lauantai 3. tammikuuta 2015

2014 vaatehankinnat ja -kulut

 Kuppi teetä ja katsahdus menneeseen vuoteen.

Pidän läppärilläni listaa, johon tunnollisesti päivitän vaatehankinnat. Täydellisen läpinäkyvyyden nimissä julkaisen listan totuudenmukaisesti, vaikka se ei ole mitenkään imarteleva. Kommentit suluissa ovat selityksiä (ja selittelyitä) ja kursiivilla on merkitty korjautus- tai pesetyskulut. * on uutena ostettu vaate, muutoin käytettynä hankittu tai teetetty tai itse ommeltu. Siniset erityisen onnistuneita hankintoja, mustalla merkityt keskinkertaisia, punaisia kadun.

Tammikuu kierrätysasusteiden kuu
Ruskea huopahattu kierrätyskeskuksesta 6,5 e (käytössä kävelypuvun kanssa, viimeksi tänään)
Mustat mokkakäsineet Rutuurouva 38 e (valitettavasti nahka oli hapertunutta ja hajosivat pian, plääh)
Tekokukkakimppu divarista 2 e (käytin keväällä paljon, mutta kastuttuaan sadekuurossa menetti ryhtinsä ja lahjoitin sen Pikku Onnettaren leikkeihin. Hinta ja toteutunut käyttö ihan linjassa, en kadu.)
Sukkahousut UFF 2 e
* Kristallikaulakoru Palonista 34 e
Itse tein 2 kaulakorua, aikaa sitten hankituista helmistä

Helmikuu vain yksi ostos ja sekin hyödyllinen
Harmaanruskeat vintagekäsineet tukhomasta 15 e (toinen valitettavasti kadoksissa, nyyh!)

Maaliskuu sukkahousuja ja kangasälyttömyys
* Mustat  puuvillasukkahousut 35 e
* Harmaanruskeat villasekoitesukkahousut 38 e
* Kankaita City Mode 100 e (<< laatuompelimon kangasvaraston loppuunmyynti, lähti ihan lapasesta, koitan välttää jatkossa vastaavia hullaantumisia. Ostin mm. sekapäisyydessäni leopardi- ja seeprakuvioon kudotun sinänsä ihan laadukkaan villasekoitekankaan, joka sopisi Lenita Airistolle mutta ei minulle, ääh... )

Huhtikuu paljon hankintoja, skaala täysin epäonnistuneesta megahyödylliseen
* Sporttiliivit Stokkalta 78 e (pitkään tekeillä ollut hankinta, onnistui hyvin)
Runkopuvun pesetys 30 e
Mustien kävelykenkien korkolaput 17 e
* Harmaat puuvillasukkahousut 15 e (kuluivat puhki nopeasti)
* Pitsinen hiuskoriste Willatar / MadeByHelsinki 35 e (pitsiä iih aah pim pom, mutta sentään jonkinverran tullut käyttöön)
Pilkullinen sininen kotelomekko ja jakku 40 e (loistohankinta, toiveet jopa ylittänyt siisti kesäasu)
Tummansininen talvitakki FB:n vintagekirppisryhmästä 35 e (täysin väärän kokoinen -> poistettu kierrätykseen)
Vaatevaihtojuhlista sinivihreä mekko + jakku, silkkihuivi, 0 e (mekko odottaa edelleen suurennusta ja huivikaan ei ole tullut käyttöön, ei siis kovin hyödyllisiä hankintoja!)
Pitsipainatuksinen kuparikoru lahjana ystävältä 0 e

Toukokuu pöksyjä ja vintagekoristuksia
* 3 kpl alushousuja Peau ethique 67 e (haluan lisää silkkisiä, ne ovat supermiellyttävät)
Hattuverkko (ruskea), hattuneula, beige silkkikukka Play It Again Samista 22 e (hattuverkko  juhlistaa asun kuin asun kampaukseen tai hattuun tökättynä)
Korvikset ja sinivihreä kesäinen paita-asia siivouspäivästä 9 e (korvikset poistettu kierrätykseen, paita-asia yöpukuna ja kotiasuna)
Tuunasin vanhasta miesten hatusta coctailhatun (jota ei ole tullut käytettyä - poistouhan alla)
Ompelin alushousut (viskoosisifongista ja pitsistä, todella söpöt vanhanaikaiset pöksyt!)

