sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Joulupuuhia ja hyvää loppuvuotta


Pahoittelut blogihiljaisuudesta! Toivottavasti joulunne sujui mukavasti!
Loppuvuosi on ollut yhtä hötkettä, joskin mukavaa sellaista. Kirjoittamista, sopimuksia, piparitaikinaa ja vaatekomeron tyhjäämistä, postissa ramppaamista (ihmettelen, miten voi päätyä käymään 8 kertaa postissa, vaikka ei mukamas lähetä juuri kenellekään lahjoja ja postikortitkin kerralla) sukulointia, lahjankäärintää, tärkeitä tapaamisia ym ym. pientä ja suurta.

Yksi hauskimmista, ja ehdottomasti yllättävin, joulukauden postipaketeista oli Briteissä asuvan blogin lukijan löytö hyväntekeväisyyskaupasta: kirja loimineuloskoneiden teknologiasta, joka kuten kannestakin arvaa, keskittyy paljon pitsikoneisiin. Kirjan nimi on Warp Knitting Technology, kirjoittaja D.F. Paling ja tämä painos on 70-luvulta.
Erittäin suuret kiitokset tästä vielä! Kirja on todella mielenkiintoinen,  täynnä pikkutarkkoja kaavioita, ja ihastuttavan perusteellinen selvitys loimineuloskoneiden ja raschel-koneiden tekniikasta. Tämän kirjan perusteella vihdoinkin koen ymmärtäväni raschel-koneiden periaatteen.

Kirjassa puhutaan monessa kohtaa "Angel Lace" -nimisestä pitsityypistä, joka on kuvista päätellen raschel-koneella neulottua nailonlankaista pitsiä. Nimitys oli minulle aivan uusi, ja googlauksen perusteella sitä ei enää kukaan muukaan tunne. Ajatelkaa, historian hämäriin unohtunut aikoinaan erittäin muodikas pitsityyppi! 

Kirjassa selostetaan liike liikkeeltä koneiden käyntijärjestys. Kirja on tarkoitettu oppaaksi koeniden käyttäjille ja korjaajille, ja siksi se on niin konkreettinen. Minkään asian yli ei hypätä.

Tässä lähäri yhdestä kaaviosta. Raschel-koneissa on kaksi koukkuriviä (huom. tämä ei ollut eksakti nimitys) ja lankoja on kahdet setit. Kaksinkertainen rakenne mahdollistaa monenmoiset kuviot.

Trilta ostettu minijoulukuusi oli pakattuna muoviseen verkkoon. Huomasin, että kyseessä on raschel-neulos!

 Tästä lähäristä ehkä tarkkaan syynämällä erottaa silmukoiden kaksinkertaisen rakenteen. Tätä ei käsin neuloen voisi toteuttaa.


Lopuksi vielä talvista pitsiä, hämähäkin ja huurteen yhteistyönä tekemää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti