tiistai 22. toukokuuta 2012

Tervehdys Pietarsaaresta / Hälsning från Jakobstad

 Tutkimusmatka numero kaksi suuntautui Lassfolkin pitsitehtaan takia Pietarsaareen. Ilma on leppeä ja kaupunki tuo mieleeni ehkä Porvoon. Juna oli myöhässä puolitoista tuntia, mutta mitäpä tuosta. Matkustaminen on mukavaa, ja tykkään ravintolavaunussa leppoisasta kahvin hörppimisestä (lohiannosta en kyllä tilaa toiste, tunkkainen hyi!).

 Varhaiskesäinen Suomi kauneimmillaan. Tuomet kukkivat, niityillä lepattelee perhosia ja peltoja äestetään.

 Museoväki otti minut ystävällisesti vastaan, ehdin vilkaista runsasta arkistoa ja pitsimallikirjoja. Lassflokin pitsitehtaasta on laitettu paljon tavaraa talteen, ja sattumalta juuri minun jälkeeni sisään käveli mies, joka toi lahjoituksena laatikollisen pitsitehtaaseen liittyviä painolaattoja! Eli kokoelmat karttuvat koko ajan.


Monta mielenkiintoista valokuvaa ja ihana vanhan paperin tuoksu museon arkistossa.

Entiseen pitsitehtaan kiinteistöön ollaan remontoimassa oppilaitosten kampusaluetta. Rakennuskompleksissa on 4 eri ikäistä osaa, 1910-luvulta 1960-luvulle.

Illalla vielä haastattelin lähes 40 vuotta pitsitehtaalla töissä ollutta miestä. Hämmästytin itsenikin puhumalla ruotsia. Opin valtavan paljon mielenkiintoisia seikkoja. Esimerkiksi samanlainen pitsikuvio puuvillasta ja silkistä vaatii erilaisen reikäkorttimallin, sillä langat on kierretty eri päin, ja jos puuvillan reikäkorttimallia käyttää silkille, tulee vain sotkua. Ajatelkaa kuinka paljon tietoa näillä entisillä työntekijöillä on...

5 kommenttia:

 1. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta!
  Kiva kuva ravintolavaunusta, itse asiassa se näytti tuossa kuvassa tyylikkäältä!
  Onko tuo ikkuna-tuolit-pöytä -kuva majapaikastasi?
  Kunpa joku äänittäisi noiden vanhojen mestarien tiedot ja puheet. Onneksi sinä haastattelit!
  Muistan aina kun kuuntelin tietävän museo-oppaan kertomusta villatehtaan valtavan tietotaidon katoamisesta.
  Tänään ostin kirpputorilta pitsiä. Vertaan niitä kohta kirjasi pitseihin.
  Menestystä tutkimusmatkaasi!!

  VastaaPoista
 2. Rithrin, virkistin ruotsintaitojani Lantlivillä. Tykkään lehden muotijutuista, vaikka monomaanisten jyräsisustajien haastattelut välillä ahdistavatkin...

  Kirsti, kiitos kannustuksesta! Tuolikuva on Pietarsaaren museon kansliasta. Sieltä olisi pitänyt ottaa enemmänkin kuvia. Paikka oli kuin Indiana Jonesin toimisto; kuivattuja krokotiilinnahkoja seinillä ja talvisodan aikaisia raketinheittimen ammuksia hyllyillä ym ym.

  VastaaPoista
 3. Ainiin, autan mielelläni pitsien identifioinnissa, jos tulee tenkkapoo!

  VastaaPoista
 4. Täytyypä päästä Pietarsaaren museon sisustuksia ihailemaan!

  Kiitos kanssa täsmennyksestä, nuo koltut näyttivät niin kivoilta että menen ehkä etsimään kyseistä lehteä.

  VastaaPoista