Kesäkuu kenkäkuu
Mustien kenkien huolto 17 e
Keltaisten kenkien huolto 44 e
* Punaiset Repettot Nina's 195 e (kalliit, mutta sopivat kesäpuvustossa miltei kaikkeen ja kestävät toivottavasti yhtä kauan kuin edelliset samanmerkkiset)
Ompelin kaksi mustaa hiusnauhaa

Heinäkuu ompeloosi iski
Ompelin pitkän tylli-pitsi-mekon

Elokuu ilmaistavaraa ja hyötyostoksia
Sain ystävältä ruskeanharmaat pitsihousut (kotiasun osana oikein söötit)
* Kolmet alushousut Lindexiltä 14 e (kirjoitin "sakkona" Lindexille ja kyselin vaikeita)
Mustat kävelykengät vaihtobileistä 0 e (tosi hyvä hankinta, märän sään vakkarikengät jos en halua käyttää kumisaappaita)
Söpö kangaskassi vaihtobileistä 0 e
Ulkoilutakki Fidasta 17,60 e
Ruskeat "oopperamittaiset" säämiskäkäsineet FB:n vintagekirppikseltä 40 e (en ole käyttänyt – yllätys, yllätys, kun juhlatanssiaisia osuu kohdalle niin vähän. Mutta ostokatumuksen sijaan olen vain onnellinen, että on olemassa jotain näin kaunista. Ihastelen huokaillen käsinommeltuja napinläpiä ja epäilemättä jätän käsineet käyttämättöminä Pikku Onnettarelle perinnöksi. Hei, keksin! Lupaan myydä nämä käsineet, jos en vuoden 2015 aikana keksi niille yhtään käytönaihetta!)

Syyskuu, kangaskuu
Sain valmiiksi beigen silkkihuivin (yksivärinen ja oikein käytännöllinen, päärmäsin käsin)
* Silkkineulosta Eurokankaasta alusmekkoa varten 30 e (toistaiseksi tekemättä, mutta toivo elää)
* Sifonki Eurokankaasta 8 e (hullutus, varoisit nainen kangaskauppoja!!)
* Valkea silkkivilla huiviin samasta paikasta 30 e (niin syötävän ihana kangas ja tämän päärmäämisen olen sentään aloittanut)
Kierrätyskeskuksesta punaruskea villakangas  4 e (no comments)

Lokakuu rahanmenon kuu
Harmaat käsineet FB:n vintagekirppisryhmästä 7 e (paljossa käytössä)
* Rintaliivit, sukkanauhaliivit ja sukat 45 e
* Musta silkki-villa-aluspaita Tam-silk 30 e (hyvin miellyttävä yllä, ja vaikuttaa pesunkestävältä. Voin suositella!)
* Pitkikset ja aluspaita Tam-Silk (Huilin kautta. Tulisipa kunnon pakkaset niin pääsisi testaamaan.)
Hattuneula ja silkkikukka Antik Trianon 55 e (hattuneulat ovat minulle hyödyllisiä, mutta samalla hurmaava ja houkutteleva keräilykohde, ja ehkä niitä nyt alkaa olla tarpeeksi)
Kynähame harmaan jakun kankaasta Aipaette 215 e (Hame: kallis. Siisti kävelypuku matka-asuna: korvaamaton tyytyväisyyden tunne)
* Harmaat ja mustat sukkahousut 52 e (matkaa varten olemuksen siistiytys, alensin parit vanhat puhkikuluneet sukkikset rättilootaan)
Virkattu koriste lahjaksi Huilin Riikalta 0 e

Marraskuun matkalla shoppailin niin hillitysti, että itsekin ihmettelen itseäni
* Posliinikorvikset Göteborgista 40 e (hyvät arkikorvikset)
Rintakoru Amsterdamista kirppikseltä 1 e (kuva alla)

Japaninsaappaiden korjaus 35 e

Joulukuu
* Ystäväni Sanna Kananojan tekemä hopeinen rintakoru 70 e
+ saman sarjan korvikset joululahjaksi (sopivat minulle täydellisesti ja käytössä jo vaikka kuinka monta kertaa)
Vanha vihreä kaulahuivi vanhempien luota 0 e (mätsää vihreisiin käsineisiini)

