perjantai 26. marraskuuta 2010

Kaavakirjasta vähän lisää

Kaavakirjan viimeisin korjauspino!


Kaavakirja kakkonen pyörii suurissa painokoneissa ja minä pyöriskelen täällä kotosalla odotellen uunituoretta kappaletta hypisteltäväksi. Odotuksen ratoksi kyselin Kaavakirjan toisilta tekijöiltä mikä on heidän mielestään uuden Kaavakirjan mielenkiintoisinta & parasta ohjeantia ja minkä uuden kirjan ohjeen aikovat toteuttaa. Siis hiukan toivottavasti houkuttelevia maistiaiskurkistuksia uuden kirjan sisältöön, olkaa hyvä!

Pieni tekijäesittely tähän väliin: Kakkos-Kaavakirjan muut tekijät ovat (kuten ykkösessäkin) Jane Palmu, kaavaspesialistimme joka on sekä luonut Kaavakirjan pohjakaavat että kuositellut ne ties kuinka moneksi variaatioksi sekä Katja Piippo, varsinainen yleisnais-Jantunen; hän nimittäin vastasi pääosin mallistosta, kirjoitti, ompeli ja teki Kaavattomien (tästä lisää myöhemmin) ohjeiden niin tekstit kuin kuvatkin. Minä sitten piirsin sekä kuvitukset että ompelukaaviot ja viilailin tekstejä. Tai no, vaikea sanoa tarkasti mitä kukin teki, sillä suuri osa hommista tehtiin yhdessä!

Rintamuotolaskoksen siirtämistä kuvaava "aurinkokello"

Janen mielestä mielenkiintoisinta on nähdä miten pohjakaava muuttuu niin erilaisiksi malleiksi kuosittelun avulla. Katja nostaa esiin rintamuotolaskoksen siirtämistä selventävän "aurinkokellon": Aurinkokello on yksi yläosan kuosittelun perusteita, sillä pääsee jo tosi pitkälle! Se on minustakin huippujuttu – muotolaskoksen paikka kaavan kyljessä kun ei ole mikään kiveen hakattu välttämättömyys, vaan muotolaskosta voi pyöritellä ja siirrellä jokseenkin vapaasti ja sitäpaitsi aika helpostikin (ja pienen saksimisen ja kaavanosan keikautuksen vaikutukset vaatteeseen ovat riemastuttavan suuret). Mutta minusta parasta kirjassa ovat kaulukset (allaolevassa kuvassa kaavan päälle piirrettävia kauluksia esittelevä sivu).
Lisäksi julistamme kaikki kolme kuorossa kirjan hyödyllisimmäksi ominaisuudeksi selkeät kuvalliset ohjeet.
Katja: "Vaikeissakin malleissa kuvallinen ohje toimii tekstin selventäjänä."
Jane: "Hyödyllisintä on selkeät, kuvalliset ohjeet jokaisen mallin toteuttamiseen."
Samaa mieltä olen minäkin, kuvalliset ohjeet ovat osoittautuneet jo ykkösosassa hyödyllisiksi, ja vielä enemmän niistä on iloa kakkososan vaikeammissa ohjeissa! Tunnustus: olen itse sitä tyyppiä joka ei käsityöohjeissa juurikaan vaivaudu tutustumaan tekstiin, katson ohjekuvat ja mitä ei niistä selvene niin keksin itse. Päässäni alkaa surista ja mielenkiinto herpaantuu, kun ohjeteksti ylittää noin neljä riviä...Sitten houkuttelevimpiin ohjeisiin!
Jane: "Teen ilman muuta erilaisia, nopeasti valmistettavia lepakkohihapaitoja ja kun aikaa on hieman enemmän, niin vuorillisen, pitkän takin." (Vilkaiskaa alin kuva, siinä bravuuri-takkiohjeemme Pikkumyytakki.)
Katja: "Niistä tuli projektin myötä ommeltua jo moni mutta aion kyllä toteuttaa itselleni ainakin neuletunikan, cocktailmekon häävaatteeksi ja lämpöisen ruutuflanellipyjaman joulupakettiin."
Minusta tällä hetkellä ihanin on viereisen kuvan mekko, joka on kuositteluidea prinsessasaumaisesta hihattomasta yläosasta (Röyhelötoppi), mutta vaatekaappini kaipaa eniten uusia kauluspaitoja. Aion tehdä muutoin aivan perusmallisia kauluspaitoja, mutta hurjastella kauluksilla. Ihana Pikkumyytakkikin houkuttaa, vaikka se onkin suurtyö joka vaatii paneutumista. Mutta jossain vaiheessa ehdottomasti ompelen tuon takin! Minulla on ainakin unelmatakin napit jo valmiina odottamassa.


Pikkumyytakki, aivan hurmaava A-linjainen villakangastakki viimeisen päälle

ps. ainiin, ne Kaavattomat! Ideoimme kirjan kevennykseksi muutamia geometrisista kappaleista syntyviä pikavaatteita, mukaviksi välipaloiksi kun vaativampien ohjeiden kanssa ei jaksa puuhata.

3 kommenttia:

  1. Pitää ehdottomasti käydä nappaamassa oma kappaleeni mukaan kuhan tulee kauppoihin.

    VastaaPoista
  2. Ja kysymyshän kuuluu, että milloin se tulee kauppoihin? Pitää syöksyä lukemaan edellisine postauksen kommentteja, josko siellä jo joku hätäinen olisi samaa kysynyt..

    VastaaPoista
  3. Ilmestymispäivä on epämääräisyyden verhoama (aargh!), mutta ennen joulua Kaavakirja II:n saapuu kauppoihin. Lupaan raportoida tänne heti kun saan tarkempia tietoja!

    VastaaPoista