maanantai 10. kesäkuuta 2013

Kenkäostos ja ajatuksia


Edellistä kengäntekijäpostausta sivuten, hankin viime viikolla uudet kengät. Pari vuotta vanhat beiget Repetton ballerinat alkoivat olla aikamoisen kuottaisessa kunnossa ja piti löytää uudet siistit neutraalit kesäkengät. Beiget ballerinat käyvät mahdollisimman moniin asukokonaisuuksiin, joten haeskelin sellaisia secondhand-putiikeista, mutta tuloksetta. Kun ei käytettynä löytynyt, piti miettiä, mistä saisi parhaat uutena. Kolusin ekokenkävalmistajien valikoimia, mutta niiden tuotteet ovat tyyliini joko liian hippimäisiä tai liian muodikkaita. Sievää, klassista balleriinaa ei löydy.

Siispä tavallisiin valmistajiin. Pitkällisen vertailun perusteella tulin siihen tulokseen, että balettitossuvalmistaja Blochin ballerinat ovat tyylikkäät ja monen käyttäjän mielestä ylittämättömän mukavat. Nettisivuilla vaan ei kerrottu sanan sanaa siitä, missä kengät valmistetaan, ainoastaan pitkät jorinat firman kunniakkaasta historiasta ja kuinka "tanssi on DNAssamme" bla bla blaa - epäilyttävää!

Kysyin sitten s-postilla että missä popot valmistetaan ja kuinka Bloch varmistaa, että työntekijät saavat kunnon palkan. Samalla kysyin, tietävätkö he mistä kenkiin käytetty nahka tulee (nahkan parkitseminen on hirmuisen hirveän myrkyllistä puuhaa). No, hittolainen, heillähän on oma tehdas Thaimaassa! Minä vaan ihmettelen, miksi tätä tehdastietoa ei voi laittaa julki nettisivuille?!?! Kun kengät tehdään omassa tehtaassa, vältytään pitkien alihankkijaketjujen epämääräisyydeltä. Palkat ja työajat ovat tarkassa kontrollissa. Oma tehdas on ylpeyden aihe, eikä häpeä, kuten Bloch tuntuu kuvittelevan. Ei kai kukaan täysi-ikäinen kuvittele, että kansainvälisesti myytävän merkin tossuja enää valmistettaisi samassa tunnelmallisessa pikku ateljeessa, jossa monsieur Bloch joskus sata vuotta sitten nakutteli kasaan yksin balettitossuja...

Nahka kuulemma hankitaan Italiasta, tosin jäi hieman epäselväksi parkitaanko se myös siellä.



No, loppujen lopuksi löysin huuto.netistä täysin käyttämättömät omankokoiset Blochit juuri sen värisenä kuin halusinkin, ja noin 1/3 hinnalla nettikaupasta uutena tilattuihin verrattuna. Kenkien ostaminen netistä on riskaabelia (yleensä en moista harrasta), mutta tässä tapauksessa päätin ottaa riskin. Ja onneksi se kannatti, kengät ovat juuri sopivat ja mukavat!

Tossut ovat superjoustavapohjaiset, ne voi vaikka taittaa kaksinkerroin. Sekä päkiän että kantapään alla on pehmustetyynyt. Tyypiltään se on ns. kääntökenkä, joka on nykyisellään harvoin käytetty vanha kengänvalmistustekniikka, päällinen ommellaan nurinpäin kiinni pohjaan (kiitos vielä kengäntekijä Otso aivan uusien kenkäymmärryshorisonttien avaamisesta!!). Muuten olisin 100% tyytyväinen uusiin kenkiini, firman informaatiopanttaus vaan ärsyttää edelleen.


Tämä kuva on lavastettu, en nimittäin käyttänyt Vaatelainaamosta lainaamaani söpöä pikkulaukkua kertaakaan...

2 kommenttia:

 1. Onnea uusille kengille! Hyvältä näyttävät! Minulla on kenkäostoksilla aina ahdistus. Aidot nahkakengät ovat ihan lyömättömät mukavuudessaan verrattuna keinonahkaan, mutta ahdistun siitä että itse nahan alkuperää ei juuri koskaan voi tietää. Kuluttajalehdessä oli taannoin juttu nahan tiestä tehtaisiin enkä saanut sen jälkeen unta kun mietin niitä eläinparkoja. Tämä on ilmeisesti aika tuntematon alue, ja toivoisinkin että joku rohkea kaivaituisi siihen syvemmälle. ITse en siihen kykene...Kiitos vielä hienosta ja ajatuksia herättävästä blogista!
  Tytti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Nahka on kertakaikkinen ongelmakimppu. Materiaalina (ainakin kengän) se on aivan lyömätön, mutta valmistaminen on usein aivan kamalaa. Se on sekä julmaa, saastuttavaa että myös ihmistyöntekijöille karmeaa (siis suurin osa parkitsemisteollisuudesta sijoittuu sellaisiin maihin, jossa juuri mitään ei valvota, ei kemikaalien käsitelyä kuin mitään muutakaan, esim. Intia).

   Euroopassakin parkitaan kuitenkin nahkoja, ja niistä voi olla suht varma että kemikaaleja ei ole lorotettu jokeen eikä kukaan ole joutunut hämmentelemään niitä paljain käsin. Eläimestä nekin nahkat on toki nyljetty. Jos oikein ottaa asiakseen etsiä niin kyllä euroopassa parkituista nahkoista tehtyjä kenkiä löytyy - pitää vain olla valmis investoimaan suht pitkä penni.

   Jos oikein eettisen nhkatuotteen haluaa, niin suomessa parkittu poronnahka voisi olla se. Ainakin rovaniemeläinen Polkka tekee poronnahkasta tossuja. Jämäköitä kenkiä siitä ei kai saa, mutta kesätossukat kyllä.

   Poista