lauantai 29. syyskuuta 2012

Plauenin koneommeltu pitsi / Plauen chemical lace


Viestittelin nypläyskirjan tehneen Helena Honka-Hallilan kanssa pitseistä. Sain häneltä kuulla, että ensi vuonna Rauman pitsiviikoilla on esillä Saksan Plauenin koneommeltua pitsiä (tuo murheenkryyni pitsityyppi, jolle ei ole kunnollista suomenkielistä nimeä. Englanniksi chemical lace, saksaksi Ätzpitze, ranskaksi dentelle chimique jotka viittaavat pitsin kemialliseen valmistustapaan. Tekstiilitieteellinen virallinen nimi on "katoavalle pohjakankaalle tehty kirjonta", mutta pitsiä hameenhelmaan haeskeleva kuluttaja ei varmasti taivu lausumaan tuota sanahirviötä. Oma ehdotukseni on koneommeltu pitsi. Yksi vaihtoehto voisi olla sulatuspohjapitsi. Pitsikirjan kirjoittamisen aikaan soitin kielenhuollon palvelevaan puhelimeen, ja siellä sanottiin, että ainakaan "kemiallinen pitsi" ei nimitykseksi sovi.)

No jokatapauksessa. Plauenissa kukoistaa edelleen laadukkaan koneommellun pitsin ja kirjotun tyllipitsin tuotanto. Ylläoleva kuva on Helena Honka-Hallilan matkaltaan hankkimasta hurmaavasta tyllipitsistä (kirjonta tehdään samoilla koneilla kuin koneommellun pitsin tapauksessa). Plauenissa on myös pitsimuseo.

Katseltuani muutamia plauenilaisia pitsifirmojen nettisivuja, tämä vaikuttaa laadukkaalta. En kyllä ole itse tilannut sieltä mitään, mutta jos keksin jonkin syyn, tilaan kyllä! Esim. alakuvan pitsinauha ja pöytäliina näyttävät herkullisilta.Lopuksi: Tokiossa oleskelevat bloginlukijat, jos satutte käymään Laforetin Jane Marple-kaupassa, ostaisitteko minulle kuvassa näkyvän ihanan nappi- ym. purnukan! JM on ehdoton suosikkivaatemerkkini, tarvitsisin vain pohjattoman kukkaron ja 15 cm kapeamman vyötärön...2 kommenttia:

  1. Koneella katoavalle pohjalle valmistetuista pitseistä kuvia myös mun galleria-blogissani. Tosin pitsini ovat kyllä aikalailla krouvimpaa tekoa! Mutta itsekin tälläistä pystyy tekemään jos omaa säntillisen luonteen. Mulla on vino pino ompelemiani näytteitä tällä tekniikalla. Osa jopa muistuttaa säntillistä automaattikoneella tehtyä pitsiä. Jos liikut Lahdessa, ota yhteyttä, esittelen näytteitäni tai taidetekstiilejäni mielelläni asiantuntijallekin ;).

    VastaaPoista
  2. oma pääni ei ainakaan kestäisi tehdä tuollaista, ainakaan pikkuliinaa isompaa...
    kiitän kutsusta, lahti on vanha opiskelukaupunkini, siellä voisi joskus taas pyörähtää!

    VastaaPoista