sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Ylipukeutunutko? - ohjeita vuodelta 1960


14 pisteen säännöstä on ollut minulle valtavasti hyötyä, ja siksi jaoin sen mielelläni Hyvän mielen vaatekaapissa muillekin. Ainakin Mangos for Flamingos on myös otanut säännön omakseen, ja vaikka sääntö ei muutoin kiinnostaisi, niin alkuperäinen artikkeli on joka tapauksessa hauskaa luettavaa. Olkaa siis hyvä, monsieurs et mesdames, Naisen Kirja 2 / Nykyaikaisen naisen tietokirja, toimittaja Mirja Sassi kertoo meille asian niinkuin se on:


15 kommenttia:

 1. Suurkiitokset Rinna tästä skannauksesta!
  <3 aivan parasta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Sekä tyyli että kielenkäyttö on koko kirjassa jotain aivan hurmaavaa, ja sisältää vielä todella perusteellisen kangastyyppien luettelon. Yksi hyödyllisimpiä vintagekirjaostoksiani!

   Poista
 2. Onpa hauska, mutta ihan asiaa ;-D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavan kirpeää sanailua, "tuo huvittavasti 'yrittävä' naistyyppi" ym., pistää hymyilemään :D

   Poista
 3. Mainio juttu, kiitos! Tosin minulle jäi vähän hämäräksi, mikä kaikki lasketaan pisteeksi (hatun kuviopinta, kiiltävä koriste...?) mutta mä olenkin aina ollut jokseenkin tyylitön ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan eksaktia tiedettä tämä ei ole, sillä aina on tiettyä epämääräisyyttä siinä, mikä lasketaan ja mikä ei. Mutta joka tapauksessa todella toimiva tekniikka asun selkeyttämiseen. Nyt kärsin, kun kaikkein lämpimimmät vaatteeni ovat eri väriä, ja pakkasen ulkopukeutuminen saavuttaa varmaan 16 pistettä!

   Poista
 4. Ai jaij, tämän periaatteen mukaan varmaan suurinpiirtein jokainen lolita-asu (epäilenpä, että myös kokomusta tai -valkea) olisi ööm... 100 pistettä? Rusetit, pitsit, printit, materiaalit, asusteet, jaiks! XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläs sano, lolita-asuissa on kyllä paljon elementtejä, mutta yleensä paljon saman asian toistoa jolloin pistemäärä ei kohoa valtavaksi. Esim. jm-mekkoasussa näen 4 väriä (saappaiden ruskea, mekon pronssi, irjailun kimaltava, ja valkoinen). Elementtejä on 7 (saappaat, mekko, kirjonta, pusero, sen rusetti, rypytetyt hihansuut ja päärusetti - tosin en näe kuvasta kunnolla onko saappaissa vielä jotain koristetta). Pisteitä ei tule kuin 11, eli alitat jopa windsorin herttuataren!

   Poista
  2. Mekon rintamuksessa on valtava rusetti, joka lienee yksi piste lisää, ja saappaiden ainoa huomiotaherättävä koristus on mielestäni nyöritys, joka on samettinauhaa. Lasketaanko sekin yhdeksi pisteeksi? :D

   Entäs kun lolita-asuissa on usein montaa erilaista pitsiä ja röyhelöä siellä täällä - esim. tuossa VM mekossani on röyhelöä ja pitsejä sekä helmassa, että kauluksessa. Onko silloin kukin röyhelö ja pitsi yksi piste, vai voiko esim. kauluksen yksityiskohdat niputtaa yhteen yhdeksi pisteeksi ja helman härpäkkeet yhdeksi? o.O

   Poista
 5. Kiitos kun jaoit! Tykkäsin tästä säännöstä jo kirjassasi, ja olenkin vähentänyt holtitonta asusteiden käyttöä :) Mitäs sanot, lasketaanko myös rannekello ja vihkisormus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Säännön mahtavuus on siinä, että se toimii tyylistä riippumatta, oli sitten siisti 60-luvun rouva, pitsilolita tai hippimama. Itse en laske vihkisormusta, kun se on sellainen aika kapea - paitsi sitten jos minulla on jotain eri metallia asussa, niin sitten lasken senkin. Rannekellon laskisin jos se näkyy.

   Poista
 6. Tiedätkö mitä, olen törmännyt tähän samaan kaavaan joskus teini-iässä, jolloin luin siitä jostain lehdestä. En pysty muistamaan mikä lehti oli kyseessä (aikakaus- kuitenkin) mutta muistan laskeneeni pisteitä joskus 13-vuotiaana into piukassa :) Muistelen että silloin oikea pistemäärä olisi ollut tuo 12.
  Ja kyllä tämä on hyvä nyrkkisääntö, jota huvikseni edelleen joskus noudatan! Tosin makuni on pukeutumisen suhteen aika minimalistinen, joten useimmiten taitaisin läpäistä testin muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan senkin lehden toimittaja oli törmännyt hyllyssään Naisen kirjaan! 14 pisteen sääntö on kumman vähän tunnettu siihen nähden kuinka kätevä se on.

   Poista
 7. Hauska ja selkeämpi sääntö kuin Chanelin "ota aina yksi pois", jota olen tähän asti yrittänyt noudattaa aina juhlapukeutumisessa (koska mulla lähtee korujen käyttö tavallisesti ihan lapasesta).

  Kysymys: Kun valitset seuraavan kolmen kuukauden vaatteita, lasketko valmiiksi näitä pisteitä? Postauksista päätellen teet kuitenkin vaatevalinnat aika tarkasti ajatellen sitä, mikä sopii sitten minkäkin kanssa käytettäväksi. Itselleni tuli heti mieleen, että varsinaisen pisteiden laskemisen tarpeen voisi eliminoida laskemalla ne ikään kuin etukäteen kolmen kuukauden vaatevarastonsa erilaisille asuvaihtoehdoille...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En varsinaisesti laske pisteitä etukäteen (liian järjestelmällistä minulle), mutta varmistan kyllä että esim kirjavan hameen pariksi on yksivärinen paita ja toisinpäin. Joka tapaksessa suurin vaara ylipisteilylle ovat asusteet, joita minäkin mielelläni ripustan päälleni kasoittain ja sitten ihmettelen miksi asukokonaisuus ei toimi (ennen 14 pisteen säännön löytämistä siis).

   Poista