lauantai 23. huhtikuuta 2011

Katen huntu

Olen tässä pääsiäislomilla uhrannut jonkin verran aikaa pähkäilemällä tulevien kuninkaallisten brittihäiden pitsitilannetta. Haluaakohan Kate jatkaa brittimonarkian perinnettä, jossa kotimaan pitsiteollisuutta kannustetaan näyttäytymällä tärkeissä seremonioissa pitsipuvuissa? Ja saako Kate lainata jotakin upeaa vanhaa pitsiä kuninkaallisista pitsikammioista? Suuriin katedraalihäihin ja tulevan kruununperijän morsiamena hänen pitäisi, jos pitsiin haluaa pukeutua, löytää jotain todella upeaa arvopitsiä. Mummon virkkaukset eivät nyt kelpaa.

Viimevuotisissa Ruotsin prinsessa Victorian häissä pitsinkyylääjät saivat iloita yksinkertaisen elegantin mekon parina olleesta perintöpitsihunnusta. Toivon tietysti että Kate seuraisi Victorian esimerkkiä. Brittikuninkaallisten ullakoilla lienee paaleittain upeaa antiikkipitsiä, jota olisi mukava päästä kurkkimaan.

Dianan kuuluisassa hääpuvussa oli kuningatar Marylta perittyä pitsiä ("jotain lainattua"), ilmeisesti vuoden 1911 kruunajaispuvusta irroitettua Bedfordshiren nyplättyä pitsiä. Kuningatar Victorian hääpuvussa ja hunnussa oli Honitonin nyplättyä pitsiä, jota kuningatar Victoria tuntui muutenkin suosivan. Jotkut Katen hääpukua pähkäilleet muotitoimittajat arvelevat Katen puvun olevan kuningatar Viktorian hääpuvun inspiroima, joten on aivan mahdollista että jostain olisi kaiveltu esiin Honitonin pitsiä. Toisaalta, koska käsintehty pitsi teollisuuden alana on menneisyyden hommia, Kate voisi pukeutua vaikkapa Nottinghamin konepitsiin. Näin tuo paljon kärsinyt ja lähes jo hiipunut konepitsiseutu voisi nousta uuteen kukoistukseen kruununperillisen morsiamen häähunnun vetoavulla...

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista pohdintaa.

    En ole tullut ajatelleeksi, että kuninkaallisilla häillä ja niiden pukuvalinnoilla voi olla vielä nykypäivänäkin oikeasti merkitystä juuri esim. tekstiiliteollisuudelle.

    VastaaPoista
  2. Kyllä niillä merkitystä on, kuninkaalliset (nuoret naiset lähinnä) vaikuttavat muotiin ällityttävän paljon. Ja Kate saisi varmasti veriset vihat päälleen, jos erehtyisi tilaamaan hääpukunsa vaikkapa Ranskasta, koska brittiläinen vaateteollisuus luottaa siihen että uusi korkean profiilin kuninkaallinen esittelee maailmalle kotimaansa muotia. Sama pätee tietysti valtionpäämiesten rouviin ja tyttäriin, vaatteilla tehdään politiikkaa ja tuetaan taloutta.

    VastaaPoista