perjantai 29. elokuuta 2014

Vastullisuusajatuksia


Kävin kuuntelemassa SASKin Jukka Pääkkösen esitystä Roskalavapaviljongissa vaateteollisuuden ongelmien korjaamisen edistymisestä (tosin missasin alkuosan, koska en meinannut löytää oikeaan telttaan sateessa). Huono uutinen on, että Rana Plazan katastrofin aiheuttamasta yleisestä järkytyksestä huolimatta uudistukset etenevät etanan tahtiin, eikä mistään merkittävästä käänteestä parempaan voi puhua. "Mitä enemmän lisää läpinäkyvyyttä, sitä enemmän altistuu kritiikille" on eräs ongelma, välittömät vaikutukset oikeansuuntaisista askeleista voivat olla brändille ei-toivottavia. Niinkuin Reimalle kävi - moni firma kieltätyi samasta jutusta, johon Reima suostui, ja kun sitten väärinkäytöksiä ja huonoja oloja löytyi, niin tietenkin Reima sai moitteet. Mutta entä ne, jotka eivät antaneet mitään tietoja saati sitten suostuneet ohjelmaan? Sulkeutuvan simpukan puolustus voi tuntua houkuttelevalta, kun koskaan ei voi olla ihan varma mitä valmistavissa tehtaissa tapahtuukaan. Se, että jostain merkistä ei kuulu mitään tietoja, ei välttämättä tarkoita sitä, että kaikki olisi kunnossa. 



Mieleen jäi Jukan lause "Halvalla hinnalla elämöinti on valitettavasti edelleen tehokkainta mainontaa" - yleisenä ohjeena voisikin sanoa, että jos vaatteen ainoa kerrottu ominaisuus on hinta, sitä tuskin kannattaa ostaa. Aivan erityisesti pitää suhtautua epäluuloisesti sellaiseen vaatteeseen, jonka hintaa edeltää sana "VAIN" ja "NYT". Jos vaatteesta ei ole mutua sanottavaa kuin sen hinta, niin ei sillä luultavasti mitään muita hyviä puolia olekaan. Odotamme sitä aikaa, että eettisten edistysaskeleiden esittely on vaatteen mainospuheena merkittävämpi kuin NYT VAIN 5,99!!!! Unelmissani kuvittelen mainontaa, jossa kerrottaisiin vaatteen ominaisuuksista: "Pitkäkuituisesta luomu- ja Reilun kaupan puuvillasta rengaskehrätty lanka muodostaa kestävän, nyppyyntymättömän ohuen popliinin, josta kohtuullisesti palkatut taitavat ompelijamme Bangladesin Dhakan SuperTex-tehtaassa (lue lisää tehtaan oloista nettisivuiltamme) ovat huolellisesti ommelleet tämän REACH-lainsäädäntöä noudattavilla väriaineilla värjätyn mekon. Huomatkaa erityisesti taidokas leikkaus etuosassa sekä tiheä, laadukas koristekirjonta helmassa. Vetoketju on nikkelitön ja kestävyystestattu."

Luitteko tai näittekö YLEn jutun allergiaa ja pahempaakin aiheuttavista kemikaaleista vaatteissa? Vaatteet eivät tietenkään ole ainoa tuoteryhmä, josta löytyy pöyristyttäviä määriä haitallisia kemikaaleja. Suosittelen kaikkia tutustumaan Euroopan unionin RAPEX-tietokantaan, johon kirjataan kaikki testatut ja  vaaralliseksi havaitut myynnissä olevat tuotteet. Tietokannassa olevat tuotteet on jo suurilta osin vedetty myynnistä, mutta viikkotiedotteiden selailu antaa kuvan siitä miten monenlaisissa kaupattavissa tuotteissa on terveydelle haitallisia ainesosia. Koska vain osa ehditään testata, myynnissä on paljon sellaista, mikä on periaatteessa EU:n kemikaali- ja turvallisuussäädöksien vastaista (ja terveydelle vahingollista). Nyt kun taas RAPEXIA itsekin silmäilin, tekee mieli kieltää kaikkien muovilelujen antaminen Pikku Onnettarelle… käpylehmä ja käsittelemätön puupalikka ovat ainakin turvallisia. 

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä tiivistelmästä, vaikka uutiset ovatkin vähän masentavia. Syyttely on helppoa ja ottaa herkästi tuulta, ehkä sitä siksi nykymediassa niin paljon harrastetaankin. Oispa ihanaa, jos enemmän markkinoitaisiin just tuollaisilla sun esittelemillä laatujutuilla. Tosin ostohimojahan siitä seuraisi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. koko tässä vaateteollisuuden (ja muunkin teollisuuden) nykytilassa minua ehkä eniten ahdistaa se, että luonto tärvätään, ihmiset riistetään, ja lopputuloksena saadaan aikaan aivan luokatonta tavaraa joka on valmiiksi poisheittokelpoista. Jos nyt edes kaikesta tuosta epäinhimillisyydestä ja luonnonvarojen ylikäytöstä syntyisi jotain hienoa ja kestävää, mutta ei. Sentään menneinä vuosisatoina kun alipalkatut nälistyneet ompelijat ovat kyyryssä ommelleet aamusta yöhön, tuloksena on ollut mitä upeimpia vaatteita, eikä kuraa.

      Poista