Yhteensä talouteen on tullut 59 vaatetta tai asustetta (kenkäparit & käsineparit toki laskettu yhdeksi), joista tosin kaksi tuotetta on samantien poistettu, kahdet käsineet tulleet käyttökelvottomiksi ja jokunen sukkahousukin kai jo käytössä kulunut. Varsinaisia vaatteita hankin/sain kahdeksan, joista kaksi (vääränkokoinen talvitakki ja vaihtojuhlista saatu mekko jakkuineen) ei ole päätynyt vaatekaappiini. Sukkatuotteita ja alusvaatteita, siis jatkuvasti kuluvia ja korvattavia määrästä on 18, jatkuvasti häviäviä ja sen takia yhtä mittaa korvattavia käsineitä neljä paria. Yliedustetuinta kategoriaa eli asusteita, hattuja ja koruja peräti 24 (??!!), tosin osa niistä lahjoina saatuja. Asusteiden ym. tilpehöörin määrä on järkyttävä, ilmeisesti kompensoin hillittyä "varsinaisten vaatteiden" hankintatahtia silkkikukilla ja vintagekoruilla. Suosittelisin itselleni Hyvän mielen vaatekaapin lukemista, jos en olisi sitä itse kirjoittanut...

Hankin vaatteita ja asusteita 1253,1 eurolla, ja lisäksi ostin kankaita 172 eurolla. Suutariin ja pesulaan meni 143 euroa. Hankintabudjettini piti olla 1300 euroa miinus viime vuoden japaninereissun ostokset, eli kieltämättä meni rahaa enemmän kun suunnittelin. Määrällisesti suurimpaan ketegoriaan asusteet, hatut ja korut upposi 265 euroa, josta ainakin puolet olisi voinut säästääkin. Kalleimmat hankinnat, punaiset kesäkengät ja harmaa ompelijalla teetetty hame, olivat onneksi vuoden parhaimpien hankintojen joukossa. Monet huonot hankinnat taas olivat halpoja tai jopa ilmaisia. Kangasostoksille olisi melkeinpä pitänyt jättää menemättä, koska en saanut ommeltua yhdestäkään tänä vuonna ostamastani kankaasta mitään. Säästäisin paljon rahaa jos saisin lähetettyä mieheni ostamaan välttämättömät ompelulangat ja kovikekankaat!

26 kommenttia:

  1. Ihana postaus! Olen tehnyt ensimmäistä kertaa omista hankinnoistani myös tiliä, perin opettavaista. :) Hattuharso kuulostaa ihanalta, täytyy tutustua. T. Riikkakp

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Listaaminen on yhä todella valaisevaa sekä myöskin tyrmistyttävää, vaikka teen sitä jo kolmatta vuotta! Hattuharsoa saa muuten tilattua myös netistä (millinery veiling) jos ei tule muuten asiaa Play it again Samiin.

      Poista
    2. Onko hattuharso sama kuin hattutylli? French net? Jos en väärin muista tuota englanninkielistä nimeä.

      Poista
    3. Hattutylli on vaarmaankin aivan sama juttu, french net on minulle uusi termi mutta googlaus tuotti hattuharsoja joten samaa sekin tarkoittaa. Hyvä tietää!

      Poista
  2. Olipas mielenkiintoista! :) Luin kirjasi vastikää ja ajattelin itsekin laatia tälle vuodelle vaatebudjetin. Näin kotiäitinä vaatetarpeita ei juurikaan ole, joten ajattelin kokeilla niinkin tiukkaa budjettia kuin 600 euroa. Josko tuo budjetti pistäisi miettimään mitkä hankinnat ovat todella tarpeita eivätkä vain haluja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 600 euroa ei tosiaan ole kovin paljoa, sillä minulla meni pelkästään alusvaatteisiin ja sukkahousuihin melkein 300 euroa, ja ne kaikki tulivat todella tarpeeseen. Mutta jos on hyvä vaatevarasto pohjana, eikä tosiaan suuria hankintoja edessä, niin kuudellasadallakin varmasti pärjää (kunhan välttelee tarkoin kaikenlaisia hupiostoksia).

      Poista
    2. Juu, mulla on juurikin menossa pienoinen kulukuuri kun olen aiemmin tuhlaillut hiukan liikaa. Yritin miettiä kaikki mahdolliset tilaisuudet mihin mun pitää tämän vuoden aikana osallistua ja totesin, että multa löytyy vaatteet kaikkeen... Muuten käytän lähinnä koti- ja ulkoiluvaatteita eikä niidenkään osalta juuri uusimistarvetta ole. Mutta katsotaan.

      Poista
  3. Kiitosta vaan valaisevasta ja rehellisestä postauksesta. Kirjasi innoittamana aloitin oman P333 marraskuun lopulla,
    täältä
    löytyy ensimmäinen väliaikaraporttini mm. silityksen ihanuudesta ja vaikeudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiittämästä! Rehellisyys nolottaa, mutta on luullakseni pitkällä tähtäimellä hyödyllistä :)

      Minä itseasiassa pidän silittämisestä, mutta ymmärrän hyvin silitysproblematiikan yhdistettynä vaatteiden liikamäärään. Linkitin muuten Hyvän mielen vaatekaapin FB-sivulle kirjoituksesi aamuravauksen vähenemisestä!

