torstai 14. tammikuuta 2016

Tekstiilien kestävyyden ymmärtäminen ja kohentaminenTyytyväistä hyrinää: löysin fantastisen mahtavan kirjan aiheesta kestävät tekstiilit ja mikä niistä tekee kestäviä. Sen nimi on Understanding and Improving the Durability of Textiles, editori P. A. Annis, luettavissa googlebooksissa jos joku muukin haluaa paneutua aiheeseen. En voi kuin jatkuvasti ihmetellä, että taidan olla ensimmäinen joka rakentaa siltaa huonolaatuisista vaatteista närkästyneen, parempaa kaipaavan kuluttajan ja tekstiili-insinöörien välille. Kankaiden kestävyyttä ja siihen vaikuttavia seikkoja on tutkittu ja asiasta kirjoitettu satojen hyllymetrien määriä, mutta kaikki tähän asti löytämäni on todellakin insinööriltä insinöörille. Sellaiselle, joka hyvä kun ymmärtää että puuvilla ja polyesteri eivät tule samasta kasvista ei näistä kirjoituksista paljoakaan apua irtoa.


Näistä nyppyyntymiseen ja kankaan pinnan kulahtamiseen vaikuttavista asioista pitäisi kyllä puhua suunnittelijakoulutuksessa enemmän, varsinkin jos on ajatuksena valmistaa ekologisesti kestäviä ratkaisuja tekeviä suunnittelijoita. Jos ei tiedä teoriaa, pitää opetella käytännön kautta ja siinä voi mennä kauankin sekä vahingossa tulla suunniteltua kestämättömiä vaatteita vaikka aikomus olisi ihan muu.


6 kommenttia:

 1. Haluaisinpa tosiaan tietää enemmän kankaista ja laadusta. Ompelin nuorena paljon, mutta itseoppineena homma tyssäsi siihen, etten osannut valita oikeita kankaita, valitsin värin ja kankaan paksuuden mukaan, mutta laadusta en tiennyt enkä vieläkään ymmärrä paljoa. Yksikin vesipisara sai kamalan tahran aikaiseksi ihananväriseen paitaan, viskoosipusero rypistyi pelkästään päällepukemisesta, samanlaisen olen kyllä onnistunut ostamaan valmiina kaupastakin. Nykyisin sentään älyän kokeilla, jääkö kangas ryppyisäksi pelkästään puristamalla kädessä.
  helena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nämä laatuasiat mitään helppoja ole – parasta olisi, jos kankaan valmistajalta saisi tiedot kestosta ja käyttäytymisestä. Harmi vain, että kunnon palvelevat ja asiantuntevat kangaskaupat ovat kovasti vähentyneet. Eurokankaassa on kyllä aina ystävälliset myyjät, mutta koska kankaat vaihtelevat melkeinpä viikottain, ei heille ehdi muodostua mitään kuvaa tietyn kankaan ominaisuuksista ja valmistajan antamat tiedot ovat kovin niukkoja.

   Poista
 2. Kiitos kirjavinkistä! Olen pitkään halunnut tehdä blogiini juttukokonaisuuden eri materiaaleista, juuri siitä kulmasta, että mitä välttää ja mitä suosia kestävyyden kulmasta. Näitä materiaaleja kun tutkii, saa kyllä niin helposti itsensä tosi ahdistuneeksi. Oikeastaan kaikissa kun on joku huono puoli. No, alastikaan ei voi kulkea, niin... Osaatko vinkata jotain muita lähteitä vai olisitko sinä se? (Eli voinko haastatella?) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan ensimmäisenä suosittelen Kate Fletcherin kirjaa Sustainable Fashion and Textiles. Se pitäisi lykätä jokaisen vähääkään vaate- ja tekstiilialasta kiinnostuneen käteen heti alkuunsa. Jos sen jälkeen jää vielä kysymyksiä, niin saa haastatella!

   Poista
  2. Kiitos vinkistä! Täytyy tutkailla mistä tuota löytyisi.. ei ehkä ihan perus kirjastokamaa kummiskaan.

   Poista
  3. Ainakin pääkaupunkiseudun kirjastossa on - mutta jos aihe kiinnostaa niin kannattaa jopa harkita ostamista omaksi. On erittäin, erittäin hyvä kirja!

   Poista