tiistai 29. maaliskuuta 2016

Laatuvaatteiden sukupuolesta

On tässä vaatteideen laatuun perehtyessä moneen otteeseen tullut mieleen, että olisi paljon helpompaa olla laatuvaatteisiin hurahtanut mies kuin nainen (tai sitten nainen, jolle miestenvaatteet sopivat). Tänään kirjaa varten eri tietoja etsiskellessä törmäsin aihetta kuvittavaan vaatepariin. Miehille tarjotaan paljon paremmin asiaperustein selostettua laatua kuin naisille. Naisille tarjotaan vaatteiden sievää ulkonäköä, mutta löytyykö laatua? Harvemmin.

Katsokaa nyt tätäkin kalliissa muotinettikaupassa yli 500 euroa maksavaa söpöä puuvillavoileemekkoa. Informaatiota on monin verroin enemmän kuin halvemmissa nettikaupoissa. (En nyt ala mussuttaa siitä, että käytetty pitsi ei ole virkattua vaan koneommeltua, vaikka ihan hyvin voisin). Sinänsä suurin osa infolootan tiedoista on sellaisia, jotka ilmenevät jo kuvaa katsomalla. Kyllä juu, on koristeltu kankaan sävyisillä kirjonnoilla. Hyödyllistä tietoa, jos kuva on jäänyt latautumatta.


Söpö on.
Mutta sitten lähikuva.

Hyvä siis että lähikuva on. Se on tärkeä. Kiitos tälle nettikaupalle, että ostopäätöstä ei tarvitse perustaa paahtoleivän kokoiseen kuvaan.

Tämä on esimerkkikappale mielestän suht. hinnakkaasta vaatekappaleesta, jonka luulisi olevan ekstrahuolellisesti valittu. Kohdassa a) pitsiupotus on heilahtanut. Kohdassa b) on joku kumma mutru. Kohdassa c) on törröttävä langanpätkä, joka nyt itsessään ei ole kovin paha vika, mutta eikö valokuvaaja tai joku olisi voinut nyppäistä sen pois? Se ei ole hyvää mainosta.


Sitten aivan sattumalta löytynyt miesten talvitakkivalmistaja.
Alkuun nettisivulla on pari hyvännäköisen jampan kuvaa takki päällä. Sitten itse takit.

Seuraavaksi kerrotaan mikä tekee tästä takista hyvän hankinnan:
Takin hyviin puoliin paneudutaan perusteellisesti ja informatiivisesti:
Ja entäs tämä:
Hihoissa on pidennys- ja lyhennysvaraa! Kuten paremmissa miestenvaatteissa yleensäkin, on varauduttu siihen että asiakas voi muokkauttaa vaatetta joko oman koon muutoksen takia tai saadakseen täydellisen istuvuuden.

Nämä takit maksavat 845 dollaria eli n. 740 euroa. Verrattuna kesämekkoon, vaika kuinkakin pitsiupotuksilla koristeltuun, työmäärä takin tekemisessä on moninkertainen. Hinta taas ei.

Grr!

Mistä löytyisi se naisten keikari.com, jossa vertailla vaatteiden todellista laatua???

17 kommenttia:

  1. Voi mä olen miettinyt ihan tätä samaa jo monta vuotta. Ärsyttää, kun naisten bleisereissä on ihan tavallista, että hihansuun napit ja napinlävet ovat vain silmänlumetta ja miesten vastaavassa napinlävet ovat käyttökelpoisia. Vastaavia räikeitä eroavaisuuksia on miesten ja naisten vaatteissa valtavasti, enkä minäkään keksi mitään perusteita niille...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä tätä on mielestäni aihetta ihmetellä. Naisten muoti toki vaihtuu rivakammin kuin miesten, joten taloudelliselta kannalta "ei ole järkeä" tehdä yleensä naistenvaatteita yhtä vaivalloisesti kuin miesten – mutta toisaalta aina ne lopulta tulevat uudestaan muotiin.

      Poista
  2. Rinna olet varmasti oikeassa tämän suhteen - monta vuotta myyntityötätehneenä tiedän, että miehille myydään tuotteita teknisillä yksityiskohdilla ja "insinööripuheella", koska sen kuvitellaan olevan heille parempi myyntiargumentti, kun taas naisiin muka vetoaa enemmän puhe tuotteen ulkonäöstä ja mahdolliset immateriaaliarvot. Huomautan kuitenkin, että mikäli Net-a-Porter (josta mekkokaappaus kai on?) myisi miehille, niin siinäkin kohtaa puhuttaisiin tasan vaatteen ulkonäöstä, vaikka kohderyhmänä miehet - eli vähän riippuu merkistä/ myyjästäkin.

    http://thewildethings.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän että tälläinen yleinen jako on ja varmaan pohjautuu todellisiin kokemuksiin, mutta se on joka tapauksessa mälsää. Suoranaiselta naiskuluttajalle vittuilulta tuntuu ylläolevan esimerkin kaltainen tilanne, jossa mainoskuvaan on jätetty langanpätkät ja rutut, koska ei kai sillä niin väliä ole. Sen sijaan kerrotaan että hapsulaukku sopii tähän mekkoon. Varmasti siis myyntitaktiikkana toimii, eihän sitä muuten tehtäisi!

      Kurkkasin mrporter.com:in puolelle, ja väitän pienen otokseni perusteella, että siellä kerrotaan hieman emosivustoa seikkaperäisemmin vaatteiden koostumuksesta – ei kylläkään niin antaumuksella kuin monissa herraintyylin nettikaupoissa.

      Onneksi toivoa antaa saksalainen Manufactum-ketju, joka kertoo jokaisest myynnissä olevasta tuotteesta juurta jaksain, sekä herrain että leidien puolella.