      Poista
    2. Huomasin että olit sen ravaus-postauksen linkittänyt, kiva juttu! Onko suunnitelmissa, että kirjasi ilmestyisi myös englanniksi tai saksaksi? Mitään vastaavaa ei ainakaan saksaksi ole saatavilla. Uskon että lukijakuntaa kyllä löytyisi.

      Poista
    3. Kunpa löytäisinkin kustantajan englanniksi tai saksaksi! Se olisi mahtavaa. Puhu vain siellä kaikille tuttavillesi, kuinka hyödyllinen HMV on, jos se kantautuisi kustantamojen korviin :)

      Poista
  4. Ihana ja hauska päivitys, kiitos rehellisestä postauksesta!
    Pidin siitä, että listasit myös vaatteita (?) varten ostettuisiin kankaisiin kuluneet rahat ja toteutuneet työt. Se tuo lisää näköalaa ja tuntuu nii-iin tutulta... Olisi mielenkiintoista nähdä kuinka päärmäsit huivit ja millainen oli lopputulos :)
    Mutta mikä ihme on hattuneula ja miten sitä käytetään :o ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos tästä on hupia lukijoille, itse olen lähinnä typertynyt :D

      Huiveista voisinkin joskus kirjoittaa valmiiksisaatettujen ompelutöiden teemalla, ja hattuneulat ansaitsevat oman postauksen myös. Mutta lyhyesti sanoen hattuneula on teräväpäinen keppi, jolla hattu ankkuroidaan päähän hiusten ja hatun läpi työntäen - toimii vain jos on nuttura tai muu kiinnitetty kampaus. Oikein hyödyllinen kapine tuulisessa helsingissämme, ja tekee (kun niissä on koristeellinen toinen pää) pipostakin "puetun" näköisen.

      Poista
  5. Kiintoisa postaus ja inspiroi kokeilemaan samaa! Olen yllättynyt, kuinka vähällä olet rintaliivien kanssa pärjännyt, minulla kun niihin uppoaa aina satanen per laaki.

    Surukseni olen todennut kangaskaupoilla käynnin samankaltaisen vaikutuksen. Katumusharjoituksena en käy kangaskaupoissa ja ompelen varastojani pois. Onneksi itsellä ja lähiympäristössä on lapsia, ettei tarvitse ommella itselle vaatteita, joita ei kuitenkaan tulisi valittua kaappiin.

    Tuo nappiostosten arviointi oli erityisen mielenkiintoinen. Ja suutarikäynnistä pitäisi kyllä tulla mulle ensimmäinen tämän vuoden kulu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sain sekä rinta- että sukkaliivit Funkyladyn alesta, mutta kokonaishinta vaikuttaa kyllä yllättävän halvalta - olenkohan unohtanut jotain tai merkinnyt väärin?

      Lapsi on erittäin ihana ompelukohde, koska uusia vaatteita oikeasti tarvitaan koko ajan. Itselle ompelut onkin jääneet minimiin, vaikka suunnitelmia piisaa. Tämän vuoden projektina olkoon silkkineulosalushame, se olisi tarpeellinen.

      Olen iloinen jos muutkin ylöskirjaavat vaatehankintansa ja vielä julkaisevatkin ne, niin ei tarvitse itsekseen paljastella!

      Poista
  6. Mielenkiintoista! Miekin voisin yrittää kirjata ylös vaate- ja kangashankinnat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Se on sekä mielenkiintoista että hyödyllistä.

      Poista
  7. Kommentoin jo mahdollisesti, mutta ehkä kommentti meni bittitaivaiseen. Ostimme hieman erilaisia asioita, minä enemmän arkivaatteita ja sinä asusteita ja kankaita. Budjetti on silti samankaltainen.
    Hyvää vuoden jatkoa, Heidi

    http://365morelife.com/2015/01/06/vaatebudjetti/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos linkistä, mielenkiintoista nähdä mitä muut ovat hankkineet (siis muutkin, jotka koittavat parhaansa mukaan ostaa vaateita käyttöön eikä vaan ostamisen takia).
      Kyllä tässä useamman vuoden kokemuksella tulee siihen johtopäätökseen, että n.1300 euroa minulla menee vaatetukseen vuodessa, hankki sitten hölmöyksiä taikka hyödyllisyyksiä. Mutta tänä vuonna ajattelin aloittaa projektin, jossa 1300 eurosta käyttämättä jääneet rahat säästetään, ja sitten kun rahaa on tarpeeksi menen ja teetän itselleni maailman hienoimmat korkkarit!

