perjantai 28. kesäkuuta 2013

Nuorten pukeutumisopas

 Kun pari postausta takaperin väitin, että en saa blogista mitään etua, se oli höpöpuhetta. Saanhan minä! Esimerkiksi eilen sain rovaniemeläiseltä lukijalta aivan mainion pukeutumisohjekirjan "Nuorten pukeutumisopas". Suuret kiitokset, todella ilahduttava kirja! Olin jo siinä luulossa, että kotimaisten pukeutumisoppaiden kokoelmani oli kattava, mutta taas löytyi upea täydennys.

Vuonna 1970 koettiin, että monet perinteiset pukeutumissäännöt oli karistettu ikiajoiksi: "Uuden väriajattelun myötä on varsinkin pojille ja nuorille miehenaluille koittanut lopultakin aika, jolloin ei enää pelätä iloisia ja eläviä värisävyjä ja yhdistelmiä, jotka ennen olivat tyttöjen yksinomaisuutta ja jättivät pojat kaiken hauskan ulkopuolelle." Nuorten pukeutumisopas hyväksyi epäröimättä sellaisetkin hurjastelut kuin niskaan ulottuvan Beatles-tukan ja villapuseron arkivaatteena.
Huolena oli lähinnä siivilöidä muotitarjonnasta itselleen sopivammat piirteet ja löytää niiden hankkimiseen tarvittavat rahat tai opetella ne itse ompelemaan. Vaatteiden alkuperää tai niiden ympäristövaikutuksia ei ollut tarvetta pohtia - ympäristövaikutuksista ei vielä ollut mitään tietoa, ja alkuperä taas oli yleensä kotimaassa. Huoh... mikä viattomuuden aika!

"[vaatealan] kehitys perustuu uusiin ja muuttuviin tarpeisiin ja sitä on tervehdittävä tyydytyksellä. Mutta ei niin hyvä etteikö siinä olisi nurjatkin puolensa. Kaiken tämän tarjonnan edessä Sinä saatat tuntea itsesi epvarmaksi. Sinulta ehkä puuttuu tarvittava perusteiteo tekstiileistä ja niiden ominaisuuksista. Sinun valintasi ratkaisevat usein täysin ulkopuolisest vaikutteet. Huomaat ehkä usein joutuneesi 'virran vietäväksi', tehneesi harkitsemattomia ostoksia, tuhlanneesi rahaa. Et mahdollisesti ole vielä löytänyt omaa linjaasi, omaa tahtoasi pukeutumisessa."

Ihanaa tekstiä! Rakastan opettavaista tyylilajia, siinä on jotain vilpitöntä, jota nykyään on vaikea tavoittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti