sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Pitsiostoksilla Noyon Boutiquessa, iih aah ooh!

Museopäivän jälkeinen päivä oli varattu pitsikaupoille ja kotiin(-maintenoniin-)paluulle. Pitsikauppa eli Noyon Boutique Dentelle oli melko ankealla sisäpihalla, mutta niinpä jo lukijoillekin varmaan tullut selväksi mielipiteeni Calaisin viehättävyydestä (eli sen viehtäyksen puutteesta).

Hanae Morin juliste kaupan alakerrassa. Noyon on eräs Calaisin pitsitehtaista, ja sen toimisto ilmeisesti samassa rakennuksessa kuin putiikkikin. Muilla pitsitehtailla ei kai ole tehtaanmyymälöitä, sääli sinänsä.

Tässä vilaus myymälästä. Tilavassa kaupassa oli satoja eri pitsilaatuja, halvimmista tekokuituisista textronic-pitseistä upeimpiin puuvillaisiin leavers-pitseihin. Iih! Aah! Ooh! Heittäydyin ostohalujeni vietäväksi melkomoisen vapautuneesti, kahmin mm. kuvan keskellä näkyvästä 3 euron - 50 sentin tilkkulaarista isot määrät ihania pitsinriekaleita. Myynnissä oli myös hinnakkaampaa tavaraa, mm. paljon 4 metrin mittaisia "couponeita" mitä ylellisimmistä kirjotuista pitseistä, parin-kolmensadan euron hintaan. Höh, elämässäni on selvästi liian vähän suuria juhlatilaisuuksia, johon tarvitsisi säihkyvän pitsimekon!

Kaupassa oli lisäkseni vain eräs toinen asiakas, ilmeisesti asiakkaan hääpukuun pitsiä etsivä ompelijatarrouva.

Erittäin ystävällinen myyjätär, joka puhui englantia, ja oli ilmeisen ilahtunut törsäilystäni. Hän esitteli minulle Noyon Boutiquen syksyllä alkavan käsityökurssin, jossa opetellaan silkkinauhakirjontaa pitsille.

Koska suurikin määrä pitsiä menee pieneen tilaan, ostokseni mahtuivat tähän paperipussiin. Saatte tarkan ja runsaasti kuvitetun esittelyn, kunhan pääsen johonkin hyvin valaistuun paikkaan missä ottaa kuvia.


Tässä pikavilkaisu, päällimmäisenä mielestäni erittäin onnistunutta nudenväristä textronic-pitsiä, jota ostin kolme metriä á 3,3 e /m. Textronic on kehittyneempi (=nopeampi, helpommin ohjelmoitava) versio raschel-neulepitsikoneesta, ja harvoin pidän mistään textronicilla tehdystä pitsistä. Ne onnistuvat lähes aina näyttämään kököiltä ja mielikuvituksettomilta, niistä jotenkin puuttuu pitsille ominainen tekstuurien vaihtelu ja keveys. Mutta tämä kuosi oli siis erittäin viehättävä, ja osoitti sen että millä vain koneella saa aikaan hienoa jälkeä, jos suunnittelija on hyvä.

Sitten karistimme Calaisin pölyt jaloistamme mahdollisimman pian - mikä ei ollut niinkään pian, koska jostain syystä pari junavuoroa oli peruutettu. Ehdin nähdä yläkuvan kauniin näyn eräässä puistossa.

Pääasiassa Calais näyttää tältä, ettei totuus unohtuisi. Mutta kaikki pitsiin liittyvä on siellä huippua!

Kirjoitan tätä viestiä muuten hotellihuoneessa Pariisissa, jonne saavuimme tänään iltapäivällä. Ihana kaupunkini, miksi en ole käynyt täällä moneen vuoteen? Miksi ylipäänsä olen koskaan lähetnyt täältä? Pariisi on näyttänyt tänään parhaita puoliaan, olen kuin vastarakastunut.

Bisou,
Rinna

3 kommenttia:

 1. Ihana lukea näitä mystisiä pitsijuttuja! Hyvää pitsimatkan jatkoa!

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä Pariisista, siinä kaupungissa on sitä jotain! Tosin Reykjavíkissä yllättäen on samankaltaista tunnelmaa kesäisin, jos unohdetaan ettei täältä saa hyviä leivonnaisia mistään...

  Mutta iih täältäkin! Jotenkin tuo pitseily Calaisissa on sellainen helmi tunkiolla -juttu, harmaa ympäristö vain korostaa kuinka ihanaa noi kaikki pitsit yms. on. :O

  VastaaPoista
 3. Kiitos Tuire! Pitsimatkalainen raportoi vielä ainakin pari postausta reissuiltaan.

  Kaino, aivan nappiin, ihmettelen kovin kuinka näin hienot pitsimestat voivat kukoistaa niin mälsässä kaupungissa. Mutta paistaa se aurinko risukasaankin. Ja jätän aivan pienen mahdollisuuden auki sille, että Calais on kesäkaupunki, ainakin siellä on kuulemma jokin hieno ranta.
  Pariisi lähettää terveisiä!

  VastaaPoista