      Poista
  8. Erittäin kiinnostava postaus. Mä voin lohduttaa sua että vaikka budjettisi ylittyikin vähän niin mielestäni hankittujen asioiden määrä on vielä aika kohtuullisessa.
    Jos olet yhtään seurannut omaa Kierrätyskeiju-projektiani viimevuonna niin minä olen tehnyt kyllä hankintoja paljon enemmän, enkä edes laskenut omaani kankaita saati korujakaan mukaan. Olkoonkin että rahaa olen saattanut käyttää ehkä vähemmän kuin sinä. Ei se kumminkaan poista faktaa että tavaran määrä on lisääntynyt.
    Jäin mietiskelemään noita hajonneita mokkakäsineitä, olivat mielestäni aika hintavat jos nahka oli jo ostaessa huonokuntoista. Vai eikö se näkynyt päällepäin? Kurjaa kuitenkin että eivät kestäneet.
    Listan pitäminen on kyllä varsin valaisevaa ja tietysti siinä pitää olla itselleen rehellinen, eihän siitä muuten ole hyötyä kenellekään, kaikkein vähiten just itselle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tämä hankitun tavaran määrä ole mitään verrattuna aikaisempiin aikoihin, mutta kyllä minä vähän ihmettelen itseäni. Mokomakin olevinaan kohtuullisuusprofeetta raahaa kotiin hattuneuloja ja rintarosseja selkä vääränä...

      Käsineistä hajosi peukalot - muutoin nahka vaikuttaa olevan kunnossa, mutta peukaloton käsine on aika turhake. Jemmassa ne kumminkin ovat, jos keksisin jonkun korjausidean. Hinta oli kova joten kyllä olisin suonut niiden kestävän, mutta vanhojen nahkakäsineiden kanssa on välillä tälläistä arvaamatonta.

      Poista
    2. Joo, mä en pidä itseäni profeettana kierrättämisessä tai muussakaan, mutta kyllä itselläkin vähän hirvitti tuo hankittujen vaatteiden määrä vaikka suurin osa niistä oli kuitenkin ihan tarpeeseen tehtyjä hankintoja (ei siis pelkästään heräteostoksia). Mutta on se kuitenkin iso parannus siihen mitä on aiemmin ollut ja sekin on mielestäni oikein hyvä se.

      Ehkä voisit tehdä käsineisiin uudet peukalot jos sopivaa nahkaa löytyisi. Vanhoissa käsityölehdissä on useammankin kerran tullut vastaan käsineiden kaavoja.

      Poista
  9. Kiinnostavaa, kiitos tästä! On se kuule aika kiva jos kohtuullisuusprofeettoina eivät toimi pelkät askeetikot ;)

    Olet löytänyt hurjan paljon hyviä juttuja käytettyinä, innostavaa. Mun pitäisi tsempata tässä asiassa. Hyvä idea myös merkitä erityisen onnistuneet ja erityisen epäonniset ostokset. Se on itse asiassa hyvin valaisevaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, käytettynä ei mulle ole mikään vaiva löytää hauskoja ja käyttökelpoisiakin asioita. Niitä löytyy aivan liikaakin... mutta siis käytettynä saa sellaista laatua halvalla, että uutena jos kaiken hankkisi vastaavaa laatua, niin budjetti tuplaantuisi.

      Poista
  10. Saaran blogista eksyin ja jään lukijaksi. Tämä oli mielenkiintoinen ja sn verran ja inspiroiduin että listasin meidän perheen tämän kuun vaatteet ylös.

    Itse ommelluille ajattelin laittaa hinnaksi suurin piirtein ompelutarvikkeiden hinnan - kankaita haalin muuten vain mutta niistä teen välillä muutenkin. Joten ehkä tuo on paras laskutapa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa! Minä en ole laskenut lapsen vaatteiden hintaa, ne kun tulee yleensä hommattua välttämättömyyden pakosta. Tosin ehkä tässäkin asiassa voisi paljastua ties mitä, jos sitä alkaisi tarkkailla! Olen laskenut vain ne kankaat, joista aion tehdä itselleni jotain, ehkä siis eräänlaista fuskaamista, mutta mikään muu hankittava tavratyyppi ei saa minua kehittämään yhtä paljon "sitten kun" ja "jos vaikka" -tapaisia höpöajatuksia.

      Poista