tiistai 22. toukokuuta 2012

Pitsitieteen piperrystä: anakronistinen mysteeri

Kun järjestelin pitsilaatikoitani, törmäsin viiden pitsireunaisen nenäliinan settiin, jotka olen joskus ostanut kirpputorilta. Hieman ryppyinen esimerkki näyttää, että mistään taidekäsityöstä ei ole kyse. Pitsit on ommeltu aika roisisti siksakilla liinan huolittelemattomaan reunaan, nämä ovat varmasti uutenakin olleet todella halpoja.

Outo juttu tässä on se, että reunan pitsi on ihan varhaisimpien pitsikoneiden tuotokselta näyttävää. Olen nyt junassa (matkalla Pietarsaareen haastattelemaan entisen Lassfolkin pitsitehtaan väkeä), eikä minulla ole Pat Earnshaw'n "How to Recognise Machine Lace" -kirjaa mukanani varmistaakseni asian, mutta ilmankin olen melko varma että tämä on "point net"-koneella tehtyä, eräänlaista neulottua verkkoa. Point net -kone oli nykyistä pitsiteollisuutta vallitsevan raschel-konetyypin esiäiti kaukaa 1700-luvun lopulta.

Mutta mitä ihmettä point net-koneella tehty pitsi tekee nenäliinassa, joka on ommeltu kasan siksakilla? Kun point net-pitsejä tehtiin, ompelukoneen keksiminen oli vielä kaukana tulevaisuudessa - varsinkin sellaisen, jolla voi ommella siksakkiakin. Pitsi näyttäisi olevan puuvillaa, jota taas yleensä ei käytetty point net-koneessa 1700-luvulla (vaan silkkiä). Enkä muutenkaan voi uskoa, että tähän vaatimattomaan nenäliinaan olisi käytetty antiikkista pitsiä, edes konetekoista sellaista.

Onko jossain majassa tai vajassa ollut ikivanha point net -kone, jolla joku köyhä perhe on kammennut kokoon halpaa pitsiä halpoihin nenäliinoihin? Vai onko raschel-koneella imitoitu point net -pitsejä? Ja miksi niin olisi tehty, sillä niillä saisi aikaan näyttävämpääkin jälkeä? Pelkäänpä, että tämä mysteeri ei tule piankaan ratkeamaan.

4 kommenttia:

  1. Tarvitaan siis salapoliisin työtä myös!
    2000 luvun puolella oli myös Mäntsälässä jonkinmoinen pitsitehdas.
    Kävin työni puolesta useinkin Mäntsälässä ja siellä kuulin tästä tehtaasta. Kävinkin siellä, mutta kiinnostukseni oli silloin enemmän virkkauslangoissa. Pitsiäkin näin, mutta muistini mukaan se ei houkutellut jostain syystä, vaikka muuten pidin kovastikin pitseistä.

    VastaaPoista
  2. Mäntsälän pitsitehdas on vieläkin olemassa, olen käynyt siellä kerran. Toivottavasti pääsen pian uudestaan, tehtaan omistajilta voisi saada paljon mielenkiintoista tietoa!

    VastaaPoista
  3. ON olemassa yhä vai???? Kiitos vinkistä! Tätä blogia lukemalla oppii niin paljon. Nomineeraus blogawardseihin "paras tietokirjallinen tyyliblogi"?

    VastaaPoista
  4. Paras höyrypäisen intoilijan hyvin pieneen erikoisalaan keskittyvä vaahtoamisblogi...

    VastaaPoista