keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Lisää hyödyllisiä linkkejä





Handweaving.net: mahtava digitoitu arkisto kaikenlaisista käsityöaiheista,
paljon pitsiin liittyvää myös.

torstai 21. heinäkuuta 2011

Lace and Lace Making - Marian Powys



"Lace should be chosen, as with a hat, to harmonize with the personality, the coloring and the height of the lady to wear it. There is a particular lace for every type and occasion; laces for day and night, laces for winter and summer and even laces for certain moods."

(kuva toisesta vanhasta kirjasta, "Chats on Old Lace and Needlework by Mrs. Lowes", 1908)

keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Miu Miu pitsituulella



Miu Miun "resort"-välikokoelma tempautuu hulluttelemaan pitsin ja vichy-ruudun kanssa. Minuun vetoaa erityisesti kahden erilaisen hienon pitsin yhdistäminen valkoisen mekon kauluskoristelussa.


Minulla on reilu satsi pitsikäsineitä varastoissani, en ole saanut pidettyä niitä kukkamekkojen tai yksinkertaisten asujen kanssa - ehkä ratkaisu on yhdistää ne minimittaisiin pitsimekkoihin?


Tai ehkä se sopii vain näille bambinraajaisille, mutta houkutus ommella pieni flirttaileva pitsimekkonen kesäilloiksi tästä ainakin syntyi.

(Sivuhuomautus: nämä koltut saavat kantajansa näyttämään melko viehättävältä, kun taas syksyn muotinäytöksessä Miu Miu esitteli sellaisia lookeja, joiden onnistuminen vaatii ammattimalliltakin kaiken mahdollisen glamourin ja säihkeen.
Öh ja häh mikä yläosa, ja vielä lippis siihen päälle.)
Kuvat style.comista.

tiistai 19. heinäkuuta 2011

Lace Factory Museums in Europe


Lately I've been doing research about lace factories. There used to be many of them in Finland, which is quite surprising, given the small population (nowadays about 5 million, but at the peak of lace production in 1950's only 4 million). As a contrast, in much more populous Sweden, there was only one lace factory.
Pitsitehdastutkimukset jatkuvat. On yllättävää, kuinka monta pitsitehdasta Suomessa on ollut, kun maa on kuitenkin niin pieni. Esimerkiksi Ruotsissa on ilmeisesti ollut vai yksi pitsitehdas.


Here is a list of lace factory museums of Europe, of which none are unfortunately in Finland. Also it's regrettable that the most obvious place for a museum of lace machines, that is Nottingham in England, has nothing to commemorate it's leading role in mechanic lace production. They used to have a small shop for laces made on the old machines but even that is now closed. Nottingham people, I urge you to build a museum (with working lace machines, please) to show how your city was the cradle of mechanic lace and the capital city of it for 150 years!


Tässä lista Euroopan pitsitehdasmuseoihin, joista yksikään ei harmi kyllä ole Suomessa (nauhatehdasmuseo löytyy kyllä). Toinen harmin aihe on, että kaikkein tärkeimmässä pitsiteollisuuspaikassa, Englannin Nottinghamissa, ole museota tai yhtään mitään kertomassa kuinka pitsiteollisuus syntyi alunperin Nottinghamissa ja kukoisti siellä 150 vuotta. Siellä oli vielä pari vuotta sitten pieni pitsikauppa, josta sai vanhoilla koneilla tehtyä hyvää pitsiä, mutta sekin on nyt suljettu. Olen varma, että pitsiteollinen museo (toimivilla pitsikoneilla, pyydän) vetäisi väkeä, joten olkaapas hyvät ja rakentakaa sellainen, nottinghamilaiset!


PITSITEHDASMUSEOT / LACE FACTORY MUSEUMS

Hollanti / Netherlands
Museum de kantfabriek
Americaanseweg 8
5961 GP Horst

Itävalta / Austria
Voralberg Stickereimuseum mit Museum Shop
Pontenstraße 20
6890 Lustenau

Ranska / France
Cité de la Mode et de la Dentelle
Quai du Commerce
62100 Calais

Ruotsi / Sweden
Remfabrik
Åvägen 15, Göteborg

Saksa / Germany
Plauener Spitzenmuseum
Unterer Graben 1
08523 Plauen, Vogtland

Sveitsi / Switzerland
St. Gallen textile museum
Vadianstrasse 2
9000 St.Gallen



PS. Very helpful and friendly Mr. Janssen from Kantfabriek museum of the Netherlands originally sent me this list by e-mail, and I expanded it to include addresses.

torstai 14. heinäkuuta 2011

1

... kuka tietää mitään etelä-Haagassa olleesta Pirjopitsi-pitsitehtaasta? Sain juuri äsken kuulla tälläisen olleen oLE>><<*

olemassa -
Langan päässä -blogin qQQ2QqqQ11** Tiina vei minut käymään Salon Nappikauppaan, jonka omistaja on 1) aivan hurmaava ihminen ja 2) pitsi-ihminen minun makuuni. Häneltä sain kuulla minulle ennen tuntemattomasta Pirjopitsi-tehtaasta, joka googlaamalla sijoittuu etelä-Haagaan. Muuta siitä ei löytynytkään. Arkistoon siis sukeltamaan taas!

