torstai 8. huhtikuuta 2010Wienistä mukaan tarttui kiintoisa kirja Quilts of Provence (tekijä Kathryn Berenson). Varsinkin näissä valkoisissa tikatuissa tekstiileissä on jotain samaa viehätystä kuin pitsissä, valon ja varjon leikkiä materiaalin pinnoilla.
Näiden tekeminen on myös hidasta kuin hienon pitsin: Kaksi kangasta harsitaan päällekkäin. Kuviot reunustetaan pienen pienillä etupistoilla. Sitten nurjan puolen kankaaseen tehdän pieni aukko kankaan lankoja erilleen siirtämällä (lankoja ei saa katkaista) ja aukosta sisään ujutetaan vanua. Kankaan langat rapsutetaan neulan kärjellä takaisin paikalleen ja sitten siirrytään täyttämään seuraavaa pikku osastoa. Huuh!
I bought from Vienna an interesting book called Quilts of Provence (by Kathryn Berenson). It's a fascinating techique but a really slow one.

Ihania runsaita kiemuroita!


Kirja on niin innostava että aloin tekemään omaa valkoista vilttiä, joskaan en vielä tuolla täyttämistekniikalla. Siihen tarvitsisi tikkauskehikon ja hieman enemmän kärsivällisyyttä kuin nyt on käytössä.
The book is so inspiring I started making my own white quilt, though not in provencal style. That techique requires a quilting frame and more patience than I have right now.


Tässä tekeillä oleva vauvan ryömintäviltti, erilaisia valkoisia kankaita tikattuna liukuvärjätyllä puna-sini-valkoisella langalla. Viltin voi pestä 60 asteessa joten se ei ole aivan niin epäkäytännöllinen kuin voisi luulla joskin olisihan se varmaan kätevämpää jos se olisi jotain muuta väriä. Mutta kun inspiraatio ja visio, tiedättehän!
This is going to be a crawling quilt for my baby. It's made of different white fabrics and quilted with pink-blue-white thread I got from my friend. It can be washed in 60 Celsius so it's not as impractical as you might think!
Lumi on haihtunut sumuksi. Snow has evaporated into fog.

6 kommenttia:

 1. Aino Nissisen Kaunis käsityö kirjassa tuon tekniikan nimi on vanukirjonta.
  Kaunis sormustin.

  VastaaPoista
 2. Vanukirjonta se on! Kiitos! En muistanut oikeaa nimeä ja tuo kirja on englanniksi.

  Sormustin on myös oma tuliainen Wienistä. Kerrankin museokaupassa myytiin jotain hyödyllistä :D

  VastaaPoista
 3. Huh, moni noista tekniikoista lienee keksitty niihin aikoihin, kun parempien piirien naisten ei sopinut käydä ansiotyössä, muttei olla joutenkaan.

  VastaaPoista
 4. Vanukirjonta on ihanaa, niin kaunista. Onneksi sitä vielä opetetaankin jossain. Tai no 10 vuotta sitten vielä ainakin opetettiin käsi- ja taideteollisessa Lempäälässä, jossa opiskelin. Kapeisiin kuvioihin (esim kukkien varsiin) voi vanun sijasta käyttää myös paksua villalankaa joka pujotetaan kankaiden väliin kanavaneulan avulla. Vanukirjontaa voi muuten tehdä myös ohuelle nahalle ja jos käyttää modernimpia kuvioita niin vanha perinteinen tekniikka modernisoituu ihan silmissä =D

  VastaaPoista
 5. This is going to such a wonderful gift for your baby! I think the Provençal quilts are what the French call 'boutis', made with a cirved needle of the same name. Am I right? They are still incredibly popular here in the south of France, and I can only afford the cheap ones, second hand! Your book on the subject looks wonderful.

  VastaaPoista
 6. Rhia, bongasitko tuttuja paikkoja kirjasta? Kaikki paitsi mustan pitsin kaupunkikuvat on kuvattu Lempäälässä, jossa valokuvaaja Riina asuu ja minä vartuin. Ja pikkususikoni, joka poseeraa kirjassa, opiskeli samassa koulussa kuin sinä (joskin sen nimi oli vaihtunut joksikin toiseksi ja taisi vaihtua pariin otteeseen opiskeluiden aikanakin).

  Floss, some of the fabrics in the quilt are passed down to me from my great-aunt, old handmade linen towels etc. (that were stained so I had the heart to cut them) so it really feels nice to make them into something for the next generation.
  According to the book boutis is certain variation of the broderie marseilles technique, but I think the terms are used interchangeably. It would be wonderful to find some for cheap, second-hand would be just perfect! The amount of stitches and time put in them is just crazy.

  VastaaPoista