kaikenlaisia ns. "kaupan esteitä" pyritään kovasti hävittämään, mikä olisi se taho joka säätää ja toimeenpanee pakollisen säätelyn?

Loppuun sain sujautettua kysymyksen mitä yksittäinen valistunut kulustaja voisi kysyä vaatefirmalta maksimaalisesti edistääkseen ihmisoikeuksien toteutumista vaatetuotannosta ja saadakseen joskus reilusti tuotettuja vaatteita.
Sorsa: "Oletteko proaktiivisia vai reaktiivisia?" (siis ihmisoikeuksien toteuttamisen kanssa tuotantokejussa)
Härri: "Haluaisin ostaa eettisesti valmsitettuja vaatteita, saako niitä teiltä?"
Moilala: "Oletteko sitoutuneet living wage-tasoiseen palkkaan?"

Menin sitten euraavana päivänä aamiaiselle ihanaan Fleuriste-kahvilaan ja otin tutkimuksen mukaan. Huonoja työoloja ja kohtuullisen palkanmaksun problematiikkaa on vaan hiukan vaikea pitää mielessä samalla kun syö mahtavan herkullista täytettyä leipää, hunajoitua jugurttia ja hörppii nätistä kupista kahvia...


Suklaakaakkuun päästyäni myönsin totuuden ja vaihdoin Intelligent Life -lehteen (minulle uusi, erittäin lupaava lehtituttavuus). Tiedettä, kulttuuria ja artikkeli jossa pyritään selvittämään minkälaiset olisivat maailman täydellisimmät naisten saappaat = hyvä yhdistelmä.

6 kommenttia:

  1. Hyvä, että vaatteiden vastuullisuudesta pidetään ääntä. Kiitos taas mielenkiintoisesta postauksesta. Luin muuten hiljattain Finnairin Blue Wings -lehdestä jutun sinusta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö ollutkin ihanat kuvat?
      tykkäsin jutustakin, toivottavasti tarttuu jonkun Finnairilla lentävän ulkomaan kirjankustantamon pomon silmiin :)

      Poista
    2. Toivotaan niin. :) Oli kyllä kauniit kuvat.

      Poista
  2. Kiitos mielenkiintoisesta blogista! Olen lukenut Intelligent Lifea parisen vuotta ja pidän siitä kovasti. Joka lehdessä on kiinnostavia juttuja aiheista, joista harva lehti kirjoittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä! Minä olen pari vuotta ollut tietoinen IL:n olemassaolosta, mutta en ole saanut aikaiseksi tartuttua siihen. Onneksi nyt lopulta. Aika lähellä täydellistä lehteä, lisäisin siihen vielä ripauksen lisää muotijournalismia mutta näinkin erittäin hyvä.

      Poista
  3. Hei, kiitos mielenkiintoisesta blogista! Tämä menee ehkä hieman aiheen ohi, mutta mietin että saisiko sinulta vinkkejä kestävien ja myrkyttömien lasten ulkoiluvatteiden ja kenkien hankintaan. Tuntuu siltä että monet säänkestävät vaatteet ja kengät ovat vähintäänkin kyseenalaisia. Tässä esim yksi artikkeli asiasta: http://yle.fi/uutiset/svt_lasten_talvikengista_loytyi_haitallisia_aineita/7609792

    Toki eettisyys olisi myös tärkeää; mutta toisaalta nopeasti kasvavalle lapselle ei voi ostaa vaatteita moneksi vuodeksi, eli hinnallakin on merkitystä. Lastenvaatteita saa onneksi usein kierrätettyinä, mutta kun palapeliin liitetään vaatimukset "myrkyttömyydestä", sopivasta koosta ja oikeaan aikaan löytymisestä, niin kokonaisuudesta tulee jo varsin haastavaa.

    VastaaPoista