* äitin pikku apulainen suikahti näpyttelemään omiansa
** ihmeellisen ulottuvat kädet on tuolla pienokaisella!

maanantai 11. heinäkuuta 2011

Upea kokoelma historiallisia pitsejä


Löytyi sattumalta aivan mahtava nettisivu, Lace for Study. Yksityishenkilön pitsikokoelman monta sataa näytettä huolellisesti kuvattuna, hyvin ajoitettuna ja tekniikat tarkasti kerrottuina. Näitä kuvia selaamalla voi oppia paljon!

perjantai 8. heinäkuuta 2011

Virkaten, neuloen


Esittelen parit kesän kirppislöydöt, yläkuvan pitsinauhat Vaasasta. Erityisen viehko on tanssivia pariskuntia esittävä pitsi, voisi olla suunniteltu morsiuslakanaan.




Neulottuja pitsikauluksia Mäntsälästä kirpputorilta, piti käydä vilkaisemassa kirpparin tarjontaa vaikka sitten silläkin uhalla että joutui juoksemaan junalle! Ja heti löytyi tälläiset aarteet. Terveisiä vaan Peikonpojan Päiville :D! Virkattuja pitsikauluksia on pilvin pimein, mutta harvoin törmää neulottuihin. Nyt kun vaan pääsisi näitä käyttämään...

Ihmeellisiä löytöjä ilmaiseksi


Tiedättehän sisustuslehtien kliseen "löysin tämän aarteen roskalavalta"? Ja kuitenkin yleensä roskalavalle kurkatessa paljastuu vain likaisia lautoja ja ehkä jokin hajonnut lastulevykaappi. No, nyt olen päässyt tässä viimeisen kuukeuden aikana tekemään tuttavuutta aarre-roskalavan kanssa. Kuvan sovitusnuken (jalkoineen!) lisäksi olen kantanut työhuoneelle mm. ehjän leikkikehän (erittäin hyödyllinen kapistus ompelevalle äiskälle), ehjän pitkän räsymaton ja 50-luvun hatturasian. Sovitusmadamen sari löytyi eräältä toiselta roskalavalta, sitä on vissiin käytetty verhona haalistumista päätellen, mutta ne tekevät mielestäni kankaasta aikas tunnelmallisen.

Onkohan lukijoiden joukossa kangaspuilla kutojia? Voisiko tämä olla käsin kudottu? En ainakaan keksi miten kultalanka olisi voitu koneella kutoa kankaan joukkoon niin, että lanka kääntyy kuvion reunassa. Tai ainakin yleensä vastaavissa kuvioissa lanka katkeaa kuvion reunassa. Loimi on jotain tekokuitulankaa, aivan ohuenohutta, ja kuteet varmaan viskoosia tai silkkiä, aika löyhäkierteistä.



Vielä lisäkuva koristeellisesta reunasta. Olenkohan koskaan maininnut, että olen suuri bollywood-fani? Löytösari tuo mieleeni Madhuri Dixitin puvun elokuvasta Devdas. Kaahe Chhed moha...

tiistai 5. heinäkuuta 2011

Kesäpäivä maakunta-arkistossa

Tervehdin arvoisia lukijoitani Vaasasta, jossa tutkailen maakunta-arkistoon säilöttyjä Vaasan pitsitehtaan papereita.




Olen aivan huumaantunut 30-luvun kansainvälisestä säpinästä, kun pitsitehtaan kirjeenvaihtoa käydään suvereenisti sekaisin suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Valtamerihöyryt kuljettavat pitsilankoja ja koneenosia maasta toiseen, sähkösanomat ja liikekirjeet sinkoilevat, kireätkin liikesuhteet hoidetaan äärimmäisellä hienostuneisuudella. Jos olisin elänyt 30-luvulla, Vaasan pitsitehtaan konttori olisi ollut suosikkityöpaikkani. Olisin naputellut insinööri Malmlundin sanelemia kirjeitä ja postittanut pitsinäytteitä milloin Ranskan Roubaixiin tai Englannin Nottinghamiin, seuraavaksi taas Suomen etäisimpienkin kolkkien pikkuruisiin osuuskauppoihin.