sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Kevätmuodin ja lehdistön pitsikatsausSelailin kassajonossa uusinta Oliviaa, ja kun silmäni osuivat pitsiaiheiseen juttuun niin ostin sen kiinnostuksesta. En tiedä hämmästyttääkö vaiko ilahduttaako enemmän pitsin pitkäkestoinen suosio muodissa. Tänä kesänä jälleen muodin aallonharjalla havaitaan jälleen pitsikuohua, ihanaa! Kööpenhaminassakin suorastaan imin silmilläni tavaratalojen monipuolisia pitsivaatevalikoimia (näyte yllä, taisi olla Style Butler -niminen merkki).


Ilahduin Olivian kesämuotijutun informaatiosisällöstä. Todellakin arvostan, että lehti pyrkii valistamaan lukijoita muustakin kuin siitä että vihreä toppi maksaa 45 e tms.

 Pitsitietous voisi tosin olla parempaakin. Part Twon pitsipaita ei ole kudottu, vaan kirjottu/ommeltu. Kuviot muistuttavat käsin nypläystä yhtä paljon tai vähän kuin mikä hyvänsä koneommeltu pitsi, siis eivät juurikaan. Alareunan pitsinäytteet ovat hurmaavia, mutta asiavirheet eivät. Polyamidi ei anna kankaalle venyvyyttä. Se venyvä juttu on polyuretaani eli elastaani. Jos musta pitsi todella tulee Italiasta, se on uutta tietoa minulle – tasan samaa pitsiä ainakin varmasti tehdään Englannissa (Pariisissa meinasin ostaa juuri tuota pitsiä kangaskaupasta, mutta tulin toisiin aatoksiin – osoitus uudesta henkistyneestä ja askeettisuutta hipovasta mielenlaadustani). Antaako jäykkä ja paksu lanka pitsille perinteisen tunnun on kovasti makuasia... vanhat pitsit tuppaavat olemaan sirompia kuin nykyiset. Kuviot eivät yhdisty silloin viimeisimmässä näytteessä, jossa niin lukee, vaan toisiksiviimeisessä.

Lyhyesti sanoen, suunta on Olivialla oikea, mutta pyytäkää tästälähin pitsijutut esim. minulta :)

Kuvat ovat aivan ihania, tämä Minnan mekko lautalattialla esim kertakaikkiaan puoleensavetävä!

Pitsin laatu on asia josta kyllä soisin puhuttavan enemmänkin, kaikkine virheineenkin juttu on oikealla asialla. Esim. olin kyllä melko närkästynyt siitä, että Sandin pitsipusero (jotain 200 e) oli aika kököä polyesteripitsiä ja vielä varsin ronskisti vaan saksittu:

Bloggers Inspiration Day -tapahtumassa taasen näin BikBokin pitsipaidan, jonka hinnasta en tiedä, mutta käsittääkseni jonkinsortin halpaketju on kyseessä.


Varsin sievää, tiheästi kirjottua puuvillaista koneommeltua pitsiä. En siis yhtään tiedä kyseisen firman eettisyydestä tai mistään muustakaan, mutta ainakin ovat saaneet aikaan paljon Sandia parempilaatuisen pitsipaidan.6 kommenttia:

 1. OU NOU! Pahoittelut virheistä. Onneksi pidit sentään kuvista, ja olit virheiden suhteenkin meille varsin armollinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitsit ovat kieltämättä aika esoteerinen erikoisala, johon perehtyminen vaatii jonkilaista hurahtamista.

   Joka tapauksessa arvostan vilpittömästi ja suuresti sitä, että esittelette eri pitsityyppejä ja muutenkin vaatteita materiaalin kannalta – Kiitos siitä! Toivottavasti tuo näkökulma yleistyy!

   Poista
 2. BikBok on halpamuotiketju, jolla on jokunen liike Suomessa (esim. Forumissa taitaa olla). Oma rajoittunut kokemukseni BikBokista on, että siinä missä vaikkapa H&M:n laatu on välillä erittäin kestävää ja välillä ihan käsittämätöntä shaibaa aika tasaisesti jakautuen, BikBok osuu useammin sinne kestävän vaatteen puolelle. Eettinen epäilyttävyys lienee molemmilla samaa luokkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löysin sinisen pitsipaidan BikBokin norjankielisistä sivuilta (en tiedä miksi ohjauduin sinne), ja hinta oli jotain 30 e. Eli melkein 10 kertaa halvempi kuin Sandin versio...

   Poista
  2. Jep. Näinä hinnan ja laadun korreloimattomuusaikoina tämä herättääkin vielä yhden ettisen kysymyksen lisää: jos on vaihtoehdot A ja B, joista A on täysin epäilyttävän halpa mutta laadukas ja B hintava (joka antaisi ymmärtää että tekijälle on maksettu kohtuullisesti) mutta laadultaan epäkelpo, niin onko pahempi ostaa riistotuotettu mutta mahdollisesti pitkään kestävä tuote kuin eettisemmin tuotettu mutta paljon nopeammin ympäristöä kuormittavaksi jätteeksi muuttuva tuote...

   Poista
  3. Jos motiivi vaatteen ostamiseen on kunnossa (aito tarve siis) niin paras laatu voittakoon riippumatta muista seikoista. Hinnastahan nyt ei voi päätellä mitään siitä paljonko ompelija on saanut, ikävä kyllä.

   Tosin tuo Sandin polyesterituraus on pallollamme meitä kaikkia kauemmin, jos ei joudu polttouuniin. Prr!

   Poista