      Poista
  3. +500 euroa puuvillavoileesta? Kuivapesun vaativasta puuvillavoileesta? Enkä siis ole kommentoinut vielä lainkaan huomaamiasi laatupuutteita ENKÄ sitä että todennäköisesti suurin saatavilla oleva koko on minulle 3 tai jopa 5 numeroa liian pieni...(ja ei, tämä ongelma ei ratkea laihduttamalla vaan vaikka sillä että naistenvaatteista ryhdytään valmistamaan yhtä laajaa kokovalikoimaa kuin miestenosastoilta löytyy).

    Nettikauppojen tuotteissa on sentään se hyvä puoli että niitä voi sovitella ja syynätä kotona niin tarkkaan kuin ikinä kehtaa, ja tarvittaessa palauttaa. Ja jos hutiostoksesta on maksanut yli 500 rahaa, sen varmaan jaksaa palauttaa jopa ulkomaille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minä ihmettelen sitäkin, että mikä se sellainen puuvillavoilee on joka ei vesipesua kestä.
      Jos puuvillavoileemekko olisi todella skarppia, viimeisen päälle huolellista työtä, voisin itse arvottaa sen viidensadan euron arvoieksi (joskaan en siis ainakaan tässä rahatilanteessa ostaisi sitä). Mutta tälläisenään se herättää vain närkästystä.

      Tuo kokohomma pitää muuten paikkansa. Kumma meininki sen kanssa!

      Poista
  4. Hyvä postaus, oon miettinyt paljon samoja viime aikoina. Mainiot esimerkit tässä. Ja kyllä muuten olisin ekana liittymässä naisten laatuvaatefoorumille! Tai vaikka edes Facebook-ryhmään! Näitä havaintoja olisi kyllä kiva jakaa kiinnostuneiden kesken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tarvetta uudentyyppiselle naisten vaatemedialle/somelle olisi, en vain tiedä miten sen pykäisi pystyyn.

      Poista
  5. Tarvetta foorumille ja/tai sivustolle todellakin olisi. Monien ajatykset taitavat kääntyä sinuun nykyään, kun tekstilien laadusta on puhe ;)

    Kiitos taas kerran ajatuksia tekstistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. * ajatuksia herättävästä tekstistä siis!

      Poista
    2. Hienoa, jos vaatteiden laatukysymys johtaa ihmisille minut mieleen! Pitää nyt miettiä tätä foorumiasiaa kun muutenkin aion uudistaa blogiani.

      Poista
  6. Allekirjoitan mielipiteesi asiassa täysin. Puhumattakaan siitä, kuinka paljon mielenkiintoisempia miesten vaatteet ovat - tai siis ainakin minun mielestäni miesten vaatteista löytyy laadun ja siitä kertovan informaation lisäksi edullisemmistakin vaatteista paljon mielenkiintoisempia kangaskuoseja. Ja materiaalien aitoutta jota naisten vaatepuolella vastaavasta hintaluokasta tuntuu saavan hakemalla hakea. Ärsyttää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, on vähintäänkin närkästyttävää että miesten vaatteet on usein tehty paremmista materiaaleista kuin naisten, hinnasta riippumatta. Jos vain olisi malliltaan sellainen, että miesten vaatteet käyvät, niin kannattaisi ostella miesten puolelta.

      Poista
  7. Mua kaikkein eniten vaivaa tuo että sellaisetkin kuidut käsketään kuivapestä, joita nyt ei normaalisti tarvitsisi. Siinä helposti menee sen vaatteen eliniän aikana moninkertaisesti kemikaaleja kuin mitä valmistukseen on käytetty. Itse kävin taannoin paikallisessa vaateliikeessä ostamassa housut jotka taisi olla 95 % puuvillaa ja loppu lycraa, ja täyspellavaisen neulepaidan. Ja myyjä sanoi että älä VAAN pese vedellä, että jotkut ovat pesseet ja on mennyt vaatteet pilalle. Silmiä pyöritellen lähdin kaupasta... Saahan aina joku melkein vaatteen kuin vaatteed pilalle väärällä tavoin pesemällä (varsinkin kun täällä on tapana kaikki laittaa kuivaajaan), mutta eihän se sitä tarkoita että sitten kaikkien pitää kiikuttaa vaatteensa kemialliseen pesuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, saa ihmetellä mitä sellaista *voi* olla puuvillahousuissa, että ne eivät ihan oikeasti muka kestäisi vesipesua. Ehkä joku hyvin herkkä puuvillaorgandi voisi olla parempi kiikuttaa pesulaan, mutta muuten on kyllä suunniteluvirhe jos ei puuvillavaatetta voi pestä vedellä. Ja sama pellavaan. Mitä sanoit tuosta kemikaalien käytöstä vaatteen elinkaaren aikana pitää todellakin paikkansa, kemiallista pesua pitäisi käyttää vain sellaisissa tapauksissa joissa mikään muu ei käy.

      Poista
  8. Halpaketjukaupoissa miesten vaatteet ovat usein laadukkaampia, esim eräässä ruotsalaisketjussa miesten neuleet ja pipot 100 % villaa, naisille ja lapsille myydään 100 % akryyliä samaan hintaan. En tajua, ovatko naiset tyhmiä, välinpitämättömiä vai tietämättömiä, kun akryylinen "villapaita" ilmeisesti menee hyvin kaupaksi...

    Laura H

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naiset lienevät välinpitämättömiä, ainakin jos ostaa vaatteen ei niinkään käyttöön kuin jotain tunnelmaa tai toivetta ilmentääkseen niin silloinhan on se ja sama mitä materiaalia se onkaan.

      Poista