torstai 20. syyskuuta 2012

Haastattelu

Helena Honka-Hallila, jonka kirjoittama Suomalaista nyplättyä pitsiä on kaikille käsintehdyn pitsin ystäville suositeltava hankinta, suostui ystävällisesti vastaamaan Pitsiblogin haastattelukysymyksiin.

- miten kiinnostuit nyplätystä pitsistä? onko sinulla sukujuuria Raumalla, vai onko kiinnostus syttynyt muuten? Nypläätkö itse?
En on ole kotoisin nypläysseudulta. Olen opetellut nypläämään 1970-luvun puolivälissä, kun sain lahjaksi nypläystyynyn ja kauniisti sorvattuja nypylöitä.


- olet tehnyt useita kirjoja, joissa esitellään käsitöitä tekniikan /
materiaalin mukaan jaoteltuina. Onko joku kirjoissa käsitellyistä tekniikoista sinulle erityisen läheinen?
 Olen kiinnostunut eri käsityötekniikoista, mutta eniten varmaan olen kutonut sekä sekä neuleita että kangaspuilla.

- Tiedätkö, miten Rauman nyplääjät suhtautuivat koneellisesti tehtyyn pitsiin, erityisesti kotimaisiin tehtaisiin? Kokivatko he koneellisen pitsin suoraan kilpailijana, vai käsittivätkö käsin nyplätyn pitsin erityyppiseksi tuotteeksi kuin koneellisen?
Konepitsit olivat edullisen hinnan takia selvä kilpailija nyplätylle pitsille 1800-luvun lopulla. Nyplätyn pitsin aitoutta konepitsiin verrattuna yritettiin tietenkin korostaa, mutta asiakkaat olivat samaan tapaan "hintatietoisia" kuin nykyisinkin.


- minkälainen koulutus / opinnot ovat johtaneet sinut tutkimaan käsitöitä?
Olen kansatieteilijä ja minulla on jotain käsityöalan koulutusta, mutta enemmänkin olen vuosien kuluessa harrastanut käsitöitä ja ollut kiinnostunut vanhoista tekniikoista.


- mitä vinkkejä tai neuvoja haluaisit antaa pitsejä perineille tai kirpputorilta löytäneille? Miten erottaa arvopitsit bulkkituotteista?
Mitään karkeata neuvoa siitä, miten käsintehdyn pitsin voi erottaa ei voi antaa. Tekniikat pitää tuntea.

- löysitkö kirjan kirjoittamisen myötä nypläyshistoriasta mielenkiintoisia
persoonallisuuksia?
Esiin voisi nostaa vaikka ensimmäisen raumalaisen pitsitaiteilija Karoliina Wahlbergin, joka sommitteli itse pitsejä.

Kiitos, Helena! Toivotan menestystä ansiokkalle kirjalle, joka jo silkan kauneutensa puolesta on huomionarvoinen, puhumattakaan sen tietosisällöstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti