sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

Pitsihätä - ideoita kaivataan!

Monta vuotta sitten pääsin käymään Suomen viimeisessä pitsitehtaassa Mäntsälässä. Anneli ja Tommi Jyrän tehtaasta on kirjoitettu mm. Maalla-lehdessä.Mäntsälässä asuva Peikonpojan Päivi soitti minulle: Jyrät aikovat lopettaa toiminnan (ymmärtääkseni Anneli Jyrä aikoo jäädä eläkkeelle). Jatkajaa tehtaalle ei ole löytynyt. Suuri vaara on, että koneet myydään romumetalliksi ja mitä upein tekniikka menee haaskuuseen.

Nyt tarvitaan ideoita! Mitä kannattaisi tehdä, että pitsintuotanto saadaan jatkumaan tai ainakin koneet johonkin talteen? Minulla ei ole takataskussa niin paljoa ylimääräistä, että pystyisin perustamaan tuosta vain oman tehtaan, muuten kyllä ostaisin vempeleet heti ja palkkaisin koneinsinöörin tms. niitä käyttämään...

10 kommenttia:

 1. Tuli äkkiseltään mieleen yhteisörahoitus. http://www.mesenaatti.me/ Siitä oli juuri muistaakseni kuningaskuluttajassa juttua. Voisi olla yksi tapa pelastaa koneet. Julmaa olisi niitä romuraudaksi joutua myymään. :/

  -Henna.M.J.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta! Pitää tutustua mesenaatti-palveluun, itse kuulin siitä vain kun Huili-lehti haki rahoitusta sitä kautta (ja saikin).

   Poista
 2. Saisiko tehdasta pyörimään jonkinlaisella osuuskuntasysteemillä?

  Jos ei jatkaminen onnistu, voisi tässä olla hyvä tilaisuus perustaa haaveilemasi pitsimuseo. Olen käynyt Verlan pahvitehtaalla, ja paikka on kyllä jäänyt lähtemättömästi mieleen. Näen heti tämän pitsitehtaan museoituna ja Peikonpojan putiikin samoissa tiloissa. Ja ehkä jotain muutakin käsityöläistoimintaa. (Eikös ideointivaiheessa kaikki ideat olletkin sallittuja?)

  Tsemppiä pelastustöihin!

  solveig

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitsitehdasmuseo... Ruotsissakin on, miksi ei siis meilläkin!
   hankaluutena on, että tilat on laitettu myyntiin ja kai myytykin jo, koneet pitäisi kuljettaa johonkin toiseen paikkaan. Selvitän tätä tarkemmin! Mäntsälästä kyllä luulisi löytyvän jokin tasalattiainen halli, minne tehtaan voisi kokonaisuudessaan siirtää.

   Poista
 3. Minkälaisissa summissa liikutaan? Täälläkin olisi mielenkiintoa mutta ei varoja. T. Atelier Kringelblumman Marketta Palo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä vielä edes hintaluokkaa, mutta peikonpojan Päivi on lupautunut kysymään asiasta! Laitan heti uuden postin, kun tiedän tarkemmin - ihan mahtavaa, jos muitakin kiinnostuneita löytyy!!

   Poista
  2. Kiinnostusta hyvälle asialle on. Muutamia tuhansia pystyy sijoittamaankin, jos sinne saa mahdollisesti pientä työtilaa tms.

   Poista
 4. Mistähän tästä saisi lisää tietoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivi Brunou perusti Pitsitehdasprojekti-nimisen Facebook-ryhmän, jossa alamme kehittää toimintasuunnitelmaa!

   Poista
 5. Sattumalta seikkailin tänne. Toivottavasti pelastusprojekti saisi onnellisen lopun. Olin itse silloin pari vuotta sitten käymässä tehtaalla ja ne koneet olivat kerrassaan lumoavia (voiko koneista sanoa niin?)

  VastaaPoista