keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Hesari, #kiertotalous ja Kotivinkki
Oma naama isolla Hesarissa, melko vaikuttavaa :D lehti vaan pääsi käsilaukussa runttaantumaan.
Toivottavasti vain jutun lukijat eivät kuvittele, että tämä otos kuvastaisi tarkasti vaatekaappini sisältöä ja pukeutumistani. Narulla roikkuvista vaatteista kolme on ei-ihmistenilmoilla yleensä esiintyviä, ainoa "julkinen" on beige neule. Se taasen oli tänäänkin ylläni, ruskean jakkupuvun kanssa. Kainon villapöksyt ovat ihanan lämpimät, mutta tätä julkisuutta lukuunottamatta lämmittävät takamustani katseilta piilossa.

Aiheeseen liittyen olin tänään Sitran ja Suomen tekstiili ja muoti ry:n järjestämässä tekstiilin kiertotalousapahtumassa. Tapahtumassa sai ensinnäkin maukkaan aamiaisen (olenhan jo kehunut Sitran tarjoiluja?) ja pääsi tapaamaan tekstiilin uudelleenkäytön ja kierrätyksen parissa toimivia ihmisiä. Monet olivat jo tuttuja entuudestaan, mutta tutustuin myös uusiin yrittäjiin ja sain kuulla ulkomaisista kiertotaloushenkisistä yrittäjistä. Mieleen jäi Dutch aWearness, joka lupaa tekevänsä täysin kierrätettäviä työvaatteita. Materiaali on laadukas polyesteri, joten keston pitäisi olla hyvä, ja kierrätys uusiokuiduksi laadun romahtamatta onnistuu.
Positiivista somehuomiota saanut juttu kauppakeskuksen tekstiilinkeräyspisteestä (kolme lootaa: merkkivaatteet myyntiin emmy.fi-palveluun, josta saa itselle rahaa, käyttökelpoiset muut vaatteet Hope-yhdistykselle ja tekstiilijäte Dafecorille, organisoija L&T) on esimerkki sellaisesta yhteistoiminnasta, jota tarvitaan tekstiilin kierron parantamiseksi. Kolme aivan erillistä toimijaa on tavoitettavissa samasta paikasta, jolloin tekstiilin kierrättäminen oikein on tavalliselle normaalilaiskalle kuluttajalle helppoa. Jos pitäisi viedä kolmeen eri paikkaan, monelle saattaisi käydä aivan vastustamattomaksi houkutus tuupata kaikki hyväntekeväisyysjärjeställe, toivossa että he sitten lajittelevat ne oikein. Nyt on suht vaivaton yhden käynnin mahdollisuus poistaa taloudesta tarpeeton tekstiili laadusta riippumatta. Jos tämä toimii, ehkä multikierrätyspisteet yleistyvät!

Samaa "useampi toimija samassa paketissa" -ideaa ilmensi kuluttajien juhlavaatteita toisilleen välittävä Vress. Muuten kuluttajat voivat lainailla toisilleen juhlavaatteita ilman välittäjääkin, mutta yhteistyö pesulaketjun kanssa helpottaa hommaa ja motivoi palvelun käyttöön.

Loppuhuipennuksena tuoreimmassa Kotivinkissä myös minä ja minun vaatteeni, Minun tyylini -palstalla. Mielestäni oikein onnistunut kuva keeppikombosta ja myös minusta! Hitsi kun saisi aina oikean valokuvaajan ottamaan kuvat itsestään!!


6 kommenttia:

 1. Mä bongasin sut Hesarista ja hymyilin.
  oli ihana juttu <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos jälleen tarpeellisesta kierrätysinfosta. Mieleeni heräsi tuon emmy.fi-palvelun myötä kysymys, koska heidän sivuillaan Myyjä-osiossa kerrottiin, että heille tarjottujen ompelu / neuletöiden tulee olla ammattimaisesti toteutettuja, niin olisiko sinulla tietoa, missä voisi tällaisia käsitöitään arvioituttaa? Toimiiko jossain jokin lautakunta, koostuen ehkä käsityönopettajista tms., joka arvioi käsityön laatua eli kelpaisiko se ns. ammattimaisesti tuotettuna myyntiin. Olisiko tällainen lautakunta esim. Taitoshopien kautta tavoitettavissa? Emmy.fi-palvelu tietenkin vastaanottaa vain käytettyjä ompelu / neuletöitä, mutta jos saisi virallisen lautakunnan hyväksynnän käsitöilleen, voisi sen todistuksen turvin varmaan tarjota tuoreita käsitöitään (ei siis käytettyjä) muualle.
  Keeppikombosi on rento ja tyylikäs yhtaikaa. Ihana kuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietääkseni mitään virallista käsityötuotteiden laatua arvioivaa lautakuntaa ei ole - jos joku lukija tietää, kertokaa! Jos nyt vertailee omia tuotoksiaan keskitason kaupan vaatteiden siisteyteen ja ompelujälkeen, ja yltää samalle tasolle tai yli, niin silolin jälki on ammattimaista.

   Poista
 3. Ah, hyvä syy käydä kirjastossa!

  Voisitko muuten joskus listata kivoja vaateaiheisia blogeja, joissa voi inspiroitua pienestä vaatekaapista? Huomaan, että ostohimoja voi väistellä, kun saa seurata toisten esimerkillisiä vaatekaappeja. Minulla muuten on yhä ostohimoja. Jos ei ole tarpeita, mieli vain rakentelee niitä.

  solveig

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän niitä ostohimoja tulee, kysymys on vain siitä antaako niiden myös mennä omia aikojaan vaiko tarttuuko niihin.
   Seuraan nykyään todella vähän blogeja, ja nekin ovat yleensä muuta kuin vaateaihetta. Tykkäsin mm. minimamaxima-blogista, mutta se on nykyään korvautunut pelkällä tumblrilla (http://theminimamaxima.tumblr.com/). The Nife (http://the-nife.blogspot.fi/) keskittyy nykyään muuhun kuin ulkoisiin asioihin, ja öö nyt ei tulekaan muita mieleen. Saa vinkkailla!

   Poista