tiistai 3. helmikuuta 2015

Hattuneulat

  
Pari postausta sitten tuli puhetta hattuneuloista. Tässä kokoelmani, vasemmalta oikealle
1. Jane Marplen hattuneula, jota käytän tosin lähinnä koruna. Se somistaa pipon enemmän "hattumaiseksi". Ainoa uutena ostettu, muut ovat vähintäänkin vintagea jos eivät peräti antiikkia.
2. Play it again Samista ostettu puupäinen hattuneula.
3. Petit Trianonista ostettu hattuneula, en tiedä mitä materiaalia koristepylpyrä on.
4. Jostain antiikkiliikkeestä ostettu pitkä hattuneula, luultavasti myöhäiseltä 1800-luvulta tai varhaiselta 1900-luvulta, koska silloin hatutu olivat niin isoja että tuollaisia kamalia tikareita tarvittiin niiden paikallaan pysyttämiseen. Tämän suojus on hukkunut, mutta onneksi Jane Marple-neulan suojus sopii tähänkin.
Alla hattuharso, joka glamoroi (tai höpsentää) asun kuin asun supertehokkaasti.

 Hattuneulaa voivat käyttää he, jotka pitävät hiuksiaan jollain tavoin kiinni. Se pistetään hatun läpi ja ankkuroidaan hiuksiin. Sidotun kampauksen vaatimuksen takia se melko lailla hävisi 1900-luvun lyhyttukkaisina aikoina. Koen hattuneulan erittäin hyödylliseksi kapineeksi sellaisten hattujen kanssa, jotka muuten lentäisivät tuulisessa Helsingissämme päästä.

60-luvun ruskea huopahattu päässäni väärinpäin, se kun ei muuten istu nutturapään päähän. Se näyttää paremmalta, jos muistan tehdä etuhiuksista tötterön, joka täyttää rusetin alla olevan "hyppyrin". Huomatkaa muuten Aarrekorun hopeiset korvakorut ja rintakoru!

5 kommenttia:

 1. Rakastan hattuneuloja! Niitä olisi mahtava nähdä kaupungillakin enemmän, plus Reykjavíkin hentoon Atlanttituuleen ne taitavat olla ainoa vastaus.

  Voisikohan "pylpyrä" olla bakeliittia? Jos se on muovimaista, mutta jotenkin ei-niin-halvan oloista, kiiltävämpää, niin se mahdollisesti on sitä. Sitä käytettiin paljon mm. kampoina ja korun osina muiden käyttötarkoitustensa lisäksi. Bakeliitti oli muovin esiaste, joka nykyään on melkein jäänyt pois, koska muovi on moninkertaisesti halvempaa valmistaa (harmi, sillä bakeliitti on kovin kaunista).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, bakeliitti saattaisi olla pylpyrän materiaali! Hattuneuloja löytää välillä todella halvalla, koska niitä ei monikaan käytä. Suosittelen yleisen turvallisuuden kannalta sellaisia, joissa on suoja piikin peittona. Sitäpaitsi monissa maissa on säädetty aikoinaan lakeja jotka kieltävät hattuneulat ilman suojakappaletta julkisilla paikoilla, eikä näitä lakeja ole välttämättä koskaan kumottu!

   Poista
 2. Mistä niitä käytettyjä hattuneuloja voi ostaa? Minä olin tammikuussa Helsingissä katsomassa balettia ja oopperan kaupasta ostin sellaisen strassietana hattuneulan. MInulla ei hattu päässä muuten pysy ja pitää miettiä, että survooko nutturan hatun sisään vai ulkopuolelle ja sitten saa neulalla hyvin naulattua päähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huuto.netissä näyttäisi olevan ihan kelpo valikoima: http://www.huuto.net/hakutulos?words=hattuneula&search-button=Hae - tosin osassa ei ole suojusta. Juuri nutturan ja hatun yhteiselo vaatii hattuneulaa, muutoin nuttura puskee hatun pienimmästäkin yllytyksestä pois päästä!

   Poista
 3. Kiitos vinkistä! terv. nutturapää

  VastaaPoista